Στην ιταλική Μοντένα (2-6 Ιουλίου), θα πραγματοποιηθεί για 18η διαδοχική χρονιά η αληθινή γιορτή του ποδοσφαίρου: το Αντιρατσιστικό Μουντιάλ των οπαδών. Ένα φεστιβάλ με αφετηρία το ποδόσφαιρο, που σμίγει ανθρώπους από κάθε άκρη του πλανήτη.
Οι ετερόνομες κοινωνίες, προϊόν της νεωτερικότητας, εκκολάπτουν μία κανονικότητα που είναι πολύ δύσκολο να διαβρωθεί και να αποδομηθεί. Με αποτέλεσμα όταν εκφράζεται μία διαφορετική άποψη, που κλονίζει την κανονικότητα ως τέτοια, να αρχειοθετείται αυτόματα σαν περιθωριακή.
Στο σημερινό σημείωμα θα φέρουμε στο επικέντρο το Αντιρατσιστικό Μουντιάλ των οπαδών, την ώρα που διεξάγεται στη Βραζιλία το Μουντιάλ των πολυεθνικών. Σε μία προσπάθεια να κλονίσουμε την κανονικότητα γύρω από τον αθλητισμό που προβάλλουν τα media.
Γιατί είναι κοινωνικά και ιστορικά τεκμηριωμένο ότι ο αθλητισμός λειτουργεί ως υποκατάσταστο κοινωνικότητας, αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση. Και αποτελεί ντροπή και κατάπτωση της ίδιας της ανθρώπινης φύσης να βρίσκεται ο αθλητισμός, σήμερα, στα γρανάζια ενός σιχαμερού μηχανισμού όπως είναι το καπιταλιστικό οικοδόμημα. Αλλά η παλέτα ενός ζωγράφου δεν έχει μόνο το λευκό ή το μαύρο. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο της ζωής. Σε λίγες μέρες στην ιταλική Μοντένα (2-6 Ιουλίου), θα πραγματοποιηθεί για 18η διαδοχική χρονιά η αληθινή γιορτή του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα: το Αντιρατσιστικό Μουντιάλ των οπαδών. Ένα φεστιβάλ με αφετηρία το ποδόσφαιρο, που σμίγει ανθρώπους από κάθε άκρη του πλανήτη.
Που παίζουν ποδόσφαιρο (με αντρικούς και γυναικείους αγώνες), μπάσκετ, βόλεϊ, κρίκετ κ.λπ., παρακολουθούν συναυλίες, προβολές ταινιών, workshops και διάφορες άλλες δραστηριότητες, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού. Στην περσινή γιορτή πήραν μέρος 250 ομάδες και περισσότεροι από οχτώ χιλιάδες συμμετέχοντες και φέτος αναμένεται να είναι ακόμα περισσότεροι. Την ώρα που στη Βραζιλία η χρυσόσκονη που καλύπτει τα τεράστια προβλήματα των τοπικών κοινωνιών δεν έχει ακόμα “καθίσει” (αλλά όταν το κάνει θα φανεί το πολύ άσχημο πρόσωπο της γάγγραινας που κατασπαράζει το ποδόσφαιρο σε παγκόσμια κλίμακα), κάποιοι τρέλοι, περιθωριακοί και όπως αλλιώς τους χαρακτηρίζουν οι φασίστες της καθημερινότητας, συνεχίζουν να στέλνουν ένα δυνατό κοινωνικό σύνθημα: ο συναγωνισμός κατισχύει του ανταγωνισμού στη φύση των ανθρώπων.
Και ο αθλητισμός, λόγω της λαϊκής απήχησής του, μπορεί να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε. Ας κλείσουμε με ένα όνειρο: να φτάσει σύντομα η στιγμή που το ετήσιο Αντιρατσιστικό Μουντιάλ θα έχει τη θέση που του αρμόζει στον παγκόσμιο αθλητισμό, μακριά από τον χορό των δισεκατομμυρίων και των πολυεθνικών, αλλά σε απόλυτη συνάρτηση με μία χειραφετημένη και υπερβατική κοινωνία.
Αναδημοσίευση από το Οthersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.