Οι γυναίκες στη σημερινή κοινωνία δεν έχουν μόνο μια δουλειά, όπως παλιότερα. Μόνο μια υποχρέωση. Ξεπερνώντας τα στερεότυπα, βήμα-βήμα, με αιματηρούς πολλές φορές αγώνες ανά χρονικές περιόδους, βγήκαν έξω από το σπίτι τους. Δεν παντρεύονται πλέον μικρές για να προλάβουν να εκπληρώσουν τον προαιώνιο «σκοπό» τους, δηλαδή τη μητρότητα. Σπουδάζουν, μπαίνουν στα γραφεία των εταιριών, παίρνουν διευθυντικές θέσεις από τους άντρες, εμφανίζονται στο γυαλί της τηλεόρασης και δίνουν δημοσιότητα στο ζήτημα της καταπίεσης, παύοντάς την ως γενική αλήθεια και ως θέσφατο.
Φυσικά όλα αυτά στον “πολιτισμένο” κόσμο και, προφανώς, σε μερικές μόνο περιπτώσεις. Ο κανόνας μπορεί να έχει αλλάξει και πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες να λογίζονται ως ισότιμες σε δικαιώματα και ελευθερίες με τους άνδρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα. Φευ.
Σκοπός φυσικά δεν είναι μια παρουσίαση του κοινωνικού στάτους των γυναικών ανά κοινωνία και ανά εποχή. Αυτό είναι αντικείμενο πολυετών κοινωνικών ερευνών και η πραγματικότητα ενδεχομένως πολλές φορές απλά τις ακολουθεί. Ο σεξισμός στα σπορ όμως είναι κάτι καινούργιο. Μάλιστα, όχι μόνο για τις γυναίκες που βρίσκονται σε γήπεδα και στάδια για να παρακολουθήσουν αθλητικά γεγονότα, αλλά και για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτά, που είναι μέρος του παιγνιδιού. Που τα διαμορφώνουν.
Θα μπορούσε άραγε να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί ο σεξισμός στον ανδροκρατούμενο κόσμο των σπορ;
Στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια η γιατρός της Τσέλσι, η Ισπανίδα Εύα Καρνέιρο, έχει τραβήξει τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων πάνω της. Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της γοητεύει όσους την παρακολουθούν εν δράσει στο γήπεδο, ενώ ο φακός “φλερτάρει” έντονα μαζί της, ώστε να προσφέρει την καλύτερη εικόνα στον τηλεθεατή. Αφού πέρασε όμως ο καιρός και οι Άγγλοι οπαδοί συνήθισαν, η 41χρονη Καρνέιρο βλέπει τη σκοτεινή πλευρά της κερκίδας, αυτή των καταπιεσμένων σεξουαλικά και κομπλεξικών μίζερων μυαλών, που τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους με το να σχολιάζουν την εμφάνιση και τα… προσόντα της.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, οπαδοί σε γήπεδα υπεράνω υποψίας, όπως τα αγγλικά, εκφράζονται με σεξιστικά σχόλια και χαρακτηρισμούς κατά της Καρνέιρο.
Οι σχολιαστές Ρίτσαρντ Κιζ και Άντι Γκρέι απολύθηκαν πριν από τρία χρόνια από το Sky Sports έπειτα από σεξιστικά σχόλια εις βάρος της επόπτριας Σίαν Μάσεϊ. Ο πρώτος, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, ανέφερε πως η επόπτρια δεν υπέδειξε ένα οφσάιντ στον αγώνα γιατί είναι γυναίκα και δεν είχε την ικανότητα να το προσέξει!
Τον περασμένο χρόνο ο Τζον Κάμινγκς, επίσης μέλος της ομοσπονδίας, εκδιώχθηκε από αυτήν όταν είπε στη διαιτητή Λούσι Μέι πως “το μέρος που πρέπει να βρίσκονται οι γυναίκες είναι η κουζίνα τους”!
Εξάλλου, η βοηθός διαιτητή Έλεν Μπάιρν κατήγγειλε πως έχει ακούσει σεξιστικά συνθήματα και σχόλια εις βάρος της κατά καιρούς στα αγγλικά γήπεδα.
Η Ράμπατς, μιλώντας για το θέμα στο BBC, ανέφερε: “Πολλές φορές οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά. Πιστεύουν πως είναι υποχρεωμένες να υφίστανται αυτά τα σχόλια, πως είναι μέρος της δουλειάς και πως πρέπει να ζουν με αυτό”.
Όπως ανακοίνωσε η Τσέλσι, στο δυναμικό της οποίας ανήκει η Καρνέιρο: “Το ζήτημα της ισότητας είναι ένα από αυτά που θεωρούμε ως πολύ σοβαρά στο σύλλογό μας. Καταδικάζουμε τις διακρίσεις κάθε είδους και φυσικά το σεξισμό. Θεωρούμε απαράδεκτες τέτοιες συμπεριφορές και θέλουμε να τις εξαλείψουμε από το παιγνίδι”. Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ το περιστατικό στο Παρίσι, όπου οπαδοί της Τσέλσι επέδειξαν ρατσιστική συμπεριφορά στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας και μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου τιμωρήθηκαν με δια βίου απαγόρευση εισόδου από τα γήπεδα.
Η ομοσπονδία δείχνει σε κάθε περίπτωση τη διάθεση να το αντιμετωπίσει, μιας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ασήμαντο. Οι γυναίκες αποτελούν το 20% του κοινού των γηπέδων της αγγλικής Πρέμιερ Λίγκ, ενώ και εμπορικά «καταναλώνουν” το προϊόν με όλους τους τρόπους. Είτε υποκριτικά, για την προστασία του προϊόντος, είτε γιατί έχουν πραγματικές ευαισθησίες, οι Άγγλοι, έστω αργοπορημένα, βάζουν το ζήτημα στο μικροσκόπιο.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος “Women in Football” (WiF), κατά τη φετινή αγωνιστική σεζόν έχουν καταγραφεί 25 περιστατικά σεξιστικής επίθεσης στα γήπεδα της Γηραιάς Αλβιώνας, ενώ πέρυσι σε ολόκληρη τη χρονιά μόλις δύο. Η πρόεδρος του WiF, Άννα Κέσελ, μιλώντας επίσης στο ΒΒC, ανέφερε πως “ο σεξισμός είναι τόσο εμπεδωμένος στην κουλτούρα των οπαδών και του ποδοσφαίρου σε σημείο που διαχωρίζεται από τον ρατσισμό. Ο ρατσισμός αποτελεί κάτι το αποτρόπαιο και το σοκαριστικό, την ώρα που ο σεξισμός εκλαμβάνεται περισσότερο ως πείραγμα, ως αστείο”.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.