Στο τελευταίο All Star Game του NBA, κορυφαίο γεγονός για την κορυφαία λίγκα, υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει καταγραφεί ποτέ από ελληνικά ΜΜΕ, μας λέει η Νίκη Μπάκουλη, δημοσιογράφος στο Sport24.gr και στον ραδιοφωνικό σταθμό 88.6 FM. Τονίζει ωστόσο πως για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, της μαζικής παρακολούθησης και προβολής του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μεσολάβησε πρώτα μια ολόκληρη περιπέτεια για τον Γιάννη, που δεν διέθετε την ελληνική ιθαγένεια «παρότι γεννήθηκε και έζησε στη χώρα». Αφού τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και ήρθε για εκείνον η παγκόσμια αναγνώριση, στη συνέχεια άρχισαν άπαντες να δηλώνουν περήφανοι για τα πεπραγμένα του. Γι’ αυτό και διευκρινίζει η δημοσιογράφος, απαντώντας σε ποιο βαθμό έχει συμβάλλει η προβολή του Αντετοκούνμπο στην μείωση των ρατσιστικών φαινόμενων, ότι «υπάρχει αμνησία. Όχι μείωση. Δηλαδή, άνθρωποι που του έσουραν τα εξ αμάξης πριν γίνει ο Greek Freak, τώρα τον αποθεώνουν. Οι ίδιοι, έτσι;»

Ολόκληρη η έρευνα για την επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media

1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;

Ο Γιάννης (όπως αναφέρεται, διότι τον νιώθουμε πια δικό μας άνθρωπο) είναι καθημερινά, στην τετράδα με τα κύρια θέματα του Sport24.gr, το πρωί. Και πάντα στην πρώτη σελίδα. Κάτι που δεν συμβαίνει με κάποιον άλλον, διότι ξεκάθαρα τα όσα κάνει στο ΝΒΑ είναι μοναδικά -όχι μόνο με βάση τα ελληνικά κριτήρια, αλλά τα παγκόσμια.

2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;

Τα πάντα. Κατ’ αρχάς, τα παιχνίδια της ομάδας του. Μετά τα στατιστικά, τα Highlights, videos με τις καλύτερες φάσεις, tweets, δηλώσεις του, τι λένε άλλοι για εκείνον. Όπως είπα, τα πάντα.

3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;

Να θυμίσω πως πριν πάρει το διαβατήριο -μολονότι είχαν έλθει τουλάχιστον 100 άνθρωποι από το ΝΒΑ να τον “τσεκάρουν”- οι ελληνικές ομάδες δεν ήθελαν να τον υπογράψουν, διότι ήταν άπατρις (το έκανε ισπανική ομάδα, που πήρε και το ΝΒΑ out). Και όταν είχε σηκώσει την ελληνική σημαία, σε παρέλαση είχε γίνει ο κακός χαμός. Μέσα σε λίγα χρόνια, όλα αυτά εξαφανίστηκαν από τις μνήμες. Πλέον όλοι δηλώνουν υπερήφανοι για εκείνον και τα αδέλφια του, χάριν της παγκόσμιας αναγνώρισης που απολαμβάνει. Έτσι το έχω εισπράξει -γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί.

4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;

Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης, διότι τα social media έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα. Εννοώ πως θα μπορούσε να είναι μια τέτοια περίπτωση ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, αλλά χωρίς τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μειώσει τις αποστάσεις σε ένα κλικ, ένα τουίτ, ένα ποστ, δεν είναι ακριβές το δείγμα.

Υπάρχει αμνησία. Όχι μείωση του ρατσισμού. Δηλαδή, άνθρωποι που του έσουραν τα εξ αμάξης πριν γίνει ο Greek Freak, τώρα τον αποθεώνουν. Οι ίδιοι, έτσι;

5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο o κόσμος;

Όλα. Δεν κάνει διακρίσεις. Κυρίως απολαμβάνει τις καλύτερες στιγμές του.

6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;

Όπως παντού υπάρχει ένας μύθος, πάντα θα υπάρξει και κάποιος να πει… τα δικά του. Το κυρίαρχο είναι πως κάποιοι επιμένουν ότι δεν είναι Έλληνας, παρ’ ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Βέβαια, αν δεν είχε ταλέντο από αυτά που βγαίνουν μια φορά σε κάθε 50 χρόνια, εικάζω πως δεν θα είχε πάρει και διαβατήριο. Ξέρετε ότι αρχικά δόθηκαν χαρτιά μόνο σε εκείνον και τον αδελφό του, Θανάση;

7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;

Υπάρχει αμνησία. Όχι μείωση. Δηλαδή, άνθρωποι που του έσουραν τα εξ αμάξης πριν γίνει ο Greek Freak, τώρα τον αποθεώνουν. Οι ίδιοι, έτσι;

8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;

Το τελευταίο All Star Game, το πρώτο με τον Γιάννη All Star “βγαλμένο” από τις ψήφους του κόσμου, είχε τους περισσότερους εκπροσώπους της Ελλάδας στο event.

9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;

Εμείς έχουμε το NBA Greece, οπότε ήλθε ως φυσική συνέπεια. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται σε άλλα sites.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//