«Ενώ χρυσοθήρες εισβάλλουν στα εδάφη των Ουαγιάπι, ο πρόεδρος δηλώνει πως θέλει να διορίσει τον γιο του στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να πετύχει συνεργασία για την εκμετάλλευση ορυκτών σε εδάφη των ιθαγενών, κάτι πραγματικά επαίσχυντο», κατήγγειλε στο Prensa Latina η βουλευτής του Κ.Κ. Βραζιλίας, Μαρσιβάνια Φλέτσα, τονίζοντας πως η ρητορική μίσους του Μπολσονάρο μετατρέπεται τώρα σε πράξεις και υλοποιείται μέσω κυβερνητικών μέτρων.
Από την ανάληψη της προεδρίας, τον Ιανουάριο, ο Μπολσονάρο κάνει «σταυροφορία» για να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση της Αμαζονίας με κάθε τίμημα απαξιώνοντας τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών και ιθαγενών οργανώσεων.
Διόρισε ως υπουργό Γεωργίας την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των αγροτοκτηνοτρόφων (γνωστή και ως η «ομάδα του βοδιού»), Τερέζα Κριστίνα Ντίας, που τάσσεται υπέρ της επέκτασης των καλλιεργειών σόγιας και σε αυτά τα εδάφη.
Μείωσε κατά 24% τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας (IBAMA) ενώ διόρισε επικεφαλής μόνο σε 4 από τα 27 παραρτήματα των Πολιτειών: κανένας από αυτούς σε Πολιτείες που βρίσκονται στην Αμαζονία.
Οχι μόνο δεν έχει οριοθετήσει άλλες προστατευόμενες περιοχές των ιθαγενών που αναμένουν έγκριση, αλλά απειλεί να καταργήσει κάποιες από τις υπάρχουσες, καταγγέλλοντας τη «βιομηχανία οριοθέτησης των ιθαγενών εδαφών» των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Προχώρησε την απαξίωση του Ταμείου της Αμαζονίας, το οποίο με βασικό χρηματοδότη τη Νορβηγία και τη Γερμανία διαχειρίζεται εκατομμύρια για προγράμματα αποτροπής της καταστροφής των δασών.
Αποδυνάμωσε τους μηχανισμούς ελέγχου περιβαλλοντικής προστασίας, σύμφωνα με ανάλυση των «New York Times» που δείχνει πως οι σχετικοί έλεγχοι το πρώτο εξάμηνο φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Μείωσε (30% λιγότερα το πρώτο πεντάμηνο) τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, τις κυρώσεις και τις κατασχέσεις εξοπλισμού όσων παράνομα εκμεταλλεύονται προστατευόμενες περιοχές εν αναμονή της δημιουργίας ειδικής κυβερνητικής επιτροπής που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, η οποία θα μπορεί να μειώνει ή και να ακυρώνει τις σχετικές κυρώσεις των ανεξάρτητων περιβαλλοντικών αρχών.
Μάλιστα και στον ίδιο τον Μπολσονάρο είχε επιβληθεί σχετικό πρόστιμο το 2012 όταν συνελήφθη σε αλιευτικό που ψάρευε παράνομα σε προστατευόμενο καταφύγιο του Ρίο ντε Τζανέιρο: δεν το πλήρωσε ποτέ και αφότου ανέλαβε την προεδρία ανακλήθηκε η σχετική απόφαση.
Με αυτές τις πολιτικές δεν αποτελεί έκπληξη πως το πρώτο εξάμηνο φέτος το βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας έχει χάσει περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, αύξηση κατά 29% από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE).
Μόνο τον Ιούνιο η αποψίλωση έφτασε τα 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά 88,4% μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, δείχνουν οι στατιστικές του INPE, το οποίο παρακολουθεί μέσω δορυφόρων την κατάσταση των δασών της Αμαζονίας.
Το 40% των καταγγελιών για παράνομη αποψίλωση αφορούσαν φέτος προστατευόμενες περιοχές και εδάφη των ιθαγενών, δήλωσε ο Ραούλ Βάγε του WWG Βραζιλίας στο ισπανικό πρακτορείο Efe εξηγώντας πως στη Βραζιλία αυξάνει συνεχώς από το 2012 η αποψίλωση των τροπικών δασών, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε πέρσι με τις πολιτικές του Μισέλ Τέμερ που «διευκόλυναν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων εδαφών και ενθάρρυναν την παράνομη αποψίλωση ως μέσο απόκτησης εδαφών…
Τώρα οι παράνομες ομάδες βλέπουν στις δηλώσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης Μπολσονάρο ένα είδος μηνύματος ότι μπορούν να προχωρήσουν κι άλλο και δεν θα έχουν καμιά συνέπεια».
Ο Μπολσονάρο όχι μόνο απέρριψε ως ψευδή τα στοιχεία του INPE για τον δραματικό ρυθμό καταστροφής της Αμαζονίας επί των ημερών του αλλά και επιτέθηκε κατά του διευθυντή του Ινστιτούτου Ρικάρντο Γκαλβάο λέγοντας ότι «προφανώς» δουλεύει για λογαριασμό κάποιας ΜΚΟ, οι οποίες όπως καταγγέλλει δεν είναι παρά όργανα ενός παγκόσμιου σχεδίου για να ανακοπεί η ανάπτυξη της χώρας του.
Σε συνάντησή του με ανταποκριτές ξένου Τύπου είπε σχετικά πως η ανησυχία για την Αμαζονία οφείλεται σε μια «περιβαλλοντική ψύχωση» καταλήγοντας πως όσα συμβαίνουν στη χώρα του δεν αφορούν τους ξένους.
«Η Αμαζονία είναι δική μας, όχι δική σας» απάντησε σε Ευρωπαίο δημοσιογράφο. Ενώ προ ημερών κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ζητούν αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία της Αμαζονίας απλά γιατί επιδιώκουν να την εκμεταλλευτούν εκείνοι στο μέλλον.
«Η Βραζιλία είναι σαν μια πολύτιμη παρθένα που όλοι οι διεστραμμένοι ξένοι επιθυμούν», παραπονέθηκε. Ενώ εκείνος την έχει προσφέρει στον ισχυρό Αμερικανό μνηστήρα.
Πηγή: efsyn.gr
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.