O Αλσίδες Γκίτζια, ο «μάγος» του Μαρακανά, ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης στην ιστορία των Μουντιάλ, ύστερα από διαδικτυακή ψηφοφορία της FIFA.
Ο Γκίτζια ήταν αυτός που το 1950 «πάγωσε» το Μαρακανά και τη Βραζιλία. Τρεις άνθρωποι έκαναν, όπως λέγεται, το Μαρακανά να «βουβαθεί»: ο Φρανκ Σινάτρα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και ο Αλσίντες Γκίτζια, ο άνθρωπος που πέτυχε πριν από 64 χρόνια το νικητήριο γκολ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, αφήνοντας τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Έστειλε ανθρώπους στην αυτοκτονία και έναν ολόκληρο λαό σε κρίση εθνικής ταυτότητας.
Ο Γκίτζια, το «Φάντασμα», όπως τον ονόμασαν οι βραζιλιάνοι οπαδοί για να χαρακτηρίσουν τις μουντιαλικές ημέρες του 1950, ήταν μέλος της μεγάλης και ταλαντούχας Σελέστε των Odbulio Varela, Roque Maspoli και Juan Schiaffino, αν και το πιο λαμπρό αστέρι της Σελέστε ήταν πράγματι το «El Fantasma». Χάρισε το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σελέστε, τη μικρότερη χώρα που έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο. Αυτήν τη -γεωγραφική και αγωνιστική- σφήνα ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία, που η λέξη «θάρρος» είναι φτωχή για να περιγράψει το βάρος της φανέλας της.
Ανεξάρτητα από την όποια σημασία δίνει κάποιος σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες, είναι τρομερό πως ένας παίχτης της δεκαετίας του ’50 έσπασε το γνωστό δίδυμο τέτοιων ψηφοφοριών, δείγμα της μοναδικής αίγλης που άφησε πίσω της η μεγάλη ομάδα της Σελέστε χάρη στο κατόρθωμά της.
Ο ίδιος ο Γκίτζια πέθανε στις 16 Ιουλίου του 2015, 65 χρόνια ακριβώς και τελευταίος επιζών, από την αναμέτρηση του Μαρακανά. Μάλλον για να μας θυμίζει ότι υπάρχουν πράγματα στη ζωή που μας ακολουθούν μέχρι να φύγει η ψυχή.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν μπορούσε πια να ακούσει τις ραδιοφωνικές περιγραφές από τα γκολ του θρυλικού αγώνα. Παρά τη σκληράδα και την αντοχή που τον διέκρινε τόσο στο χορτάρι όσο και ως χαρακτήρας, η εμπειρία αυτού του γεγονότος περιείχε τέτοια συναισθηματική φόρτιση, που ξεπερνούσε ακόμα και τον Αλσίδες Γκίτζια.
Με πληροφορίες από HUMBA
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.