«Κάτι παραπάνω από μία ομάδα». Με το μότο αυτό η Μπαρτσελόνα χτίζει τον δικό της ποδοσφαιρικό μύθο ως ο περήφανος σύλλογος της Καταλονίας, που αντιστάθηκε στον Φράνκο και εκφράζει τη διαφορετική πλευρά του ποδοσφαίρου. Τελευταία όμως δείχνει να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις προσταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου…
Η μεταγραφή του Νεϊμάρ αποτέλεσε ένα θρίλερ, το οποίο τράβηξε αρκετούς μήνες μέχρι να ανακοινωθεί η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα. Ο πολυδιαφημισμένος Βραζιλιάνος αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προϊόν του ποδοσφαιρικού μάρκετινγκ, συγκεντρώνοντας πάνω του απίστευτους χορηγούς και έχοντας μπει για τα καλά στο σταρ σίστεμ πριν ακόμα καταφέρει να παίξει Ευρώπη. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάρτσα κονταροχτυπήθηκαν μέχρι τέλους, για να καταλήξει τελικά στη Βαρκελώνη. Μια μεταγραφή που κόστισε 57 εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο για τη μεταφορά του με ιδιωτικό τζετ δαπανήθηκαν 120.000 ευρώ. Δεν πήγε μόνος του ή με τη σύντροφό του. Πήρε μαζί όλη την παρέα του! Η μέρα της παρουσίασής του ήταν ένα τεράστιο event, ένα πραγματικό υπερθέαμα. Συγκεντρώθηκαν 56.000 οπαδοί για να τον αποθεώσουν. Ο Νεϊμάρ μπήκε στο Καμπ Νόου κουβαλώντας περισσότερους χορηγούς από κάθε άλλον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή. Προφανώς η απόκτησή του θα αποφέρει και τεράστια εμπορικά οφέλη στους Καταλανούς.
Λίγες μέρες πριν την φρενίτιδα που έφτασε στη Βαρκελώνη μαζί με τον Βραζιλιάνο, ένας ποδοσφαιριστής-σύμβολο στη νεότερη Μπαρτσελόνα έλεγε adios. Σύμβολο όχι γιατί είχε την προσφορά του Μέσι ή του Τσάβι. Αλλά γιατί χτυπήθηκε δύο φορές από τον καρκίνο και κατάφερε να βγει νικητής. Κατάφερε να κλωτσήσει ξανά μπάλα με τη φανέλα της ομάδας. Ο κόσμος ταυτίζεται με τον μαχητή «Άμπι». Τον Μάρτιο του 2011 σηκώνεται πανό στο γήπεδο που ανέφερε «Η αποθεραπεία σου θα είναι δική μας νίκη». Στον τελικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Μάιο, η ομάδα του κερδίζει με 3-1. Ο Πουγιόλ αφήνει στο Γάλλο το περιβραχιόνιο και εκείνος σηκώνει την Κούπα. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές των τελευταίων ετών.
Ο εφιάλτης όμως επέστρεψε. Και αυτή τη φορά χρειάστηκε μεταμόσχευση στο συκώτι για να τα καταφέρει. Όλος ο κόσμος του αθλητισμού στέκεται στο πλευρό του. Ο γιατρός που του έκανε τη μεταμόσχευση αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της επιστροφής. Και πράγματι, ο Γάλλος καταφέρνει να παίξει μπάλα. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου του, ο Αμπιντάλ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ήθελα να συνεχίσω στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο σύλλογος είχε διαφορετικά σχέδια και πρέπει να το σεβαστώ αυτό», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο πρόεδρος Σάντρο Ροσέλ και ο διευθυντής ποδοσφαίρου Άντονι Θουμπιραρέτα σφύριζαν αδιάφορα. Το μόνο που ήθελε ήταν να συνεχίσει να παίζει στην ομάδα που συνδέθηκε με τις μάχες για τη ζωή του. Μπροστά στον κόσμο που τον στήριξε και τον βοήθησε να επανέλθει. Χωρίς καμία απαίτηση φανέλας βασικού ή προδιάθεση για γκρίνια.
Νωρίτερα στη χρονιά, οι δηλώσεις περί υπογραφής νέου συμβόλαιου ήταν ξεκάθαρες. Τίποτα από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Ο Θουμπιραρέτα τόνισε ότι δεν θέλει να μιλήσει για αθλητικές αποφάσεις. Είναι αθλητικό το θέμα; Για ομάδες με λογική εταιρείας σίγουρα. Ακόμα κι αυτές όμως ίσως έκαναν μια εξαίρεση για τον δικό τους Αμπιντάλ, μιας και θα υπάρχουν πολλαπλά οφέλη. Για τη Μπαρτσελόνα που περνάει το μότο του «κάτι παραπάνω από μία ομάδα» θεωρούταν αυτονόητο. Και είχε -λανθασμένα- προαναγγελθεί. Ειδικά όταν την ίδια στιγμή δαπανώνται απίστευτα ποσά για τη μεταγραφή του νέου εκλεκτού του σταρ σίστεμ, ο οποίος με τη μεταγραφή του έγινε το μεγαλύτερο brand name στο ποδόσφαιρο.
Νεϊμάρ και Αμπιντάλ. Δύο υποθέσεις που φαινομενικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Αλλά δεν γίνεται να μην σε βάλουν σε σκέψεις. Ειδικότερα τη στιγμή που η Μπάρτσα έχει «κλειδώσει» τις εγγραφές μελών, και, έχοντας ήδη υποκύψει με τη χορηγία του Qatar Foundation στη φανέλα, την αντικαθιστά με αυτή των Qatar Airways, έναντι περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ. Πετροδόλαρα από το Κατάρ, το οποίο η Γενική Γραμματέας Συνδικάτων πρόσφατα κατακεραύνωσε για τις ξεκάθαρες παραβάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών που εργάζονται για τα ποδοσφαιρικά γήπεδα ενόψει Μουντιάλ 2022. «Χτυπήματα» που για πολλούς, παρότι δεν το λένε ανοιχτά, αναδεικνύουν μια αλλοίωση στην ταυτότητα της Μπαρτσελόνα και δεν συμβαδίζουν με τις αρχές που συνοδεύουν το σύλλογο. Και σίγουρα οι ενδείξεις αυτές δεν ξεκίνησαν με τον Αμπιντάλ…
Θάνος Σαρρής
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.