Άλαν Μάθισον Τούρινγκ. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν το όνομα αυτό. Κι όμως πρόκειται για τον πατέρα της πληροφορικής, χωρίς την οποία σήμερα η ζωή μας δε θα ήταν ως έχει.
Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο πατέρας της πληροφορικής. Δημιούργησε την πρώτη έκδοση της «Αυτοματης Υπολογιστικής μηχανής», που υπήρξε ο πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο. Επιπλέον, ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη, τη μελέτησε και πρότεινε ένα πείραμα για τη διαπίστωσή της, τη γνωστή σήμερα «δοκιμή Τούρινγκ». Ακόμη, σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές. Το σημαντικότερο, όμως έργο του θεωρείται το ότι βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση ναζιστικών κωδίκων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συνέβαλε έτσι στη γρηγορότερη πτώση του Χίτλερ. Το βραβείο Τούρινγκ θεωρείται αντάξιο του Νόμπελ στον κόσμο των υπολογιστών και δημιουργήθηκε προς τιμήν του και το άγαλμά του υπάρχει έξω από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Ο Τούρινγκ είχε έναν «παραμυθένιο» θάνατο, καθώς, όπως λέγεται, έφαγε ένα μήλο δηλητηριασμένο με κυάνιο, εμπνευσμένος από το παραμύθι της Χιονάτης. Μάλιστα, κατά μια εκδοχή, το δαγκωμένο μήλο, που αποτελεί σύμβολο της εταιρείας Apple, αποτελεί τιμή στη μνήμη και τη συμβολή του Τούρινγκ στην επιστήμη της πληροφορικής.
Ο Τούρινγκ, όμως, αν και σπουδαίος επιστήμονας, που παρείχε εξαιρετική συμβολή στην ανθρωπότητα ολόκληρη και βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και του σύγχρονου πολιτισμού, είχε ένα «ελάττωμα», που την εποχή που έζησε (1912-1954) υπήρξε άξιο να παραγκωνίσει όλη τη σπουδαία δραστηριότητά του και να τον ρίξει στη λίμνη της λήθης. Ήταν ομοφυλόφιλος.
Σήμερα γίνεται έντονη συζήτηση γύρω από την ενσωμάτωση του γάμου των γκέι στη υπάρχουσα νομοθεσία. Στη χώρα μας οι γκέι δεν έχουν το δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδί, αλλά ούτε και να δεσμευτούν από ένα συμβόλαιο συμβίωσης. Πάντως, η ομοφυλοφιλία, αν και δεν είναι ακόμη κομμάτι της κοινωνίας, αφού δεν είναι πλήρως αποδεκτή, είναι σίγουρα αναγνωρισμένη ως σεξουαλική επιλογή και όχι ως ψυχικό νόσημα, όπως παλιότερα γινόταν δεκτό.
Ο «πατέρας της πληροφορικής», όπως ονομάζεται, ο Άλαν Τούρινγκ, ήταν ομοφυλόφιλος. Και για αυτό το λόγο (όχι μόνο για αυτόν) το όνομά του δεν έγινε ευρέως γνωστό. Όταν η ομοφυλοφιλία του αποκαλύφθηκε το 1952, ο ίδιος υποβλήθηκε σε ομορνοθεραπεία, η οποία είχε βαριές επιπτώσεις στην υγεία του. Δέχθηκε την ορμονοθεραπεία, προκειμένου να μη φυλακισθεί, αυτή του παρουσιάστηκε δηλαδή ως εναλλακτική λύση. Τελικά, καταδικάστηκε για «σεξουαλική διαστροφή». Βεβαίως, η ομοφυλοφιλία εκείνη την εποχή ήταν κατακριτέα και έτσι το όνομα του Τούρινγκ «θάφτηκε» μαζί με άλλων τόσων ευεργετών της ανθρωπότητας κάτω από τις κοινωνικές προκαταλήψεις και λησμονήθηκε.
Όταν έμαθα για αυτόν τον άνθρωπο, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε για ακόμη μια φορά στο μυαλό, ήταν πόσο ειρωνικό είναι το να αναγνωρίζουμε το όνομα τόσων αδιάφορων προσωπικοτήτων και όχι κάποιων που έστω κάτι έχουν προσφέρει και πολλές φορές άθελά μας, απλώς επειδή βομβαρδιζόμαστε από τη διαφήμιση. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα άτομα με τα οποία ασχολούμαστε αποτελούν ως ένα βαθμό πρότυπα για εμάς. Άρα, ίσως πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο για ποιους ξοδεύουμε τη φαιά ουσία μας.
Μαρία Δελαγραμμάτικα
Δυστυχώς δεν ήταν «homo normalis»…
Οι άνθρωποι ώρες-ώρες είμαστε «κανίβαλοι». Δεν υπονοώ ότι είμαστε a priori «φτιαγμένοι» για να αυτοκαταστρεφόμαστε, ούτε ότι τα λάθη μας δεν μπορούν να μας διδάξουν. Ωστόσο, συχνά η ιστορία έχει δείξει ότι οι κοινωνίες που δομούμε είναι μισαλλόδοξες, ανθρωποφαγικές, φοβικές, εσωστρεφείς… Έχουμε μάθει να μην αντέχουμε το διαφορετικό, λειτουργώντας οι ίδιοι και οι αντιλήψεις που αναπαράγουμε ως ομοιοστατικοί μηχανισμοί της «κοινωνικής ομαλότητας ή κανονικότητας». Αρνούμαστε το διαφορετικό, ακόμη και αν μας προσφέρει. Και περνάει πράγματι καιρός μέχρι να δούμε και να κρίνουμε συνέπειες και εαυτούς.
Τι σχέση έχει αυτό με τον Τούρινγκ; Όπως γνωρίζουμε, οι υπολογιστές είναι «πανταχού παρόντες» στην καθημερινότητά μας. Μέσα στα κινητά μας τηλέφωνα, στην τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά ρολόγια μας, σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τα «θέλω» μας –συνήθως- και όχι τα αναγκαία. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ποιος είναι ο πατέρας της πληροφορικής ως κλάδου επιστήμης. Και αυτό γιατί ήταν ομοφυλόφιλος… Και συχνά προκλητικός…
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ από μικρός ξεχώριζε για την ευστροφία του, μιας και μόλις στα 16 είχε αποδείξει τα δυσκολότερα θεωρήματα του Αϊνστάιν. Ο Τούρινγκ βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση ναζιστικών κωδικών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταφέρνοντας να σώσει εκατομμύρια ζωές. Ήταν ιδιοφυία.
Όπως συχνά οι ιδιοφυίες, είχε κι αυτός όμως ένα «κακό», για τον διαχρονικό καθωσπρεπισμό μας, ελάττωμα. Του άρεσε να μπλέκει σε ερωτικές περιπτύξεις με άτομα του ίδιου φύλου, δημοσίως. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να καταστεί ανεκτό από την συντηρητική Βρετανία, όπου τότε δαιμονοποιούσε τη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα (με μικρές διαφορές από το σήμερα). Έτσι, ο «πατέρας» της πληροφορικής έχοντας ήδη υποστεί χημικό ευνουχισμό, οδηγήθηκε στο θάνατο ως άλλη «Χιονάτη», δαγκώνοντας το μήλο που η κακιά μητριά-Βρετανία είχε δηλητηριάσει με κυάνιο.
Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο, που πυροδότησε τους προβληματισμούς της εισαγωγής. Σε αρκετά σημεία διαφωνώ με τον ελιτισμό του Β. Ράιχ στο «Άκου, Ανθρωπάκο», ωστόσο συμφωνώ με πολλές από τις πτυχές που θίγει. Πράγματι, «κάθε τόσο βγάζουμε το κεφάλι μας έξω από τον βούρκο για να φωνάξουμε “Ζήτω”» (στα λάθος άτομα, στις λάθος πολιτικές, στις λάθος επιλογές), όμως «οι τουφεκισμοί και οι απαγχονισμοί –και τα δηλητήρια- δεν πρόκειται να μας ανασύρουν» από τα βρώμικα νερά του, και ας θεωρούμε εαυτούς «homo normalis»… Η ελπίδα μας είμαστε εμείς. Όχι ως «εαυτούληδες», αλλά ως οργανωμένο σύνολο που θα εργάζεται καθημερινά για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό της μισαλλοδοξίας και να διεκδικήσει την κοινωνική του απελευθέρωση.
Δεν ξέρω αν όντως ο Ράιχ «ανακάλυψε» την οργόνη ή ο Τούρινγκ ήταν ο «πατέρας» της πληροφορικής πράγματι… Πάντως και στις δύο περιπτώσεις «κανιβαλίσαμε»…
Μίνα Κωστοπούλου
Διαβάστε με ποιόν τρόπο εμπνέει η προσωπικότητα του Άλαν Τούρινγκ τον σύγχρονο αγώνα για τα lgbt δικαιώματα στην Ελλάδα.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.