Ξεκίνησε σαν μια σιωπηλή διαμαρτυρία από τον Derrick Rose, στο σαββατιάτικο παιχνίδι των Bulls με τους Warriors. Ένα μαύρο t-shirt, με τη φράση «I CAN’T BREATHE» γραμμένη επάνω του. Ήταν η φράση που καταγράφηκε σε βίντεο να λέει έντεκα φορές ο Eric Garner καθώς ο αστυνομικός Justin Damico του έκανε κεφαλοκλείδωμα μέχρι να πέσει νεκρός. Αυτό έγινε στις 17 Ιουλίου, στο Staten Island. Ο τελευταίος αθωώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, με τον κόσμο να ξεσπά σε διαμαρτυρίες, οι οποίες έφτασαν μέχρι και στον κόσμο του NBA.
Βέβαια η εξάπλωση ήταν ραγδαία, με πλήθος παικτών, σχεδόν ολόκληρων ομάδων, να ακολουθούν. Η αρχή έγινε στον αγώνα της Δευτέρας, μεταξύ Cavaliers και Nets, με παίκτες των δυο ομάδων να βγαίνουν για προθέρμανση με τα συγκεκριμένα μπλουζάκια. Ο κομισάριος του NBA, Adam Silver, είχε δηλώσει πως «σέβομαι όλους τους αθλητές που εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, επί σημαντικών θεμάτων, αλλά θα προτιμούσα οι παίκτες να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που έχουμε για τον εντός γηπέδου ρουχισμό». Αυτό δεν πτόησε τους παίκτες, ίσα ίσα, καθώς με τη βοήθεια του αγγλικού βασιλικού ζεύγους, του Jay–Z, του Lebron James και… ενός άνδρα της ασφάλειας του γηπέδου τα μπλουζάκια έφτασαν στα δυο αποδυτήρια.
Lebron James και Kyrie Irving ήταν οι πρώτοι που βγήκαν για προθέρμανση φορώντας τα μπλουζάκια, με τους υπόλοιπους να τους ακολουθούν. Kevin Garnett, Deron Williams, Jarrett Jack και Alan Aderson ήταν οι συμμετέχοντες από πλευράς Brooklyn, την ίδια στιγμή που η φημισμένη περιοχή της Νέας Υόρκης κατακλυζόταν από πορείες διαμαρτυρίας, οι οποίες έφτασαν και έξω από το Barclays Center.
Το επόμενο… χτύπημα ήρθε μια μέρα αργότερα, από τον Kobe Bryant και άλλους Lakers. Πλέον αυτή η ένδειξη διαμαρτυρίας έχει περάσει και στο κολλεγιακό πρωτάθλημα, με όλα τα μέλη της ομάδας του Georgetown να φορούν το μπλουζάκι και το πιο πιθανό είναι πως σύντομα θα το δούμε και σε πολλά ακόμα γήπεδα, γιατί όχι και στο δρόμο.
Δεν μένει όμως εκεί. Το κύμα του «I CAN’T BREATHE» έχει μεταφερθεί και στα social media, με το hashtag #ICantBreathe να μετρά όλο και περισσότερα tweets που το αφορούν. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως σιωπηλή διαμαρτυρία και πλέον, μέσω και της δύναμης του NBA, βρίσκει ανταπόκριση σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Μένοντας στην «δύναμη» του NBA, είναι σημαντικό να δει κανείς πως το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου παίρνει θέση σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Φυσικά εμπλέκονται και λόγοι μάρκετινγκ, όμως ποιος θα τους κατηγορούσε αν δεν έπαιρναν θέση; Μάλλον κανείς. Αντίθετα, τώρα που έχουν πάρει θέση δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα βρεθούν απέναντί τους (μια βόλτα στο Twitter θα σας πείσει). Όταν δε αγνοούν και τους κανόνες ένδυσης του πρωταθλήματος για να περάσουν το μήνυμα τους, γίνεται μάλλον κατανοητό πως η κοινωνική δράση των ακριβοπληρωμένων αστέρων δεν σταματά στις φωτογραφίες σε τριτοκοσμικές χώρες.
Ο Jay-Z, ο γνωστός ράπερ, έχει ενεργό ρόλο, καθώς συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις παραγγελίες για νέες μπλούζες, οι οποίες ολοένα και αυξάνοντα, κάνοντας το «I CAN’T BREATHE» το σύνθημα ίσως ολόκληρης της χρονιάς. Ελπίζουμε να μην μείνει απλώς ένα σύνθημα, αλλά προειδοποιητική για κάθε νέα πιθανή αθώωση ανθρώπων σαν τον Damico, δολοφόνων με στολή, ή και χωρίς, για ανύπαρκτα ή «φυλετικά» αίτια.
*Σύντομα θα ακολουθήσει αφιέρωμα και σε άλλες περιπτώσεις που ο αθλητισμός “διαμαρτύρεται” για τις κοινωνικές αδικίες.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.