Η Παρί Σεν Ζερμέν από υπόδειγμα μακροπρόθεσμου project, δείχνει πάλι τα σημάδια ενός… κακομαθημένου παιδιού. Το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες τιμωρήθηκε από την UEFA, λόγω των αλόγιστων δαπανών για μεταγραφές, δεν την εμπόδισε να κάνει τον Νταβίντ Λουίς της Τσέλσι τον ακριβότερο αμυντικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Η ομάδα του Παρισιού, έχοντας τον Λεονάρντο ως τεχνικό διευθυντή, έφερε στο Παρκ Ντε Πρενς, μέσα σε λίγα χρόνια μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Οι Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και Τιάγκο Σίλβα άφησαν τη Μίλαν(όχι ακριβώς) για να στηριχθεί πάνω τους το project της Παρί που την θέλει σε λίγα χρόνια στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς είναι εδώ και δύο χρόνια στην κορυφή του γαλλικού αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τους Άραβες επενδυτές της.
Στην αρχή της σεζόν που μας πέρασε, η Παρί αποφάσισε ότι δεν έχει ανάγκη πλέον τον Λεονάρντο ως τεχνικό διευθυντή και τον αποδέσμευσε. Αρχικά, όλα έμοιαζαν να βαίνουν καλώς, καθώς η Παρί, όχι μόνο δεν έχασε κάποιο από τα μεγάλα αστέρια της, αλλά αντίθετα, πρόσθετε εξίσου μεγάλους σταρ στο ρόστερ της (Έντισον Καβάνι) την ώρα που ανανέωνε τα συμβόλαια των Top παικτών της, ακόμα κι αν αυτά δεν έληγαν άμεσα.
Όλα αυτά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν όμως, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Μισέλ Πλατινί και τηνUEFA που φοβούνται για τη διατήρηση του ανταγωνισμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έτσι, πριν από λίγες μέρες, στην Παρί επιβλήθηκε πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα η μείωση του αριθμού των παικτών που μπορεί να δηλώσει για το επόμενο Champions League από 25 σε 21!
Με λίγα λόγια, ξεκινάει την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη με ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Δεν είναι λίγο να θες να φτάσεις μέχρι το τέλος μιας διοργάνωσης και να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις 4 παίχτες λιγότερους από όλους (πέρα από τη Μάντσεστερ Σίτι που έχει ακριβώς την ίδια τιμωρία να αντιμετωπίσει) τους αντιπάλους σου.
Πες ότι δεν ήξεραν στο Παρίσι και την πάτησαν μια φορά. Δεν φαίνεται όμως να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αντί να επενδύσουν σε Γάλλους και νεαρούς ποδοσφαιριστές που δεν θα τους στοιχίσουν πολλά λεφτά, πάνε και παίρνουν τον Νταβίντ Λουίς από την Τσέλσι έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ!
Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τιάγκο Σίλβα που είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι από τους κορυφαίους αμυντικούς στον κόσμο αυτή τη στιγμή (αν όχι ο κορυφαίος) στοίχισε 42 πριν δύο χρόνια, τότε το ποσό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον υπερβολικό για τον Βραζιλιάνο στόπερ της Τσέλσι.
Σε αυτά, αν συνυπολογίσει κανείς την μέτρια (αν όχι κακή) χρονιά του Λουίς τη σεζόν που μας πέρασε, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να κατανοήσει το σκεπτικό της ομάδας του Παρισιού πίσω από αυτήν την κίνηση. Ο Βραζιλιάνος είχε 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 7 στο Champions League στην αρχική ενδεκάδα, οπότε μόνο βασικός δεν μπορεί να θεωρηθεί. Επίσης, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιήθηκε από τον Ζοζέ Μουρίνιο, ως αμυντικό χαφ και όχι ως κεντρικός αμυντικός. Πιθανότατα επειδή δεν έχει καταφέρει ακόμα (στα 27 του) να αποβάλει την… παιδική ασθένεια του, να αφήνει τη θέση του και να ανεβαίνει ακόμα και έξω από την αντίπαλη περιοχή.
Μια ακόμα ένδειξη ότι στο Παρίσι πλέον δεν λειτουργούν με πλάνο αλλά με πανικό και ανυπομονησία για την επίτευξη του στόχου τους που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του Champions League, είναι το γεγονός ότι στην ομάδα υπάρχει ο Μαρκίνιος που αποκτήθηκε πέρσι έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ αλλά φέτος δεν ήταν βασικός. Με δεδομένο ότι λήγει το συμβόλαιο του Άλεξ και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, θα ήταν ιδανικό να μπει ο νεαρός Βραζιλιάνος στη θέση του και να κάνει επιτέλους απόσβεση. Κι όμως, πάνε και δίνουν άλλα 50 για τον Λουίς και σκέφτονται να πουλήσουν τον Μαρκίνιος χωρίς να του έχουν δώσει την ευκαιρία να δείξει τι αξίζει, μόλις στα 20 του χρόνια.
Είναι γεγονός, ότι τα ποσά που ξοδεύονται πλέον για κάθε παίχτη, σχεδόν ποτέ δεν είναι αντιπροσωπευτικά της αξίας του, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καν λογική.
Όπως και να το δει κανείς, ο Νταβίντ Λουίς δεν δικαιούται, έστω και προσωρινά να έχει τον άτυπο τίτλο του ακριβότερου αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Γιατί πολύ απλά δεν είναι, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει. Εκτός από τον Τιάγκο Σίλβα, υπάρχουν πολλοί ακόμη αμυντικοί που είναι ήδη καλύτεροι από αυτόν, ακόμη περισσότεροι που ήταν καλύτεροι από αυτόν και άλλοι που πιθανόν να εξελιχθούν σε καλύτερους από αυτόν.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.