Όταν σε μια λίγκα ο πρωταθλητής αλλάζει σπάνια και τις περισσότερες φορές είναι δεδομένος πριν καν ξεκινήσουν αναμετρήσεις, είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα προκύψουν ζητήματα.

Στη φετινή λίστα που ο Ολυμπιακός δήλωσε για το Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκονται μόλις 8 (σε σύνολο 25) από τους παίκτες που ήταν πέρυσι. Προχώρησε σε πάρα πολλές μεταγραφές και ενώ το πλάνο που είχε προαναγγελθεί έκανε λόγο για ελληνοποίηση, ουσιαστικά οι ταλαντούχοι Έλληνες ποδοσφαιριστές αποκτούνται για να παραχωρούνται ή να κάθονται στον πάγκο. Ο Βασίλης Καραγκούνης στον Άρη με δανεισμό. Ο Τάτος επίσης. Ο Κολοβός αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο, αλλά έμεινε στη Νέα Σμύρνη. Οι Διαμαντάκος, Τζανακάκης, Μπουχαλάκης, Ρουγκάλας στον Εργοτέλη. Ο Λυκογιάννης στον Λεβαδειακό, ο Σιώπης στον Πλατανιά.

Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Aπό το να μην παίζουν, είναι καλύτερο να παίρνουν ευκαιρίες αλλού. Ο Σάμαρης, για παράδειγμα, έμεινε στην ομάδα. Ενώ όμως θα μπορούσε να γίνει επένδυση πάνω του, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν και τον Ντιγκά και τον Γιαταμπαρέ, ένα εξάρι και ένα οκτάρι αντίστοιχα σε θέσεις που θα μπορούσε να παίξει ο πρώην μέσος του Πανιωνίου. Προφανώς, αν υπάρχει η δυνατότητα να αποκτηθούν καλύτεροι ξένοι από ό,τι Έλληνες τότε και αυτοί θα παίζουν.

Είναι αχρείαστες, ωστόσο, οι προαναγγελίες περί ελληνοποίησης και «κορμού», ενώ με τους πολλούς δανεισμούς δημιουργείται μια παραφιλολογία που δεν κάνει καλό σε κανέναν. Κυρίως δε, μετά και την πώληση του Γιάννη Φετφατζίδη, για τον οποίο όλοι είχαν καλά λόγια να πουν, αλλά κανείς δεν τον στήριξε τόσο ώστε να πάρει εμπιστοσύνη και να «ψηθεί» στα συνεχόμενα δύσκολα.

fetfa

Σε κάθε περίπτωση, η ανανέωση στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν τεράστια, παρότι πέρυσι έκανε ένα ακόμα νταμπλ. Είναι δεδομένο ότι για να μονταριστεί και να βρεθεί μια καινούργια ομάδα μέσα στο γήπεδο χρειάζεται χρόνος. Από το πρώτο ματς, ωστόσο, με την Καλλονή, άρχισαν οι αποδοκιμασίες και τέθηκε θέμα Μίτσελ. Από την πρώτη στιγμή και από έμπιστους συμπατριώτες του δεν είχαμε ακούσει και τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή Μίτσελ, σε αντίθεση με τον παίκτη Μίτσελ.

Ωστόσο, το ότι από ένα επίσημο παιχνίδι με καινούργια ομάδα βγήκαν τα… αρπακτικά αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Έβγαινε προς τα έξω, δε, ότι η αντικατάστασή του ήταν σχεδόν βέβαιη, ό,τι και να γινόταν στο δεύτερο ματς. Ο Ολυμπιακός κέρδισε 3-1 τον Ατρόμητο και έδειξε κάποια καλά στοιχεία. Μετά, έριξε πέντε στο Λεβαδειακό. Πώς να τον αντικαταστήσεις; Περιμένεις να βρεις την επόμενη ευκαιρία έχοντας και το εξιλαστήριο θύμα για τον κόσμο, ενώ στο μεταξύ έχεις ήδη δηλητηριάσει μια προσπάθεια.

Όλα αυτά, ωστόσο, δείχνουν εγγενείς αδυναμίες. Αδυναμίες οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται στη μονοκρατορία του Ολυμπιακού, τη λογική που αυτή έχει δημιουργήσει και στον «κακομαθημένο» κόσμο, που θέλει από το πρώτο παιχνίδι μεγάλη μπάλα, πολλά γκολ, συντριβή στον αντίπαλο εντός και εκτός γηπέδου. Αυτό όμως γυρίζει μπούμερανγκ και φάνηκε και από πέρυσι. Αρκετοί γύρισαν την πλάτη στην ομάδα και το μισοάδειο «Γ. Καραϊσκάκης» σχεδόν έγινε συνήθεια. Και συνεχίζοντας σε αυτή τη λογική, αφενός τα θεμέλια ολοένα θα ξηλώνονται για να ξαναδημιουργηθούν μέχρι να… κάτσει η κέντα και αφετέρου στη διαδρομή η αντί-ποδοσφαιρική λογική θα συνεχίσει να καλλιεργείται στον κόσμο και η δυσπιστία των υπόλοιπων για τον μόνιμο πρωταθλητή ολοένα και θα αυξάνεται.

Θάνος Σαρρής

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//