Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει λόγος για τους ανθρώπους εκείνους που ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Και όπως πολλά φλέγοντα ζητήματα έχουν πολλές αναγνώσεις, έτσι και αυτό κινδυνεύει αυτές τις μέρες, να γίνει αφορμή για προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, λαϊκίστικης ρητορικής, ή ακόμα χειρότερα, σκόπιμης διαδικτυακής παραπληροφόρησης.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, δημοσίευσε μια έρευνα το 2014 σχετικά με την σύγχρονη μετανάστευση στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως το 90% των μεταναστών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν πτυχίο τεχνικής ή ανώτατης σχολής, ενώ οι μισοί είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και το 11% διδακτορικού. Για την περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι περίπου 400.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά το 2009. Ωστόσο, το 52% αυτών είχαν εργασία τους τελευταίους 6 μήνες πριν φύγουν και περίπου το ίδιο ποσοστό ισχυρίζεται πως παίρνει την απόφαση με ορίζοντα πενταετίας. Τέλος, πιο δημοφιλής λόγος αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό ήταν «ότι δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα μου». Φαίνεται πως το γνωστό πια «brain drain» δεν είναι παραμύθι…
Αυτή είναι μία ανάγνωση του προβλήματος. Εμπεριστατωμένη και πολύ χρήσιμη, όμως οι αριθμοί καμιά φορά δεν καταφέρνουν να «φυτεύσουν» το πρόβλημα μέσα μας. Ποια είναι η σκοπιά της Δέσποινας, του Σπύρου, του Τάκη, πιθανά η δική σου ή δική μου; Ένα μικρό κομμάτι αυτής αποτυπώνεται σε ένα γκρουπ του facebook με τίτλο «Greeks looking for a job in the Netherlands» διαβάζοντας μηνύματα σαν τα επόμενα:
«Καλημέρα σε όλους τους φίλους, μετανάστες και μη της Ολλανδίας. Έχω πτυχίο νοσηλευτικής ως Δ.Ε. και αναζητώ εργασία στον τομέα αυτό. Μιλάω καλά Αγγλικά και λίγα Ολλανδικά αρκετά ώστε να μπορέσω να συνεννοηθώ. Δεν έχω βρει μέχρι στιγμής τίποτα. Αν γνωρίζει κανείς κάτι, θα το εκτιμούσα πολύ αν μου στείλετε μήνυμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων»
«Καλησπέρα σας. Σπουδάζω στο Wageningen, και ψάχνω εργασία για τη μητέρα μου σε ελληνικό εστιατόριο σε κοντινές περιοχές. Έχει άριστη γνώση μαγειρευτών φαγητών, ελληνικών πιτών και προϋπηρεσία σε εστιατόριο που πλέον δε λειτουργεί. Σας ευχαριστώ!»
«Γεια σας παιδιά, είμαι τοπογράφος μηχανικός με γνώσεις φωτογραμμετρίας , gis , auto cad μήπως έχετε ακούσει κάτι, ξέρω Αγγλικά και αν χρειαστεί μαθαίνω κ Ολλανδικά.??? Ευχαριστώ»
«Ζω στην Αθήνα και ψάχνω δουλειά στο εξωτερικό. δεν μιλάω καλά αγγλικά και προσπαθώ αυτοδίδακτα να μάθω ολλανδικά. όποιος μπορεί να με βοηθήσει να βρω κάτι να ξεκινήσω. σας ευχαριστώ καλή τύχη και υγεία»
«My husband is looking for a job again from May 15th. He has 30 years of experience in vegetables and greenhouses. Two and a half years in the Netherlands. Speaking enough Dutch to be able to work. No driving-licence which means till 15 kilometres around Helmond. He’s a family man with three children. Strong person. Not only for agricultural jobs. Also building, factory, anything»
Καλή τύχη στους ανθρώπους που ψάχνουν και ψάχνονται ασταμάτητα με ρεαλισμό και αξιοπρέπεια κόντρα στον ωχαδελφισμό και τα υπό διαμόρφωση στερεότυπα. Έλληνες και μη.
Στέφανος Στασινόπουλος
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.