Τόπος: Μιλάνο
Γήπεδο: Σαν Σίρο
Ματς: 25η αγωνιστική της Serie A
Αντίπαλοι: Μίλαν (1η θέση – 50 β.) – Γιουβέντους (2η – 49 β. με παιχνίδι λιγότερο)
Η αφορμή για το άρθρο:

Το σκορ την συγκεκριμένη στιγμή ήταν 1-0 υπέρ της Μίλαν (αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο ημίχρονο, με το σκορ να είναι 1-0, ακυρώθηκε πεντακάθαρο γκολ της Γιουβέντους λόγω οφσάιντ).

Θα μπορούσε να είναι απλά ένα γκολ που δεν μέτρησε, επειδή για κάποιον ανεξήγητο λόγο η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνείται να χρησιμοποιήσει την βοήθεια, που μπορεί να της προσφέρει η τεχνολογία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σίγουρα, αν το παιχνίδι ήταν αδιάφορο βαθμολογικά ή αν το σκορ εκείνη τη στιγμή ήταν 3-0 ή 0-3 κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με την συγκεκριμένη φάση. Όμως, από τη στιγμή που το ματς έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο και το τελικό σκορ ήταν το 1-1 δικαιολογεί τον ντόρο που προκλήθηκε.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί, αν ο «βασιλιάς» των σπορ είχε αποδεχθεί την βοήθεια της τεχνολογίας, όπως έχουν κάνει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δημοφιλή αθλήματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι παίκτες προπονητές και πρόεδροι είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά για άγνωστους λόγους αυτοί που πρέπει να ακούσουν κρατούν τα αυτιά τους κλειστά.

 


Μπάσκετ – Instant Replay

Στο μπάσκετ οι διαιτητές συμβουλεύονται τα replays κάθε φορά που κρίνουν ότι είναι αναγκαίο. Ειδικότερα στα buzzer beaters (όπως λέγονται τα καλάθια στο τελευταίο δευτερόλεπτο της κάθε επίθεσης ή ακόμα και του κάθε αγώνα).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το καλάθι του Μαικ Μπατίστ του Παναθηναικού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι διαιτητές συμβουλεύτηκαν την επανάληψη για να δουν αν ο παίκτης πατούσε τη γραμμή (δίποντο) ή αν δεν την πατούσε (τρίποντο). Αν ήταν τρίποντο το παιχνίδι θα κρινόταν στην παράταση.

 

Τέννις – Hawk Eye

Στα μεγαλύτερα τουρνουά τέννις (Grand Slam) πέρα από τον διαιτητή και τους επόπτες γραμμών υπάρχει ένα σύστημα το οποίο μηδενίζει τις λανθασμένες αποφάσεις που μπορούν να παρθούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τέννις.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, είτε κατά τη διάρκεια ενός πόντου είτε στα σερβίς του κάθε παίκτη, η μπάλα να «σκάει» εκατοστά έξω από τις γραμμές του court ή να τις ακουμπάει ίσα ίσα. Ο διαιτητής εκείνη την ώρα παίρνει μία απόφαση, αλλά ο παίκτης μπορεί να τον αμφισβητήσει και πολλές φορές δικαιώνεται από το Ηawk Eye. Τι είναι αυτό; Επειδή μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις…

 

NFL (National Football League)  – 1st & 10

Όπως στο μπάσκετ έτσι και στο American Football (μόνο οι αμερικανοί θα μπορούσαν να το ονομάσουν έτσι από τη στιγμή που στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα οι παίκτες δεν κλωτσάνε τη “μπάλα” με τα πόδια αλλά την πετάνε με τα χέρια) οι διαιτητές παίρνουν τις αποφάσεις τους αφού πρώτα  συμβουλευτούν τις επαναλήψεις της τηλεόρασης.

Εκτός από της επαναλήψεις της τηλεόρασης, την ώρα του αγώνα, υπάρχουν διάφορα γραφικά που βοηθούν τον θεατή να κατανοήσει καλύτερα το παιχνίδι και να γνωρίζει ανα πάσα στιγμή τι γίνεται στο ματς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 1st and 10. Το ποιο;

Η ομάδα που έχει την κατοχή έχει τρεις προσπάθειες για να προχωρήσει τουλάχιστον 10 γιάρδες στο γήπεδο (120 γιάρδες είναι το μήκος του γηπέδου). Αν δεν τα καταφέρει η κατοχή περνάει στην αντίπαλη ομάδα. Κάποιος που βλέπει το παιχνίδι από την τηλεόραση, δεν μπορεί να ξέρει που ακριβώς βρίσκεται στημένη η μπάλα και πόσες γιάρδες πρέπει να διασχίσει η ομάδα του για να διατηρήσει την κατοχή.

Το σίγουρο είναι ένα. Ο «Βασιλιάς των σπορ» είναι γυμνός. Το ερώτημα είναι, για πόσο ακόμα;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts

//