Φασισμός, μια λέξη που ακούμε τον τελευταίο καιρό, από παντού, άλλοι προσπαθούν να τον νικήσουν άλλοι να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει.
Ποιο όμως είναι πραγματικά το πρόβλημα του φασισμού; Ιστορικά το μόνο φασιστικό κόμμα που υπήρξε ήταν του Μουσολίνι. Στις μέρες μας όμως υπάρχει μια τάση από παντού, να ονομάζουμε φασίστες όλους τους δικτάτορες. Τι είναι αυτό που όλοι καταγγέλλουμε, γενικά κι αόριστα;
Το απεχθές με τον φασισμό, είναι ότι στηρίχτηκε στην βία για να επιβληθεί. Γέννησε πολέμους και μίσος για να μπορέσει να επιβιώσει κι άφησε, την πρώτη φορά που κατάφερε να επιβληθεί, μια μισοκαμένη Ευρώπη και όχι μόνο πίσω του.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είμαι ιστορικός, ούτε κοινωνιολόγος για να σας κάνω αναλύσεις επί αναλύσεων σχετικά με το θέμα. Έχω την χαρά, να μην ανήκω ιδεολογικά, σε κάποιον χώρο και θα προσπαθήσω, με την ιδιότητα ενός πολίτη αυτής της χώρας, ή αυτού του κόσμου αν προτιμάτε, να δώσω την δικιά μου ερμηνεία των πραγμάτων. Ίσως να μπουν και κάποια πολιτικά μέσα, αλλά είναι αναγκαίο κακό, μιας και με αυτούς έχουμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας.
Ο φασισμός λοιπόν, κατά την προσωπική μου άποψη, ξεκινάει από την έλλειψη δημοκρατίας στην καθημερινή μας ζωή. Φασίζουσα είναι κάθε νοοτροπία η οποία επιμένει να απαξιώνει το διαφορετικό, που αρνείται να μπει σε διάλογο και να καταλήξει να μπορεί να συνεννοείται ή έστω να σέβεται την διαφορετική άποψη.
Ο οπαδός της τάδε ομάδας, που σπάει τον σύνδεσμο της αντίπαλης ομάδας, που χτυπάει τον οπαδό της αντίπαλης ομάδας έχει φασίζουσα αντίληψη. Ο νεαρός που καίει την σημαία έχει φασίζουσα αντίληψη. Ο Χριστιανός που κλείνει το θέατρο γιατί δεν του αρέσει το έργο που ανεβαίνει, έχει φασίζουσα αντίληψη. Ο γονιός που επιβάλει στο παιδί του πράγματα, με το έτσι θέλω, χωρίς να δίνει σημασία στις ανάγκες, τις κλίσεις και τις δεξιότητες του παιδιού του, έχει φασίζουσα αντίληψη.
Ό φασισμός, υπάρχει όπου δεν υπάρχει ο διάλογος, η συνεννόηση και ο αλληλοσεβασμός.
Μερικοί έχουν την τάση να ταυτίζουν τον φασισμό, με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή, όμως, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος.
Η αιτία του προβλήματος είναι μέσα στον καθένα από μας. Αν καταφέρουμε να νικήσουμε, αυτόν τον μικρό φασίστα, αν καταφέρουμε να κάτσουμε με τον φίλαθλο της αντίπαλης ομάδας να δούμε μαζί τον αγώνα, αν καταφέρουμε να βρούμε κοινούς τόπους με ανθρώπους που έχουν άλλα πιστεύω και αξίες με εμάς, τότε θα βάλουμε το πρώτο λιθαράκι για μια κοινωνία, χωρίς φασισμό.
Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.
“Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξουν οι ενέργειές σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι. Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος γύρω σου θα αλλάξει. Όχι μόνο γιατί πλέον θα βλέπεις το περιβάλλον σου μέσω νέων «φακών» σκέψης και συναισθημάτων, αλλά και γιατί η αλλαγή μέσα σου μπορεί να σου επιτρέψει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν είχες ποτέ φανταστεί”. Μαχάτμα Γκάντι
Μάρκος Φωτεινός
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.