Ο Αλεξάντερ «Σάντι» Γιανγκ έχτιζε το δικό του ποδοσφαιρικό μύθο με τη φανέλα της Έβερτον στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1906 και παραμένοντας στο top 3 των all time γκολτζήδων της μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η ζωή του εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό δράμα…

Ο Σκωτσέζος Άλεξ Γιανγκ για πολλούς στο Λίβερπουλ αποτελεί έναν θρύλο. Χαρακτηριστικό το ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες του με την μπάλα στα πόδια. Ωστόσο, η Guardian παρουσιάζει την ιστορία του με αναφορές από τον Τύπο της εποχής και τον τρόπο που από «δολοφόνος» μέσα στη γήπεδα εξελίχθηκε σε δολοφόνο του αδερφού του.

«Παρακολουθώ φανατικά την Έβερτον από τις εποχές του Ντικ και του Ντόμπσον (1880) και χωρίς δισταγμό επιβεβαιώνω ότι ο Σάντι Γιανγκ είναι ο μεγαλύτερος επιθετικός που έχει παίξει με τα χρώματα της ομάδας. Ο Γιανγκ ήταν και είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας», έγραφε οπαδός των «Ζαχαρωτών» στην Liverpool Echo της εποχής, ενώ ένας άλλος έγγραφε, με αφορμή την πιθανότητα της φυγής του: «Ένα μεγάλο μέρος των οπαδών θα απέχουν από το Γκούντισον Παρκ την επόμενη χρονιά, αν ο αγαπημένος τους παίκτης αποχωρήσει».

«Εγώ και πολλοί φίλοι μου, οπαδοί της Έβερτον, έχουμε δηλώσει ότι θα απέχουμε αν η ομάδα δεν αποκτήσει ξανά τον Σάντι». Οι μπλε του Λίβερπουλ δεν τον πήραν ξανά, ωστόσο όταν επέστρεψε ως αντίπαλος με τη φανέλα της Τότεναμ γνώρισε την αποθέωση. Το 1926 η Mirror τον χαρακτήρισε ως «τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή-καλλιτέχνη στη λάσπη που είχαμε ή θα έχουμε». Τα εγκώμια στέκονταν στην απίστευτη ντρίπλα του και στον τρόπο παιχνιδιού του, που αποτελούσε… τον ορισμό του σέντερ φορ, ωστόσο έχουν υπάρξει αναφορές για τον ευέξαπτο και μοναχικό χαρακτήρα του. Μετά τα «ζαχαρωτά», έπαιξε για τους Σπερς και τη Μάντσεστερ Σίτι και το 1914 έφυγε για την Αυστραλία, εκεί όπου είχε χρηματοδοτήσει τρία χρόνια πριν την αγορά μιας φάρμας, την οποία είχε αναλάβει ο αδερφός του.

Η Τονγκάλα, μία μικρή πόλη 140 χιλιόμετρα από τη Μελβούρνη, θα συγκλονιζόταν στη συνέχεια από τα όσα ακολούθησαν. Ο «Σάντι», με τον αδερφό του Τζον, είχαν πρόβλημα συνύπαρξης. Οι διαφορές τους, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ήταν κυρίως οικονομικές, αφού ο Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής δάνειζε συνεχώς χρήματα στον αδερφό του χωρίς να τα παίρνει ποτέ πίσω. Οι καυγάδες τους συχνοί και μετά από την απειλή του Άλεξ ότι θα αναλάβει όλο τον έλεγχο της φάρμας, αμφότεροι άρχισαν να φοβούνται για τις ζωές τους.

Την επόμενη μέρα, ο «Σάντι» Γιανγκ πυροβόλησε τον αδερφό του στο κεφάλι. Πριν πεθάνει, ο Τζον πρόλαβε να πει στην αστυνομία ότι ενώ άρμεγε μια αγελάδα εμφανίστηκε ο αδερφός του και τον απείλησε. «Θέλεις μόνο να με τρομάξεις», του απάντησε, αλλά ο Άλεξ τράβηξε τη σκανδάλη. Ο ίδιος ο πρώην παίκτης της Έβερτον κατήγγειλε ότι ο Τζον τον κυνήγησε με ένα φτυάρι, αρνήθηκε να σταματήσει και στη συνέχεια τον πυροβόλησε. Αμέσως, πήγε στο στάβλο και το τελευταίο που θυμάται είναι να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Αποτέλεσμα ήταν ένα άσχημο τραύμα στο ζυγωματικό, το οποίο δεν καθυστέρησε για πολύ τη δίκη.

Οι ίδιοι οι διοικούντες την Έβερτον με επιστολή τους υποστήριξαν ότι μπορούν να καταθέσουν για ψυχολογική αστάθεια. Παράλληλα, τόνισαν στον δήμαρχο της Τονγκάλα, ότι μπορούν να στείλουν ιατρικές αναφορές και μαρτυρίες για την αστάθειά του, με αποτέλεσμα ο φόνος εκ προμελέτης να γίνει ανθρωποκτονία. Έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια και στη συνέχεια ζήτησε χρήματα από την πρώην ομάδα του για να πληρώσει την εγγύηση. Από τις 200 λίρες που απαιτούνταν, η Έβερτον του έστειλε τις 20.

Κάποια σενάρια ανέφεραν ότι τελικά ο Άλεξ Γιανγκ κρεμάστηκε στην Αυστραλία, ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή της Guardian, επέστρεψε στην Αγγλία, αλλά είναι άγνωστο το τι έκανε για να ζήσει μέχρι τα 79 του χρόνια. «Έφυγε» το 1959. Οι άνθρωποι της Έβερτον, πάντως, ενημερώθηκαν από την αγγλική εφημερίδα ότι θάφτηκε χωρίς να υπάρχει καν επιτύμβια πλάκα που να αναφέρει ότι κάποτε έγραφε τη δική του ιστορία στου Γκούντισον. Αμέσως ευαισθητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν ότι θα διατελέσουν ένα μνημόσυνο με κάθε επισημότητα, το οποίο πιθανότατα θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2014…

Toυ Θάνου Σαρρή από το othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//