Η προχθεσινή μέρα του Ματέο Σαλβίνι, γεμάτη από ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις, έκλεισε με ένα tweet που απαντούσε σε ερωτήσεις για το ποια είναι η θέση του σχετικά με μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων εναντίον Ρομά και μεταναστών.
Αφού διακήρυξε ότι δεν υφίστανται ρατσιστικά επεισόδια στη χώρα του, ο γ.γ. της ακροδεξιάς Λέγκας υποστήριξε ότι
“οι Ιταλοί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά η υπομονή τους εξαντλείται” και πως ο ίδιος εργάζεται νυχθημερόν “για να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη γαλήνη στις πόλεις”.
Αφορμή γι’ αυτόν τον διαδικτυακό διάλογο με τους πολίτες ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός, στην επαρχία του Παλέρμο, 19χρονου από τη Σενεγάλη από τέσσερις Ιταλούς· ξυλοδαρμός που συνοδευόταν από την απειλητική προτροπή να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Ο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε σ’ αυτή τη ρατσιστική επίθεση, αντιθέτως συνέχισε την αντιμεταναστευτική του ρητορική και την εκστρατεία του κατά των μικροπωλητών, που συχνά δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες και οι οποίοι πουλάνε τα εμπορεύματα τους στις παραλίες.
“Επιτέλους, ασφαλείς και καθαρές παραλίες, χωρίς παράνομους μικροπωλητές, σε αντίθεση με το παρελθόν…”, έγραψε στο twitter, αναφέροντας ότι χορηγήθηκαν 2,5 εκατ. για ελέγχους σε 54 τοποθεσίες.
“Από τις λέξεις, στις πράξεις”, περηφανεύτηκε.
Οι διακηρύξεις αυτές και η χαρακτηριστική σιωπή του Σαλβίνι για τις ρατσιστικές επιθέσεις, πυροδότησε αντιδράσεις από την Κεντροαριστερά.
“Ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος του ρατσισμού δεν υφίσταται και ότι πρόκειται για επινόηση της Αριστεράς, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο κίνδυνος πράγματι είναι υπαρκτός και ότι ο ίδιος είναι η αιτία του”, δήλωσε ο Ματέο Ορφίνι του Δημοκρατικού Κόμματος.
“Η πολιτική ευθύνη για τα πρόσφατα ρατσιστικά επεισόδια ανήκει στην κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργό Εσωτερικών… Έχουν σημειωθεί επτά επεισόδια και ο υπουργός συνεχίζει να καλλιεργεί το κλίμα της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας, αντί να συμπαρατάσσεται με τα θύματα. Και επιπλέον προωθεί τη διάδοση των όπλων. Θα υπάρξει κίνηση αξιοπρέπειας από τα Πέντε Αστέρια;”, αναρωτήθηκε ο κεντροαριστερός πολιτικός Αντρέα Μαέστρι.
Επιθέσεις
Το επεισόδιο στη μικρή πόλη του Παλέρμο έγινε την περασμένη εβδομάδα.
“Γύρνα στη χώρα σου, ξεκουμπίσου βρωμο-νέγρε”, φώναξαν στον 19χρονο Σενεγαλέζο Dieng Khalifa τέσσερις Ιταλοί 35 έως 40 ετών και, όπως έγραψε η Repubblica, άρχισαν να τον κλωτσάνε και να τον γρονθοκοπούν στη μέση της κεντρικής πλατείας.
Ο Dieng κατήγγειλε την επίθεση στην αστυνομία, αναφέροντας ότι ο ίδιος δεν αντέδρασε διότι είναι κατά της βίας. “Θα μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά στην κοινότητα όπου φιλοξενούμαι με έχουν μάθει να μη σηκώνω το χέρι μου”, είπε.
Ο νεαρός έφτασε στην Ιταλία το 2016, όταν ήταν ακόμα ανήλικος, εργάζεται ως σερβιτόρος και μένει στη δομή Sympatheia εδώ και δύο χρόνια.
Αυτή ήταν η όγδοη επίθεση με ξενοφοβικά κίνητρα τις τελευταίες 45 ημέρες στην Ιταλία, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.
Μεταξύ άλλων:
– στις 26 Ιουλίου ένας άνδρας στη Vicenza πυροβόλησε από το μπαλκόνι του έναν εργαζόμενο με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι
– στις 17 Ιουλίου στη Ρώμη, τραυματίστηκε ένα κοριτσάκι Ρομά.
– στις 12 Ιουλίου επίθεση δέχτηκαν δυο μετανάστες από τη Νιγηρία ενώ περίμεναν σε στάση το λεωφορείου.
Και μόλις την Κυριακή τα ξημερώματα, στην επαρχία Latina στα κεντρικά της χώρας, Ιταλοί καταδίωξαν έναν 40χρονο Μαροκινό, τον οποίο θεώρησαν ύποπτο για διάρρηξη και ο οποίος βρέθηκε στη συνέχεια νεκρός, μια υπόθεση που ερευνάται από την αστυνομία.
“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”
“Ρατσισμός στην Ιταλία; Και μόνο που το κουβεντιάζουμε είναι τρέλα”, επανέλαβε σε συνέντευξή του στους χθεσινούς Times του Λονδίνου ο Σαλβίνι.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υποστήριξε ο Ιταλός υπουργός, λίγες ώρες μετά τις δύο νέες επιθέσεις κατά μεταναστών – στο Παλέρμο και τη Λατίνα.
Το πρόβλημα, είπε, είναι αλλού: “Θυμάμαι τα εγκλήματα που διαπράττουν κάθε μέρα στην Ιταλία μετανάστες, που είναι περίπου 700, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου, και αυτό είναι ο μοναδικός λόγος ανησυχίας εναντίον του οποίου αγωνίζομαι ως υπουργός”.
“Το να επιτίθεται κάποιος και να ξυλοκοπεί είναι έγκλημα”, συμπλήρωσε ο αρχηγός της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, “ασχέτως του χρώματος του δέρματός του και θα πρέπει να τιμωρείται. Αλλά το να κατηγορεί κανείς όλους τους Ιταλούς και την κυβέρνηση γι’ αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά είναι τρέλα”.
Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.