Το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής έγινε στην Ισπανία και την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Τα πιο πολλά χρήματα συνολικά για μεταγραφές ξοδεύτηκαν στην Premier League της Αγγλίας. Κι όμως η Serie A, θα είναι το πιο αναβαθμισμένο ποιοτικά πρωτάθλημα της Ευρώπης, μετά τις αφίξεις του καλοκαιριού στην γειτονική μας χώρα.
Ο Γκάρεθ Μπέιλ πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Καβάνι στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Φαλκάο στη Μονακό, ο Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα, ο Εζίλ στην Άρσεναλ. Αυτές ήταν οι πέντε ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού.
Προφανώς δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που να αποκτήθηκε από ιταλική ομάδα. Αναμενόμενο. Το αξιοσημείωτο είναι όμως άλλο. Ότι μέχρι και την 32η μεγαλύτερη μεταγραφική “ζημιά” συναντάς μόνο μια από ιταλική ομάδα. Αυτή είναι του Γκονζάλο Ιγκουαϊν που ήρθε από την Ρεάλ Μαρίτης στη Νάπολι έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ο 10ος στη σχετική λίστα.
Πώς γίνεται λοιπόν να είναι η Ιταλία αυτή που “έκλεψε” την παράσταση στο μεταγραφικό παζάρι; Γίνεται και παραγίνεται. Η οικονομική κρίση σε κάνει να προσπαθείς να βρεις λύσεις εκεί που δεν πάει το μυαλό αυτού που δεν τον νοιάζει το πόσα θα ξοδέψει. Συγκεκριμένα λοιπόν, οι ομάδες της πρώτης 5άδας της Ιταλίας έκαναν τις πιο value for money κινήσεις από οποιαδήποτε άλλη.
Γιουβέντους
Η Γιουβέντους μπορεί και να είναι η νικήτρια όλων στη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς αν σκεφτεί κανείς ότι αγόρασε τον Κάρλος Τέβες και τον Φερνάντο Γιορέντε έναντι μόλις 9 εκατομμυρίων ευρώ (9 ο πρώτος, ελεύθερος ο δεύτερος) θα καταλάβει αμέσως ότι δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα. Ενισχύθηκε στην θέση που πονούσε περισσότερο και μάλιστα με τα λιγότερα δυνατά έξοδα. Μόνο από τον Μάτρι πήρε περισσότερα από όσα έδωσε και για τους δύο.
Νάπολι
Πούλησε ουσιαστικά μόνο τον Καβάνι στην Παρί και απέκτησε τους Γκονζάλο Ιγκουαϊν (Ρεάλ Μαδρίτης), Χοσέ Μαρία Καγιεχόν, Ντρις Μέρτεενς (Αϊντχόφεν), Ραούλ Αλμπιόλ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Πέπε Ρέινα (Λίβερπουλ). Ποιοτικότατοι παίχτες σε διάφορες θέσεις από κάποιες από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης ιστορικά και όχι μόνο.
Μίλαν
Μπορεί να μην ενισχύθηκε εκεί που πονούσε, αλλά όταν αποκτάς ελεύθερο, έναν παίκτη που πριν από 4 χρόνια πούλησες 64 εκατομμύρια ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης (!), δεν μπορείς παρά να νιώθεις ότι έκλεψες εκκλησία. Έστω κι αν ο Κακά είναι πλέον 31 και δεν είναι στην κατάσταση που βρισκόταν τότε.
Φιορεντίνα
Μπορεί να έχασε τον Γιόβετιτς αλλά φρόντισε να τον αναπληρώσει με τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Μπάγερν Μονάχου, Μάριο Γκόμεζ και όχι μόνο. Σε αυτόν προσθέστε και τον Χοακίν της Μάλαγα έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορείς να νιώθεις αποδυναμωμένος ακόμα και με τη φυγή του Άντεμ Λάγιτς για τη Ρόμα.
Ρόμα
Οι ιδιοκτήτες των “ρωμαίων” αποφάσισαν να ανοίξουν επιτέλους το “παγκάρι” και δεν τσιγκουνεύτηκαν. ‘Εφεραν στην αιώνια πόλη τους Μαϊκόν (Μάντσεστερ Σίτι- ελευθερος), Κέβιν Στρόοτμαν (17 εκατομμύρια ευρώ) και Ζερβίνιο (8 εκατομμύρια ευρώ) από την Άρσεναλ.
Μέχρι πέρσι αν έλεγε κανείς ότι όλοι αυτοί οι παίχτες θα άφηναν την Premier League και την Primera Division και όχι μόνο, για να παίξουν στο υποβαθμισμένο εδώ και πολλά χρόνια Campionato, θα έμοιαζε με ένα από τα καλύτερα ανέκδοτα. Σήμερα, η Serie A μόνο ανέκδοτο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.