Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Χάρβει Γουαϊνστάιν σχετικά με τις δηλώσεις γνωστών γυναικών ηθοποιών στο Χόλιγουντ που τον κατηγόρησαν για σεξουαλική κακοποίηση ακόμα και βιασμούς, στο προσκήνιο έρχεται ένα ακόμα σκάνδαλο από τον “λαμπερό” κόσμο του κινηματογράφου.
Πρόκειται για τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι ο οποίος κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά την Μαριάν Μπάρναρτ όταν εκείνη ήταν 10 χρονών, κατά την διάρκεια μίας φωτογράφισης. Η Μπάρναρντ δήλωσε στη βρετανική «The Sun» ότι το περιστατικό συνέβη όταν συναντήθηκε με τον Πολάνσκι κοντά στο Μαλιμπού το 1975, για να φωτογραφηθεί φορώντας μαγιό και μία γούνα σε μια σειρά βράχων.
Ο Πολάνσκι έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ για τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθας Γκάιμερ το 1977 και αφού έμεινε στη φυλακή για 42 μέρες διέφυγε στην Ευρώπη και από τότε ζει εξόριστος στη Γαλλία και στην Ελβετία.
Εκτός από αυτά τα περιστατικά, η 61χρονη Γερμανίδα πρώην ηθοποιός και μοντέλο Ρενάτε Λάνγκερ κατήγγειλε στις ελβετικές αρχές ότι ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης τη βίασε στο σαλέ του στην Ελβετία το 1972, όταν εκείνη ήταν 15 χρόνων. Το 2012 η Βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις είχε δηλώσει επίσης πως ο σκηνοθέτης την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή όταν ήταν 16 ετών.
Η Μαριάν Μπάρναρντ πάντως, ξεκίνησε μια εκστρατεία στο διαδίκτυο για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα την αποπομπή του Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ.
Πάντως, φαίνεται πως το σκάνδαλο με τον Χάρβει Γουαϊνστάιν παρακίνησε πολλές γυναίκες του καλλιτεχνικού χώρου γενικότερα να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών. Λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τον Γουαϊνστάιν, η γνωστή Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork, μέσω του λογαριασμού της στο facebook, κατηγορούσε έναν “Δανό σκηνοθέτη” ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά σε κάποιο γύρισμα. Προφανώς εννοούσε τον σκηνοθέτη Lars von Trier, με τον οποίο είχε συνεργαστεί για τα γυρίσματα της ταινίας “Χορεύοντας στο σκοτάδι”. Ο ίδιος δε αναφερόμενος στην ανάρτηση της Bjork, μίλησε για να διαψεύσει τις φήμες αυτές.
Το σημαντικό είναι πάντως ότι από κάτι κακό βγαίνει εν τέλει ίσως και κάτι καλό. Από την μια αποκαλύπτονται άσχημα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ακόμα και βιασμών στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά από την άλλη, πολλές γυναίκες που ίσως φοβούνταν να μοιραστούν μια τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, βγαίνουν και το εκφράζουν αυτό παρακινούμενες από τις δυσάρεστες εμπειρίες των υπόλοιπων γυναικών. Το ζήτημα είναι να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται η συγκάλυψη παρόμοιων περιστατικών, διότι δυστυχώς είτε εντός είτε εκτός Χόλυγουντ, τα περιστατικά σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση και τους βιασμούς γυναικών εκτός από το γεγονός ότι πληθαίνουν συνεχίζουν να συγκαλύπτονται και η συγκάλυψη είναι από μόνη της αρκετή για να μας βάλει σε σκέψη και να μας κινητοποιήσει ως κοινωνία για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.