Το 3pointmagazine βρέθηκε στην Κρήτη και συνάντησε την Jerolyn Morrison για να αναβιώσει μαζί της τα «Μινωικά Μαγειρέματα».
Η Jerolyn είναι Αμερικανίδα αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος και ζει πλέον στην Κρήτη. Ασχολείται με την δημιουργία αντιγράφων μινωικών σκευών μαγειρικής και αναβιώνει τα μαγειρέματα. Η συμβολή της στην συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι «Μινωικές γεύσεις» ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Το γεγονός ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό και ενδιαφέρον. Πέρα από την παρατήρηση της διαδικασίας, γευτήκαμε φαγητά που σιγομαγειρεύτηκαν σε πήλινα σκεύη και η γεύση τους ήταν ανεπανάληπτη. Ο λόγος όμως είναι στη Jerolyn, η οποία μας μίλησε για όλη την διαδικασία, για το πώς πήρε την απόφαση να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα από την Αμερική και για τις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών.
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για «Μινωικά Μαγειρέματα»;
Γενικά, ο όρος Μινωικό Μαγείρεμα αναφέρεται στο πως οι άνθρωποι που ζούσαν στην Κρήτη 2000 με 3000 χρόνια πριν, ετοίμαζαν το φαγητό τους χρησιμοποιώντας τη θερμότητα. Για το πρόγραμμα των Μινωικών Γεύσεων, Μινωικό Μαγείρεμα σημαίνει την προετοιμασία φαγητού με συστατικά που ήταν διαθέσιμα στην Κρήτη κατά την Μινωική περίοδο, σε κεραμικά μαγειρικά σκεύη παρόμοιου μεγέθους και σχήματος με τα αντίστοιχα αρχαία, χρησιμοποιώντας θερμότητα από την καύση κάρβουνων ή ξύλου.
Πότε και πώς ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα;
Οι «Μινωικές Γεύσεις» γεννήθηκαν μέσα από την έρευνα που διεξήγαγα για το διδακτορικό μου, στο οποίο σκοπός ήταν η κατασκευή μαγειρικών αγγείων Μινωικού τύπου, από το ίδιο είδος πηλού που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κεραμίστες του Μόχλου, ενός μινωικού οικισμού στην ανατολική Κρήτη. Με ενδιέφερε να ερευνήσω πώς κάποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πειραματικό τρόπο για να μάθει για τις καθημερινές δραστηριότητες στο παρελθόν, αλλά και πώς θα ήταν αυτό το είδος της γνώσης.
Τι σε γοήτευσε και ήρθες από τις ΗΠΑ στην Κρήτη για να… μαγειρεύεις;
Ήρθα στην Κρήτη το 1997 σαν κεραμίστρια για να δουλέψω με την Jennifer Moody πάνω στην εξερεύνηση του κρητικού τοπίου και για να μάθω για τις κεραμικές «συνταγές». Για πολλά χρόνια επέστρεφα σαν σχεδιάστρια για αρχαιολογικά ευρήματα και για να δουλέψω πάνω στη δική μου έρευνα για την αρχαία κεραμική. Τελικά, ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου και συνέχισα με υποτροφία (Fullbright) το διδακτορικό μου. Και όλα αυτά είχαν να κάνουν με την παραγωγή και την χρήση των κεραμικών αγγείων. Τα μαγειρικά σκεύη και το μαγείρεμα είναι ένα πρακτικό όχημα για αυτά τα ενδιαφέροντα. Επιπλέον, οι Κρήτες έχουν μακρά παράδοση στο να ζουν από τα προϊόντα της γης τους, έτσι ο τόπος και οι άνθρωποι ταιριάζουν απόλυτα στη φιλοσοφία και τους στόχους των Μινωικών Γεύσεων. Είναι έμφυτο!
Πώς γνωρίζουμε για τις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών;
Από αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα υπολείμματα τροφών, τα θραύσματα κεραμικών αγγείων, η αρχιτεκτονική και τμήματα κάρβουνου.
Μπορείς να περιγράψεις τη διαδικασία με λίγα λόγια;
Προθερμαίνουμε τα αγγεία αργά, για να μη σπάσουν, προσθέτουμε τα υλικά με την κατάλληλη σειρά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και κάρβουνα στη φωτιά όταν χρειάζεται, για μια, όσο το δυνατόν, σταθερή θερμοκρασία. Συνήθως, η διαδικασία κρατά 3 με 4 ώρες.
Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν δοκιμάζουν και γνωρίζουν τις «Μινωικές Γεύσεις»;
Οι περισσότεροι μένουν πραγματικά έκπληκτοι από τον πλούτο της γεύσης, και την μίξη των συστατικών, ενώ για κάποιους φέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις. Και είναι πολύ ενθουσιασμένοι όταν βιώνουν αυτή την έκπληξη.
Συναντάς κάποιες δυσκολίες, και αν ναι, πώς τις ξεπερνάς;
Όπως όλοι, συναντάμε δυσκολίες, αλλά τίποτα που να μην αντιμετωπίζεται εύκολα. Νιώθω πολύ τυχερή πάνω σ’ αυτό.
Τι γνώμη έχεις για τον χαρακτηρισμό του προγράμματος σαν «συνέχεια της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κρήτης»;
Νομίζω ότι είναι μια πολύ ωραία φιλοφρόνηση και μια αληθινή δήλωση ως ένα βαθμό. Φυσικά, υπάρχουν ποικίλα επίπεδα στα οποία αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εμβαθύνει στο παρελθόν. Κατανοούμε ότι το φαγητό που ετοιμάζουμε είναι μια ερμηνεία των στοιχείων για την αρχαία Μινωική διατροφή και ότι έχουμε πρόσβαση μόνο στον υλικό πολιτισμό για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, και όχι στους ίδιους τους ανθρώπους.
Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα μόνο στην Κρήτη ή και σε άλλες περιοχές;
Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τσεχία, Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, Ιρλανδία… μέχρι σήμερα!
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.