Κατέκτησε τρεις Ευρωλίγκες φτιάχνοντας την μεγαλύτερη Μακάμπι όλων των εποχών και μία από τις πιο θεαματικές ομάδες που έχουμε δει ποτέ να πατάνε τα ευρωπαϊκά παρκέ. Ο ανεπανάληπτος διασυρμός της πάλε ποτέ ισχυρής Φορτιτούντο Μπολόνια με 118-74 στον τελικό του 2004, έχει μείνει στην ιστορία ως η απόλυτη επίδειξη δύναμης σε τοπ επίπεδο. Η Μακάμπι ήταν οι Λέικερς της Ευρώπης και ο ίδιος ο Φιλ Τζάκσον. Ο λόγος για τον Πίνι Γκέρσον. Έναν προπονητή θρύλο, που η πορεία του όμως τα τελευταία χρόνια κάνει όλα τα παραπάνω να μοιάζουν με πολύ μακρινό παρελθόν.
Σήμερα, μετά από χρόνια απραξίας, είναι βοηθός του Γκάι Γκουντς, περυσινού βοηθού του Ντέιβιντ Μπλατ, νυν τεχνικού των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θα μπορούσε να είναι η επιστροφή του Ομπράντοβιτς ως ασίσταντ κόουτς στον Παναθηναϊκό και του Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό. Τόσο που ανάγκασε τον Όντεντ Κάτας να χαρακτηρίσει προσβλητική την αντιμετώπισή του από τη Μακάμπι και να πει για το Ισραήλ ότι είναι χώρα χωρίς κανένα ίχνος αθλητικής κουλτούρας.
Όταν έκανε το Ισραήλ να παραμιλά
Η μεγάλη πορεία του Γκέρσον στην Μακάμπι ξεκίνησε με μια παταγώδη αποτυχία της ομάδας του λαού κι ένα τεράστιο δικό του επίτευγμα. Το 1993 η Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν γίνεται η πρώτη ομάδα εκτός Τελ Αβίβ που παίρνει το πρωτάθλημα. Παράλληλα δίνει τέλος στο σερί των 23 συνεχόμενων κατακτήσεων της Μακάμπι που μπαίνει κι επίσημα σε κρίση, καθώς αν και την επόμενη κιόλας χρονιά επανακτά την εσωτερική της κυριαρχία, εκτός συνόρων τα βρίσκει σκούρα. Η λύση όμως βρισκόταν κάτω από τη μύτη της.
Αρχιτέκτονας της μεγαλύτερης έκπληξης που έχει συμβεί ποτέ στην λίγκα ήταν ο Πίνι Γκέρσον. Αρχικά θα μπει στο μάτι των διοικούντων της Μακάμπι για τα προκλητικά του σχόλια. Πίστευε ότι η κυριαρχία της ομάδας τους ήταν ένας από τους λόγους της στασιμότητας του ισραηλινού μπάσκετ.
Το καλοκαίρι του 1998 όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο ίδιος υπογράφει στην Μακάμπι κάνοντας το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Έμελλε να είναι και η μεγαλύτερη σε σπουδαιότητα κίνηση των κίτρινων.
Η αρχή της χρυσής δεκαετίας
Στην πρώτη του θητεία ο Γκέρσον σε τρία χρόνια κατακτά ισάριθμα πρωταθλήματα και κύπελλα, όμως το σημαντικότερο είναι ότι φέρνει την Μακάμπι στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 20 χρόνια, κερδίζοντας στο Παρίσι το 2001 τον Παναθηναϊκό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβις και περυσινό νικητή της διοργάνωσης, παίρνοντας παράλληλα ρεβάνς για τον τελικό της Θεσσαλονίκης. Έστω, κι αν το πρωτάθλημα τότε ήταν διχοτομημένο σε Σουπρολίγκα και Ευρωλίγκα, λόγω της διαμάχης μεταξύ ULEΒ και FIBA, η επιτυχία ήταν σπουδαία.
Ο Γκέρσον κάνει διάλειμμα στο τέλος της σεζόν και παραχωρεί τη σκυτάλη στον μέχρι πρότινος βοηθό του και μετέπειτα επίσης πολύ σημαντικό προπονητή για την Μακάμπι, Ντέιβιντ Μπλατ.
Το 2003 επιστρέφει και φτιάχνει την μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Ένα απίστευτο συνολο, αποτελούμενο από τους Πάρκερ, Γιασικεβίτσιους, Μπαστόν και Βούιτσιτς σαρώνει τα πάντα και τρομοκρατεί όπως κάποτε έκανε η Γιουγκοπλάστικα, αγγίζοντας τα επιτεύγματά της με 2 συνεχόμενες Ευρωλίγκες (2004 και 2005).
Στις αρχές του 2006 ο Γκέρσον προαναγγέλλει ότι θα είναι η τελευταία του χρονιά στον πάγκο της Μακάμπι. Την οδηγεί ξανά στο Final 4, αλλά αυτή τη φορά χάνει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έχει φύγει κι ο Σάρας.
Από εκεί άρχισε η κατηφόρα. Όχι μόνο όμως για τον ίδιο αλλά και για δύο ακόμα στελέχη εκείνης της υπερομάδας, τους Μπαστόν και Βούισιτς. Ο Βούιτσις έμεινε μέχρι το 2008, πήρε μετά μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, αλλά όσο περνούσε ο καιρός τόσο περισσότερο απομακρυνόταν από τον σταρ ψηλό που κυριαρχούσε στη ρακέτα. Πλέον είναι ξανά στη Μακάμπι, έχοντα αποσυρθεί από την ενεργό δράση και αναλαμβάνοντας χρέη team manager. Ο Μπαστόν σταμάτησε κι αυτός το μπάσκετ προ τριετίας, κλείνοντας τελείως άδοξα μια σπουδαία πορεία με την τύχη του να αγνοείται.
Η αποκαθήλωση
Ο Γκέρσον μετακομίζει στο πικ τη καριέρα τους στον Ολυμπιακό με στόχο βέβαια την “ανατροπή” της παντοκρατορίας του Παναθηναϊκού και την επιστροφή των ερυθρόλευκων στην κορυφή Ελλάδας και Ευρώπης.
Ο απολογισμός ήταν απογοητευτικός. Ο Γκέρσον έμεινε στην ιστορία για τις γκριμάτσες, τα περιστατικά με το λευκό μπαστούνι και το show που προσέφερε την ώρα του κοουτσαρίσματος, παρά για τις επιδόσεις του. Στα μέσα του 2008, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αντικαθιστά τον ισραηλινό τεχνικό, που μέσα σε 1,5 χρόνο είδε το όνομά του να απαξιώνεται και βέβαια να μην κατακτά τίποτα.
Ακολούθησε η Εθνική Ομάδα της Βουλγαρίας, με την οποία κατάφερε να προκριθεί στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009, προσπερνώντας την Ιταλία, η οποία τον “ανέβασε” ενώ επέστρεψε στην Μακάμπι,ευελπιστώντας σε νέο ξεκίνημα. Αντ’ αυτού πραγματοποίησε τη χειρότερη θητεία του, που τερματίστηκε με την απώλεια του πρωταθλήματος από την Γκαλίλ/Γκιλμπόα το 2010. Για τέσσερα χρόνια έμεινε ουσιαστικά εκτός δράσης, παίζοντας το ρόλο του αναλυτή σε διάφορα μέσα.
Η αγωνία του Γκουντς μην του “φάει” τη θέση
Η είδηση της επιστροφής του στην Μακάμπι έσκασε σα βόμβα. Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η πρόσληψη του ως assistant και όχι ως head coach. Αρκετοί αντέδρασαν όπως ο Κάτας, κάποιοι θεώρησαν ότι η εμπειρία του θα φανεί χρήσιμη στον Γκουντς, όμως οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν πώς το έργο έχει ξαναπαιχτεί.
Τη σεζόν 2007/08 μετά από ορισμένα ατυχή αποτελέσματα ο τότε προπονητής της Μακάμπι, Όντεντ Κάτας αντικαθίσταται από τον πολύπειρο και στο παρελθόν πετυχημένο Σβι Σερφ, που είχε προσληφθεί για να υποστηρίξει τον παλαίμαχο σταρ του Παναθηναϊκού στο νέο του ξεκίνημα.
Ο Γκουντς γνωρίζοντας τα παλιά, φοβήθηκε για το μέλλον. Ήταν αρνητικός στην πρόσληψη του Γκέρσον και χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις για να πειστεί.
Εν τέλει το deal έγινε. O Μιζράχι, ισχυρός άνδρας της Μακάμπι, εγγυήθηκε και για του χρόνου την παρουσία του Γκουντς στον πάγκο της Μακάμπι, ενώ ο Γκέρσον με δηλώσεις του ξεκαθάρισε πώς δεν έχει σκοπό να φάει τη δουλειά του συνεργάτη του πια και είπε πως αν φύγει ο Γκουντς, θα φύγει και αυτός. Επίσης ο Πίνι έχει μονοετές συμβόλαιο, ενώ ο Γκουντς διπλό.
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει. Αρμόζει ο τίτλος του βοηθού στον προπονητή που κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στο γεμάτο ιδιαιτερότητας Ισραηλινό μπάσκετ και να στρογγυλοκαθίσει τρεις φορές στον θρόνο του βασιλιά της Ευρώπης; Ίσως, αν ο Γκέρσον καταφέρει να παίξει καλά κι αυτό τον ρόλο, να φέρει ξανά τα πάνω κάτω. Όπως τότε, το 1993, όταν έκανε τους ιθύνοντες της Μακάμπι έξω φρενών και μετέπειτα αυτούς που διεκδίκησαν όσο τίποτα την υπογραφή του.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.