Πριν από περίπου 18 μήνες, συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου του 2013, η Μπορούσια Ντόρτμουντ αντιμετώπισε την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League, στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Σήμερα, βρίσκεται στην τελευταία θέση του γερμανικού πρωταθλήματος με 11 βαθμούς σε 13 αγωνιστικές.
Για να φτάσουμε στο σήμερα και στην τωρινή κατάσταση της Μπορούσια, προφανώς και κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τέτοιες συνταρακτικές αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε κάθε μέρα.
Πώς έφτασε όμως μια ομάδα υπόδειγμα να παλεύει για την σωτηρία της, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Η πώληση του Γκέτσε
Λίγες μέρες πριν από τα παιχνίδια της Ντόρτμουντ με την Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League, τον Απρίλιο του 2013, η Μπάγερν Μονάχου, ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Μάριο Γκέτσε «σπάζοντας» τη ρήτρα των 37 εκατομμυρίων ευρώ του συμβολαίου του.
Αυτό θεωρήθηκε “Unfair” από την παγκόσμια φίλαθλη γνώμη, καθώς ήταν ξεκάθαρα μια στρατηγικής σημασίας κίνηση. Μια κίνηση με την οποία η διοίκηση των Βαυαρών, προσπάθησε να αποσυντονίσει την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, πριν από τα πολύ σημαντικά ματς με τη «Βασίλισσα».
Κι όμως, αυτή η ιδέα όχι μόνο απέτυχε, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Στο πρώτο από τα δύο ματς, αυτό της Γερμανίας, η Μπορούσια επικράτησε με 4-1 της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, να γράφει το όνομά του στο πολύ κλειστό club των παιχτών που έχουν πετύχει 4 τέρματα σε αγώνα Champions League. Στον επαναληπτικό και μάλιστα χωρίς τον Μάριο Γκέτσε που αντικαταστάθηκε μόλις στο 14’ λόγω τραυματισμού, άντεξε στην πίεση της Ρεάλ και αν και ηττήθηκε με 0-2, πήρε την πρόκριση για τον τελικό.
Στον τελικό, με τον Γκέτσε να παρακολουθεί από την εξέδρα, μην ξέροντας ουσιαστικά ποιον να υποστηρίξει, η Μπορούσια βρέθηκε πίσω στο σκορ, ισοφάρισε, αλλά δεν άντεξε για μερικά λεπτά, να στείλει το ματς στην παράταση καθώς στο 89’ ο Άριεν Ρόμπεν έκανε το τελικό 1-2.
Η απώλεια του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν ήταν πέρα για πέρα θετικό, με τους Πιερ Ομπαμεγιάνκ, Χενρίχ Μικιταριάν κατά κύριο λόγο, μαζί με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, να αναπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απώλεια του Μάριο Γκέτσε. Όλοι τους αποκτήθηκαν με τα χρήματα που πήρε η Μπορούσια από την πώληση του Γερμανού στην Μπάγερν.
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, σχεδόν στο ίδιο σημείο της περσινής σεζόν και συγκεκριμένα μετά από 11 αγωνιστικές (τώρα έχουν γίνει 13), η διαφορά της Ντόρτμουντ από την πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου, ήταν μόλις ένας βαθμός, έχοντας παράλληλα και καλύτερη διαφορά τερμάτων από την ομάδα του Πέπε Γκουαρντιόλα.
Όλα άλλαξαν όμως, λίγες μόνο μέρες αργότερα. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, δήλωσε δημόσια ότι το να υπογράψει προσύμφωνο με την Μπάγερν Μονάχου ήταν θέμα χρόνου. Αυτό έγινε και επίσημο στις 3 Γενάρη του 2014, με τον Πολωνό όμως να μένει στη Βεστφαλία μέχρι το τέλος της σεζόν.
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, για να ξεκινήσει η κατρακύλα των «κιτρινόμαυρων». Μπορεί να τερμάτισαν δεύτεροι στο τέλος της σεζόν, αλλά η απόσταση από την πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου, από το -1 έφτασε στο -19. Από τη μέρα που επισημοποιήθηκε η απόκτηση του Λεβαντόφσκι από την Μπάγερν, αυτόματα η Bundesliga μετατράπηκε σε κούρσα για ένα άλογο κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Άστοχες μεταγραφικές επιλογές
Χάνεις τον καλύτερό σου επιθετικό και τον αντικαθιστάς με τον πρώτο σκόρερ της περσινής Serie A με την Τορίνο, Τσίρο Ιμόμπιλε και τον διεθνή Κολομβιανό, Άντριαν Ράμος από την Χέρτα. Στη θεωρία, δύο αξιόπιστες λύσεις. Όταν όμως και οι δύο μαζί σε 20 συμμετοχές έχουν 4 γκολ στο πρωτάθλημα, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά περισσότερα πράγματα, από αυτά που έχει πάρει φέτος η Ντόρτμουντ.
Ματίας Γκίντερ, Σίντζι Καγκάβα και Νούρι Σαχίν που ήταν οι υπόλοιπες αξιοσημείωτες φετινές προσθήκες, κινούνται επίσης σε ρηχά νερά με μοναδικό «διασωθέντα» σε κάποια τον Ιάπωνα πρώην μέσο της Γιουνάιτεντ, αλλά μόνος του δεν μπορεί να παρασύρει ολόκληρη ομάδα που παραπαίει.
Αστεία άμυνα, παιδαριώδη λάθη
Δεν είναι τόσο τα 21 γκολ που έχει δεχτεί σε μόλις 13 ματς, έχοντας κρατήσει την εστία της ανέπαφη σε μόλις ένα από αυτά, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να δεχτείς ότι ομάδα σαν την Ντόρτμουντ επιτρέπεται να δέχεται γκολ όπως αυτά απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
Want to see some comical defending from the Bundesliga? Thought so. Look away Dortmund fans. https://t.co/T7q2Aacta6
— BT Sport Football (@btsportfootball) December 1, 2014
Οι συχνοί τραυματισμοί του Ρόις
Δεν της φτάνει που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχασε δύο από τους τρεις καλύτερους παίχτες της, η ατυχία δεν λέει να αφήσει σε ησυχία τον τρίτο (και καλύτερο κατά τη γνώμη μου) παίχτη της θρυλικής τριάδας (Γκέτσε-Ρόις-Λεβαντόφσκι), σε ησυχία.
Αφού έχασε το Μουντιάλ και το μετάλλιο του Πρωταθλητή Κόσμου, φέτος έχει καταφέρει να αγωνιστεί μόλις σε 7 παιχνίδια πρωταθλήματος λόγω τραυματισμών. Αυτή τη στιγμή, είναι και πάλι στα “pits” με την επιστροφή στα γήπεδα να αργεί μερικές ακόμα εβδομάδες.
Είναι αλήθεια ότι η φετινή Μπορούσια Ντόρτμουντ, δεν διεκδικεί τον τίτλο της πιο τυχερής ομάδας στον κόσμο, αλλά όπως και να το δει κανείς, από την κορυφή της Ευρώπης ως τον «πάτο» της Bundesliga η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη για να την διανύσεις μόλις σε 18 μήνες. Οποιαδήποτε δικαιολογία μοιάζει πολύ μικρή μπροστά σε αυτό που συμβαίνει.
ΥΓ. Παρά τα όσα συμβαίνουν, οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι τόσο κοντά στην ομάδα, όπως ήταν και πριν από 18 μήνες…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.