Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Bobby Sands, θυμόμαστε κι άλλα περιστατικά αντίστασης μέσω της απεργίας πείνας.

«Κάποιος θα πρέπει να γράψει ένα ποίημα για τα βάσανα των απεργών πείνας. Θα ΄θελα να το γράψω εγώ, αλλά πώς να το τελειώσω» είχε γράψει ο Ιρλανδός πολιτικός κρατούμενος και μέλος του IRA Bobby Sands στο ημερολόγιο του στις 19 Μαρτίου του 1981.

Θα πέθαινε δύο μήνες αργότερα, στις 5 Μαΐου, μετά από απεργία πείνας 66 ημερών και με αίτημα την άρση των ειδικών συνθηκών κράτησης τους, ζητώντας παράλληλα την αναγνώριση του πολιτικού χαρακτήρα των πράξεων τους.

Εννέα άλλοι συγκρατούμενοί του θα χάσουν την ζωή τους μέχρι το τέλος της απεργίας, κι ενώ η βρετανική κυβέρνηση δέχεται ορισμένα μόνο από τα αιτήματά τους, η πράξη τους αυτή δημιουργεί κύματα συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στα ΜΜΕ.

Η πρακτική της άρνησης τροφής υπήρξε -και συνεχίζει να είναι- συνήθης. Μια πρακτική που χάνεται στα βάθη των αιώνων και στην οποία το σώμα γίνεται το μοναδικό και τελικό όπλο αντίστασης, διαμαρτυρίας και κατάκτησης των αιτημάτων, κυρίως των πολιτικών κρατουμένων και των ακτιβιστών.

Από τον Bobby Sands ως τους φοιτητές στην Tiananmen, τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας αιτούντες ασύλου πριν λίγα χρόνια στην Νομική Σχολή Αθηνών και τον αναρχικό για μήνες και παράνομα προφυλακισμένο Κώστα Σακκά, η απεργία πείνας είναι το όπλο αυτών που δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται, ακόμα και πίσω από τα κάγκελα.

Το 3pointmagazine θυμάται ανθρώπους που έμειναν στην ιστορία για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, μη διστάζοντας να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Marion Dunlop

marion dunlop

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι σουφραζέτες χρησιμοποιούσαν συχνά την απεργία πείνας ως μέσο επίτευξης των αιτημάτων τους. Η πρώτη όμως γυναίκα που το έπραξε ήταν η Marion Wallace Dunlop, μέλος της «Ένωσης για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Γυναικών». Η Dunlop κατηγορήθηκε το 1909 για βανδαλισμό καταστημάτων και οδηγήθηκε στην φυλακή. Εκεί, πέρασε σε απεργία πείνας για τέσσερις ημέρες. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη λόγω της κρίσιμης κατάστασης της υγείας της. Ήταν τότε που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει νόμο για την αναγκαστική σίτιση ενός κρατούμενου που απέχει από την τροφή.

Cesar Chavez

chavez hunger strike

Μορφή του αγροτικού κινήματος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο Chavez αρχικά πήρε μέρος στην απεργία των αγροτών του 1965 οι οποίοι ζητούσαν καλύτερους μισθούς. Η απεργία κράτησε 5 χρόνια. Το 1968 οι 25 μέρες απεργίας πείνας του ίδιου υπήρξαν καθοριστικές για την νίκη των αγροτών και την θέσπιση νομοθεσίας υπέρ των αιτημάτων τους. Το 1989 ο Chavez ξαναπέρασε σε απεργία πείνας, αυτή τη φορά για 36 μέρες, διαμαρτυρόμενος για τα χημικά που χρησιμοποιούνταν στον αποπαρασιτισμό των καλλιεργειών.

Οι φοιτητές της Τiananmen

China. Tiananmen Square. 1989.

Η πιο γνωστή εικόνα από τις διαδηλώσεις της πλατείας Tiananmen στην Κίνα είναι η εικόνα ενός ανθρώπου μόνου να στέκεται μπροστά από τα τανκς. Παρ΄όλα αυτά, οι φοιτητές της πλατείας για εβδομάδες διαδήλωναν χρησιμοποιώντας και την απεργία πείνας ως όπλο τους. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 1989 όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους φοιτητές, αυτοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας για μια βδομάδα. 100.000 φοιτητές και εργαζόμενοι προχώρησαν στην κίνηση αυτή ενάντια στην καταπίεση  προκαλώντας διεθνή κύμα συμπαράστασης και ασκώντας μεγάλη πίεση στην κινέζικη κυβέρνηση.

Mahatma Gandhi

Fasting Gandhi

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της Ινδίας, ο Mahatma Gandhi χρησιμοποίησε την απεργία πείνας πολλές φορές ως όπλο διεκδίκησης της ισότητας και της ειρήνης. Το 1924 και για τρεις βδομάδες αρνιόταν κάθε τροφή στην προσπάθειά του να συμφιλιώσει Ινδουιστές και Μουσουλμάνους και να πείσει τους συμπατριώτες του να σταματήσουν να διαμάχονται και να σκοτώνονται. Ενώ το 1932 προχωρά και πάλι σε απεργία για τρεις μέρες με αίτημα την ισότητα και ενάντια στην απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ξεχωριστά εκλογικά σώματα για τους παρίες.

Κρατούμενοι Γκουαντάναμο

Guantanamo hunger strike

Πάνω από 100 κρατούμενοι στις φυλακές-κολαστήρια στο Γκουαντάναμο είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2013 απεργία πείνας, ενάντια στην παράνομη κράτησή τους αλλά και στις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στην φυλακή. Μέχρι και τον Οκτώβριο, 17 κρατούμενοι συνέχιζαν την απεργία πείνας και υποβάλλονταν σε αναγκαστική σίτιση μέσω σωλήνα, μια σωματικά και ψυχικά απίστευτα επώδυνη διαδικασία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//