Πάντα το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι από ζεστό έως ανυπόφορο. Ακόμα και στις 8.30 το απόγευμα, όταν δόθηκε το ραντεβού στην πλατεία στο Σύνταγμα. Πολλά απ’ όσα συμβαίνουν όμως, δεν μπορούν να περιμένουν να δροσίσει ο καιρός για να γίνουν επίκαιρα. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο κόσμος, που την Παρασκευή το βράδυ έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Οι Σκουριές στη Χαλκιδική, η καταπάτηση και το μπάζωμα των αιγιαλών από το Σούνιο ως το Φάληρο και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το “έγκλημα” με τη διάλυση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο είναι υποθέσεις που αφορούν τη ζωή όλων μας.
Ώρα 20.10, στην πλατεία ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να μαζεύεται και να μαζικοποιεί τη διαμαρτυρία για μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα των τελευταίων μηνών. Το συλλαλητήριο οργανώνουν το Συντονιστικό Επιτροπών Πρωτοβουλίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, οι Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και το Πανελλήνιο Δίκτυο Ακτές “Ώρα Μηδέν”.
Μουσική, φωνές και συζητήσεις συνθέτουν την “ανήσυχη” ατμόσφαιρα και τη διάθεση των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτή την πόλη, σ’ αυτή τη χώρα, να δώσουν το έναυσμα για ακόμα μαζικότερες διαμαρτυρίες. Να φωνάξουν όσο μπορούν ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μεν εργολάβοι, “εθνικοί σωτήρες” και κυβέρνηση, πως θα τα σχέδια θα παραμείνουν “επί χάρτου”, οι δε συμπολίτες και οι κάτοικοι όλης της χώρας πως ό,τι επιχειρείται σήμερα στη Χαλκιδική, στην παραλιακή ζώνη της Αττικής αλλά και στη Μεσόγειο βόρεια της Κρήτης, σημαίνει καταστροφή του φυσικού τοπίου, υποθήκευση της ζωής των ανθρώπων, εκχώρηση του δημοσίου πλούτου σε εκμεταλλευτές εργολάβους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν επί των πάντων.
Το “παρών” έδωσαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ανταποδίδοντας την αλληλεγγύη που γνώρισαν πριν από ένα χρόνο και ένα μήνα, με το αναπάντεχο “μαύρο” που επιλέχθηκε, με κυβερνητική εντολή να “στολίζει” τις συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Ώρα 20.30 και ο κόσμος ολοένα και αυξάνεται. Οι πρώτοι χαιρετισμοί απευθύνονται στο κοινό. Ο Κρίτωνας Αρσένης, πρώην ευρωβουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και υποψήφιος στις εκλογές του περασμένου Μαΐου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προτού ανέβει στο πάλκο να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, μίλησε στο 3pointmagazine για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της συγκέντρωσης.
«Είναι άνθρωποι και κινήματα, που μαζεύονται και ενώνουν τη φωνή τους για να φωνάξουν “Φτάνει πια!”, πως πρέπει να σταματήσουν αυτά που γίνονται. Το κίνημα στις Σκουριές, που είναι ένας τόπος που σήμερα καταστρέφεται, όσον αφορά το περιβάλλον αλλά και τη ζωή των ανθρώπων, παλεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν ενδιαφέρονται για την καταστροφή που συντελείται. Ακόμη, εδώ σήμερα προστατεύεται το αναφαίρετο δικαίωμα μας να επισκεπτόμαστε τις ελεύθερες παραλίες. Οι παραλίες που γίνονται δώρο στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για όλα αυτά, ενώνουμε τις φωνές μας με πάρα πολύ κόσμο εδώ στο Σύνταγμα, για να πούμε εδώ απέναντι, στη Βουλή, στην κυβέρνηση, πως αυτά που γίνονται τώρα, θα σταματήσουν όλα τώρα».
Για το πόσο αισιόδοξος είναι για το αν κάτι μπορεί να αλλάξει: «Όσο τα κινήματα ενώνουν τη φωνή τους, κόντρα στην κυβέρνηση και στα Μ.Μ.Ε, όσο ο κόσμος πληροφορείται, τόσο είμαι αισιόδοξος. 10.000 πολίτες μαζεύτηκαν στο Αρκάδι, στην Κρήτη, δεν το έμαθε ποτέ κανείς, διαμαρτυρήθηκαν κατά των χημικών, αντίστοιχα στις Σκουριές αλλά και αλλού. Όσο ενώνονται τα κινήματα, τόσο σπάνε τα συμφέροντα, όταν ο κόσμος αλληλοπληροφορείται. Αυτό κάνουμε εδώ».
Κάτοικοι του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας βρίσκονται και αυτοί στην πλατεία, επικοινωνώντας το επείγον της προστασίας του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, κόντρα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε και ανοίγει το δρόμο για τις ορέξεις των επιχειρηματικών κύκλων που το εποφθαλμιούν, πίσω από το μανδύα του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ στην περιοχή.
Πολίτες που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των ναυπηγείων στον Σκαραμαγκά. Αλληλέγγυοι και αυτοί στον αγώνα των υπολοίπων, θέτουν άλλο ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες, από τους κατοίκους στις Σκουριές μέχρι τους κατοίκους της Κρήτης, που αντιδρούν στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και όχι στις ειδικές εγκαταστάσεις των χωρών που τα κατασκεύασαν.
Η ώρα προχωράει. Γύρω στις 21.00 πια και το κοινό της πλατείας ολοένα και πληθαίνει. Τα πανό διαμαρτυρίας, αναφορικά με όλα τα ανοικτά ζητήματα των τελευταίων μηνών, το ίδιο. Όπως το παρακάτω, για την εκμετάλλευση του Πάρκου Τρίτση στο Ίλιον, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους που αντιδρούν.
Μιλάμε με τον κόσμο, νέους και μεγαλύτερους, που δίνουν το “παρών”. Ο Δημήτρης, 24 ετών, φοιτητής από το Ηράκλειο, μας λέει: «Είναι απαραίτητη η ενότητα στη δράση για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων, χωρίς όμως να παλεύεται ξεχωριστά από το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αποφασίζει εις βάρος του ελληνικού λαού, προφασιζόμενη μια ισχνή και αμφισβητούμενη πλειοψηφία. Κυρίως δε, δεν μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του, εκχωρώντας καθετί δημόσιο σε όποιον επενδυτή αποφασίζει κάθε φορά».
Στις 21.30 τα συνθήματα ακούγονται δυνατότερα από ποτέ. Ο Λάζαρος Τόσκας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής στις περασμένες εκλογές, φωνάζει από το πάλκο προς κάθε κατεύθυνση: ” Εξόρρυξη δεν γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες, εάν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες”. Στο χώρο βρίσκονται από το ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μηλιός, Θεανώ Φωτίου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας. Ακόμη, μέλη του ΕΠΑΜ, του κινήματος “Δεν πληρώνω”. Τέλος, ο διευθυντής του ρ/σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5” Κώστας Αρβανίτης.
Συναντάμε τον Γιώργο, ο οποίος μας εξηγεί τους λόγους που κινητοποιήθηκε με τη σειρά του και βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος: «Η αφορμή ήταν να ενώσουμε κι εμείς τη φωνή μας και να συγκεντρωθούμε, επειδή έχουμε μια ευαισθητοποίηση για όλα τα θέματα που τίθενται σήμερα. Εγώ κατάγομαι από την Κρήτη, από το Ρέθυμνο, οπότε το ζήτημα της καταστροφής των χημικών μας αφορά και άμεσα. Από τα Μέσα Ενημέρωσης δεν ακούστηκε τίποτα και ο κόσμος πρέπει να πληροφορείται και να ξέρει τι συμβαίνει. Όλοι πρέπει να βρίσκονται εδώ, όσο μπορούμε εμείς θα διαμαρτυρόμαστε για τα θέματα αυτά, που αφορούν τους πάντες».
Δεν λείπουν και οι πιο απαισιόδοξοι, όπως ο Στράτος: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τους συμπολίτες μου. Κανονικά σήμερα εδώ έπρεπε να έχει πολύ περισσότερο κόσμο, ποτέ δεν είναι αρκετοί οι διαμαρτυρόμενοι όσοι και να μαζευτούν. Τα ζητήματα που θίγονται μας αφορούν όλους, κανείς δεν πρέπει να μένει αμέτοχος. Από τα δελτία ειδήσεων δεν θίγεται το παραμικρό, και ο κόσμος αρκείται σε όσα ακούει στα κανάλια. Η ζωή μας έχει ξεπεράσει και εμείς δεν ξέρω τι κάνουμε ακόμα σήμερα». Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς ξεκινάει, με τους Παντελή Θαλασσινό, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Νίκο Τουλιάτο, Κώστα Λειβαδά και Νένα Βενετσάνου να ψυχαγωγούν τους πολίτες και να στέλνουν το μήνυμα της αντίδρασης μαζί τους. Όσα αποφασίζονται σήμερα θα ισχύουν από αύριο, και τα περιθώρια στενεύουν ολοένα και περισσότερο. Ο κόσμος στο Σύνταγμα ενώθηκε και ζητάει περισσότερη συντροφιά, δυνατότερες φωνές και πιο μαχητική παρουσία, ώστε να τερματιστεί το ξεπούλημα και ο δημόσιος πλούτος να παραμείνει προς εκμετάλλευση και για το συμφέρον των πολιτών. Ένα αισιόδοξο μήνυμα ομολογουμένως.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.