Ένα λουλούδι που φυτρώνει από τον χώρο στέγασης προσφύγων City Plaza είναι η αλληλεγγύη για τον Carlos Latuff. Έτσι είδε και σκίτσαρε τον χώρο όπου φιλοξενούνται περίπου 400 πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας.
«Έχουμε κι εμείς κάτι ανάλογο στη Βραζιλία, στο Σάο Πάολο, ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που έχει μετατραπεί σε κατάληψη στέγης κυρίως για πρόσφυγες, αλλά δεν είναι τόσο οργανωμένο», παραδέχεται μόλις βλέπει με πόση οργάνωση οι πρόσφυγες ζουν αρμονικά, βοηθώντας ο καθένας και η καθεμία στις δουλειές του μεγάλου τους «σπιτιού», του πρώην ξενοδοχείου, του City Plaza. Είδε με τα μάτια του ότι μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για τους πρόσφυγες, μακριά από τα απομονωμένα camps.
Ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος συνομίλησε με αλληλέγγυους αλλά και με πρόσφυγες για να γνωρίσει το «καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης». Είδε στην κουζίνα να μαγειρεύουν όλοι μαζί, είδε τα παιδιά των προσφύγων να παίζουν ξέγνοιαστα, είδε τους πρόσφυγες να καθαρίζουν το «σπίτι» τους, να πίνουν το τσάι τους όλοι μαζί και γνώρισε φυσικά μερικούς από αυτούς. Έναν από τους πρώτους πρόσφυγες που ήρθε στο City Plaza, τον Ιρανό Χατζι. Μια ευγενική φυσιογνωμία που δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρατηρήσεις όταν επισκεφθείς τον χώρο.
Διάβασε αν θέλεις ακόμη:
Ο Carlos Latuff στη δίκη της ΧΑ: Το σκίτσο του για τη Μάγδα Φύσσα
Η Μπεσάγια ήταν η δεύτερη που άνοιξε την πόρτα του δωματίου της. Μια νεαρή κοπέλα, δικηγόρος από τη Συρία που μένει τους τελευταίους 5 μήνες στο City Plaza. «Είμαι τυχερή που μένω εδώ και όχι σε κάποιο camp», μας εξομολογείται με ένα χαμόγελο ανακούφισης, παρά το γεγονός ότι περιμένει πότε θα πάρει το διαβατήριο του πρόσφυγα για να μπορέσει να επανενωθεί με την οικογένειά της που ζει στη Γερμανία.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει κι ένα σκίτσο. Με τα σύνεργα των παιδιών του City Plaza, σκίτσαρε το ξενοδοχείο μέσα από τα δικά του μάτια: την αλληλεγγύη που ξεφυτρώνει σα λουλούδι μέσα από το City Plaza:
Πέρα όμως από το σκίτσο, ο Latuff έφτιαξε κι ένα βίντεο στο οποίο εξηγεί στο κοινό της Βραζιλίας πως ζουν οι πρόσφυγες στο City Plaza σε αξιοπρεπείς συνθήκες, αυτο-οργανωμένα και συλλογικά:
Διάβασε αν θέλεις ακόμη:
Ο Manu Chao στο City Plaza, τραγούδησε μαζί με τους πρόσφυγες
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.