Η είδηση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chaves σημαίνει ταυτόχρονα και το θάνατο μία ιδέας, ενός σύγχρονου επαναστάτη, για πολλούς ακόμη και ήρωα, συντρόφου αλλά και μεγάλου αγωνιστή. Ο κινηματογράφος πάντα αναζητούσε αγωνιωδώς σημαντικές προσωπικότητες ώστε να στηρίξει κάποια ταινία πάνω τους. Μία ταινία βασισμένη στη ζωή του Chavez, σίγουρα έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στα σκαριά από κάποια μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία. Ας θυμηθούμε όμως και παλιότερους ηγέτες που η δράση τους έδωσε έμπνευση και υλικό για κάποια ταινία.
South of the Border (2009)
O Oliver Stone πραγματοποιεί ένα “πολιτικό” ταξίδι σε πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής και μιλάει με 7 εκλεγμένους προέδρους της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται βέβαια και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez αλλά και οι Evo Morales (Βολιβία ), Lula da Silva (Βραζιλία ), Cristina Kirchner (Αργεντινή), Fernando Lugo (Παραγουάη), Rafael Correa (Εκουαδόρ), and Raul Castro (Κούβα).
Ο Οliver Stone προσπαθεί να δείξει στο υπόλοιπο κοινό κατά πόσο τα Μ.Μ.Ε. προβάλλουν είτε μία εσφαλμένη είτε μία ελλιπή εικόνα για αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να αγνοούν τι πραγματικά συμβαίνει εκεί.
Η συγκεκριμένη παραγωγή μάλιστα, πρέπει να έφερε αρκετά κοντά τους δύο άνδρες, καθώς ο σκηνοθέτης μίλησε με πολύ τιμητικά λόγια για τον Hugo Chavez, αποκαλώντας τον και ως φίλο του: “Θρηνώ για έναν πολύ μεγάλο ήρωα για την πλειοψηφία των “ανθρώπων” του αλλά και εκείνων που αγωνίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο για μία καλύτερη θέση. Μισητός από την παγιωμένη τάξη, ο Hugo Chazez, θα ζει για πάντα στην ιστορία”!
Lincoln (2012)
Στη θέση του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον Steven Spielberg, ενώ η ταινία προτείνεται για δώδεκα χρυσά αγαλματίδια και τελικά κατακτά τα δύο. Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln της Ντόρις Κερνς Γκούντγουιν. Ολόκληρη η ταινία επικεντρώνεται στον Ιανουάριο 1865, όπου ο πρόεδρος της Αμερικής προσπαθεί να περάσει η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών την Δέκατη Τρίτη Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία επίσημα θα καταργούσε την δουλεία στη χώρα.
Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε δύο μήνες μοναχά, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν την απέτρεψε να θεωρηθεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιά. Η ερμηνεία μάλιστα του Daniel Day-Lewis ως προέδρου Λίνκολν όχι μόνο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές αλλά και του εξασφάλισε ένα βραβείο Όσκαρ.
Ghandi (1982)
Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά τη βιογραφία ενός από τους μεγαλύτερους ακτιβιστές όλων των εποχών, του Mohandas K. Gandhi. Η ταινία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και κατά κάποιο τρόπο στέκεται στο ύψος της ζωής του ανθρώπου που απεικονίζει.
Ο δικηγόρος Ghandi, σπουδαγμένος στη Βρετανία, επιστρέφει στην υπό βρετανική κατοχή Ινδία στις αρχές του εικοστού αιώνα. Συνειδητοποιεί ότι οι νόμοι όμως δεν είναι ούτε στο παραμικρό αντικειμενικοί αλλά αντίθετα, οι περισσότεροι στρέφονται κατά των καταπιεσμένων Ινδών. Με μεγαλύτερο πολέμιο του τη βία και πιο πιστό του σύντροφο το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο ξεκινάει ένα ειρηνικό κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Ινδών με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.