Τα κόμματα έχουν ένα σωρό θέματα να ασχοληθούν αυτή την περίοδο: “λίστα Λαγκάρντ” και προανακριτική επιτροπή, νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αιθαλομίχλη και επίδομα θέρμανσης είναι στην κορυφή της ατζέντας εδώ και μέρες. Η Χρυσή Αυγή όμως δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα, και γι’ αυτό, από όλα τα προβλήματα της χώρας, επέλεξε να αναδείξει το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας.

Τα κόμματα έχουν ένα σωρό θέματα να ασχοληθούν αυτή την περίοδο: “λίστα Λαγκάρντ” και προανακριτική επιτροπή, νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εφαρμογή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, αιθαλομίχλη και επίδομα θέρμανσης είναι στην κορυφή της ατζέντας εδώ και μέρες. Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν ασχολείται με την εθνική άμυνα -ούτε μισό σκανδαλάκι με μπαταρισμένα υποβρύχια δεν έχουμε δει εδώ και μήνες- κι έτσι ο αρμόδιος υπουργός είναι από αυτούς που βαράνε μύγες μετά
τις περικοπές του Μνημονίου 3.

Η Χρυσή Αυγή όμως δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα, και γι’ αυτό, από όλα τα προβλήματα της χώρας, επέλεξε να αναδείξει το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, με ερώτηση του Ηλία Παναγιώταρου προς τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έθεσε θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας και υποχρεωτικής στράτευσης ανδρών και γυναικών στα 18 έτη. Είναι ελπιδοφόρο ότι οι φασίστες -με συγχωρείτε, οι εκλεγμένοι εθνικιστές, φροντίζουν να σκάβουν μόνοι τους το λάκκο τους, αναδεικνύοντας συχνά-πυκνά την ηλιθιότητά τους.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, πιθανόν ορισμένοι να τάσσονταν στο πλευρό των γραφικών στρατόκαυλων που εξοργίζονταν ακόμη και με τη σκέψη της μείωσης της θητείας. Τότε βέβαια σχεδόν κάθε περήφανος μπαμπάς φαντάρου είχε ένα 50άρικο περισσευούμενο να στείλει στο γιόκα του, που φύλαγε τα σύνορα στην μακρινή Λειβαδιά, για να πάρει delivery σουβλάκια στο στρατόπεδο και να πάει σε κανένα κωλόμπαρο στην άδεια- για να γίνει άντρας με τα όλα του.

Τώρα όμως αυτά κοπήκαν, και η θητεία δεν έχει καθόλου πλάκα για τους περισσότερους στρατιώτες και τις οικογένειές τους. “Το τελευταίο και πιο ακραίο στιγμιότυπο”, αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, “είναι ότι φαντάροι αρνούνται τις άδειες που δικαιούνται, όχι μόνο γιατί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο κόστος που ταξιδιού […] αλλά και γιατί υπολογίζουν στο οικονομικό αντίτιμο που αναλογεί σε αυτές. Δηλαδή, φαντάροι που γνωρίζουν ότι αν δεν λάβεις τις άδειες που δικαιούσαι, μπορείς να ζητήσεις οικονομική αποζημίωση, καθώς βρίσκονται σε ακραία οικονομική κατάσταση, επιδιώκουν να λάβουν έστω και αυτά τα λίγα ευρώ, αντί για τις άδειες”.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Χρυσή Αυγή ζητάει να αυξηθεί η θητεία, να ξεκινάει στα 18 χωρίς αναβολές, και να γίνει υποχρεωτική και για τις γυναίκες. Πιθανόν η παρέα του Παναγιώταρου να μπορεί να ζήσει με 8 Ευρώ και 80 λεπτά το μήνα – τόσο είναι ο μισθός του οπλίτη. Ή, πάλι, να θεωρεί ότι η τιμή του να υπηρετείς την πατρίδα αρκεί για να ξεπεράσει κανείς την ανάγκη για έναν καφέ, ένα πακέτο τσιγάρα και -το σημαντικότερο- για ένα εισιτήριο για το σπίτι. Οι υπόλοιποι όμως αναρωτιόμαστε εύλογα: η αυξημένη θητεία θα βοηθήσει άραγε τους νέους να βρουν γρηγορότερα δουλειά, τη στιγμή που η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο; Ή μήπως η πατρίδα θα είναι πιο ασφαλής, αν κάθε 18άρης φορτωθεί ένα τουφέκι με το που τελειώσει το Λύκειο; Όσο για τη στρατιωτική εκπαίδευση των γυναικών, είναι θέμα ισότητας;

Ευτυχώς, ο υπουργός Άμυνας έκανε το ελάχιστο, δηλαδή να ψελλίσει ότι “προς το παρόν, το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας πρέπει να παγώσει”. Δεν μπορούσε, βέβαια, να κάνει και τίποτα περισσότερο, γιατί ορισμένα σπίρτα της Νέας Δημοκρατίας είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα επαναφέρουν τη θητεία στο 12μηνο. Όσο ωριμάζουν οι συνθήκες για να ξεπαγώσει το θέμα, πάντως, μπορούμε να θυμηθούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες – όχι σε τίποτα φλώρικες, του τύπου Σουηδία και Λουξεμβούργο, που δεν έχουν τον Τούρκο να παραμονεύει απέναντι (άλλη δουλειά δεν είχε ο Τούρκος, αλλά τέλος πάντων), αλλά εδώ, στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, και τα συναφή.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για παράδειγμα, που έχει ένα σωρό εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, κατήργησε τη στρατιωτική θητεία το 2006. Στη Βουλγαρία, τον άλλο μας “εχθρό” στο βορρά, οι τελευταίοι κληρωτοί απολύθηκαν το Νοέμβριο του 2007. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που ήταν εμπόλεμη ζώνη μόλις πριν 20 χρόνια, η υποχρεωτική στράτευση αποτελεί παρελθόν εδώ και επτά χρόνια. Οι δε Αλβανοί έχουν αμιγώς επαγγελματικό στρατό (14.500 άνδρες) από τον Ιανουάριο του 2010.

Με αυτά τα δεδομένα, λέω να αφήσουμε τα περί μείωσης ή αύξησης της θητείας, και να αρχίσουμε επιτέλους να συζητάμε σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει ο στρατός αποκλειστικά εθελοντικός ή/και επαγγελματικός. Ας πει κάποιος στα παλικάρια της Χρυσής Αυγής ότι η λύση είναι μία: να γίνουμε Αλβανία.

ΥΓ. Για δες, έχει γίνει ήδη επίσημη πρόταση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας – από την τρόικα! Μην την υποστηρίξουμε όμως και μας πουν και μνημονιακούς, ε;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//