Το «Big Eyes», που προβάλλεται αυτό τον καιρό στις σκοτεινές αίθουσες, είναι άλλη μία απόδειξη ότι η ζωή διάσημων ζωγράφων δεν ενθουσιάζει μόνο τους σκηνοθέτες, αλλά και το κοινό, ανοίγοντας το δρόμο για μια κινηματογραφική επιτυχία.
Με «καμβά» την ιστορία της Margaret Keane μιας κλασικής νοικοκυράς, μητέρας και συζύγου που αποφασίζει να χωρίσει -σε μια δεκαετία που κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο -και να σταθεί μόνη της στα πόδια της μέχρι την στιγμή που γνωρίζει τον Walter Keane, επίσης ερασιτέχνη ζωγράφο, που έχοντας στο τσεπάκι του τις δημόσιες σχέσεις καταφέρνει να χτίσει μια αυτοκρατορία γύρω από τους πίνακες με τα παιδιά με τα μεγάλα μάτια της γυναίκας του λέγοντας ότι είναι δικοί του.
Ο Tim Burton γοητεύτηκε από την ιστορία μιας ζωγράφου που πολλοί δεν γνώριζαν και πολλά για αυτήν, μια ιστορία αληθινή και συγκινητική. Δεν είναι ο μόνος βέβαια σκηνοθέτης που γοητεύτηκε από την προσωπική ζωή ενός μεγάλου ζωγράφου. Πολλοί είναι αυτοί που μετέφεραν πιστά ή μη την ιστορία πίσω από τους πίνακες, την αυτοβιογραφία των ανθρώπων που κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία της Τέχνης. Από την Frida Kahlo ως τον Goya και τον Munch η μεγάλη οθόνη έχει να επιδείξει ταινίες πραγματικά διαμάντια που έχουν καταπιαστεί με την ζωή και το έργο αυτών των ζωγράφων.
Το 3pointmagazine.gr μάζεψε μερικές από τις καλύτερες ταινίες με θέμα την ζωή ζωγράφων που έγραψαν ιστορία στο χώρο της Τέχνης.
Frida (2002)
Η Frida Kahlo είναι μια από τις μεγαλύτερες γυναίκες ζωγράφους του 20ου αιώνα. Γνωστή για τις συγκλονιστικές προσωπογραφίες της -απεικονίσεις της εκάστοτε ψυχικής της διάθεσης- η Kahlo ξεκίνησε τη ζωγραφική μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στα 18 της χρόνια, ως διέξοδο από τους πόνους και την αναπηρία, η οποία την καθήλωσε για μεγάλο μέρος της ζωής της σε ένα κρεβάτι. Ουσιαστικά τα τραύματα από το ατύχημα την σακάτεψαν για μια ζωή και σημάδεψαν το ψυχισμό της όπως και οι αποβολές. Η Kahlo παρόλα αυτά είχε μια απίστευτα έντονη ζωή και μια σχέση πάθους, μίσους και αγάπης με τον Rivera. Η ταινία πήρε πολύ καλές κριτικές, η Salma Hayek ερμηνεύει τον ρόλο της ζωή της, το soundtrack καθηλώνει και η σκηνοθέτιδα Taymor προσθέτει στο βιογραφικό της μια ταινία που αγαπήθηκε αρκετά από το κοινό.
Pollock (2000)
Ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς εξπρεσιονιστές ζωγράφους ο Jackson Pollock σκηνοθετείται και μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Ed Harris, ο οποίος πρωταγωνιστεί κιόλας στον ρόλο του Pollock. Ο Harris διαλέγει τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής ενός ζωγράφου που ήταν η εκκεντρικότητα προσωποποιημένη. Ο ίδιος άλλωστε δημιούργησε και το κίνημα του dripping, όπου ο πίνακας φτιάχνεται όχι με πινέλο αλλά με το στάξιμο της μπογιάς από το πινέλο.
Camille Claudel (1988)
Εκκεντρική, ταραχώδης, αυτοκαταστροφική η Camille Claudel είναι από τις πιο γνωστές καλλιτέχνιδες της Γαλλίας. Αν και γλύπτρια και όχι ζωγράφος η πολυτάραχη ζωή της, η οποία σημαδεύτηκε από την σχέση πάθους με τον Ροντέν και την καλλιτεχνική της άνοδό μέχρι τελικά την κατάληξή της σε φρενοκομείο, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον πρωτοεμφανιζόμενο Bruno Nuytten. Η Isabelle Adjani ερμηνεύει απίστευτα τον ρόλο της και δικαιολογημένα βραβεύτηκε, ενώ επίσης ο Depardieu παίζει άψογα το ρόλο του Ροντέν.
Girl with the Pearl Earring (2003)
O Peter Webber δημιουργεί μια ολόκληρη φανταστική ιστορία πίσω από το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, έναν από τους γνωστότερους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer. Η ταινία παραμένει πιστή στην εποχή που έζησε ο ζωγράφος καθώς στην ιστορία και την ζωή του ζωγράφου, απλώς βασίζεται σε εικασίες που έγραψε η Tracy Chevalier στο βιβλίο της. Οι δυο πρωταγωνιστές είναι απίστευτα τέλειοι για τον ρόλο τους, η Johansson ακόμη και εξωτερικά είναι ιδανική για το ρόλο. Η ταινία πήρε αρκετά καλές κριτικές και ήταν υποψήφια για Όσκαρ, στο τεχνικό κυρίως κομμάτι.
Goya’s Ghosts (2006)
Η ταινία δεν παρουσιάζει μόνο την ζωή του Ισπανού ζωγράφου, αλλά και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής που έζησε ο Goya. Η ταινία συνδυάζει και τα δύο προσπαθώντας μέσα από τους πίνακες του Ισπανού να αναδείξει την κοινωνία της εποχής εκείνης και έναν κόσμο που αλλάζει.
[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.