Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο σύλλογος της Σάλτσμπουργκ αποφάσισε με το… έτσι θέλω να εξοστρακίσει από την πρώτη ομάδα πέντε ποδοσφαιριστές της, χωρίς να τους δώσει καν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις προπονήσεις της ομάδας.
Το θέμα αρχικά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο ένα μήνα μετά η φωνή της αδικίας άρχισε να γίνεται ενοχλητική στα αυτιά όσων πίστεψαν ότι το θέμα θα θαβόταν με τον καιρό.
Οι Βραζιλιάνοι Ντάγκλας, Κριστιάνο και Λεονάρντο, ο Σουηδός Ράσμους Λίντγκρεν και ο Ουρουγουανός Χουακίν Μπογκοσιάν ενημερώθηκαν από τη Σάλτσμπουργκ πως δεν έχουν πλέον χώρο στα πλάνα της ομάδας καθώς το ρόστερ ήταν ήδη αρκετά μεγάλο. Ωστόσο αντί να υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών μία συμβιβαστική λύση για κοινή συναινέσει διακοπής των συμβολαίων τους, η διοίκηση του αυστριακού συλλόγου τους διατήρησε στο δυναμικό της, απαγορεύοντάς τους να προπονούνται με την πρώτη ομάδα, κάτι που αντιβαίνει με τις εργασιακές συμβάσεις των ποδοσφαιριστών στο αυστριακό ποδόσφαιρο.
Η αντίδραση ήταν άμεση με την ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αυστρίας να κατακρίνει τη στάση της Σάλτσμπουργκ καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε καμία απολύτως βάση. Κι αυτό γιατί ήταν μία απόφαση η οποία πάρθηκε όχι εξ αιτίας μιας αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, αλλά αποτελεί μια απλή πολιτική του συλλόγου που αντιβαίνει ωστόσο με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που προασπίζουν τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Η υπόθεση ωστόσο δεν έμεινε εκεί με τον φορέα των παικτών στην Αυστρία να διεξάγει ερεύνα σε βάθος και να βρίσκει τους παράνομους όρους της Σάλτσμπουργκ στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, καταγγέλλοντας νομικά την αυστριακή ομάδα. Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση ταρακουνώντας τα θεμέλια του αυστριακού ποδοσφαίρου, τα οποία θύμισαν εποχές πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου οι παίκτες αποτελούσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον εκάστοτε σύλλογο μη έχοντας τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν το ποδοσφαιρικό τους μέλλον.
«Οι ενέργειες της Σάλτσμπουργκ στοχεύουν καθαρά στο να βάλουν κάτω από μία μεγάλη ψυχολογική πίεση τους παίκτες και να τους αναγκάσουν να διακόψουν από μόνοι τους τα συμβόλαια με τον σύλλογο προκειμένου έτσι να μη λάβουν την αποζημίωσή τους. Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και παραπέμπουν σε ό,τι συνέβαινε χρόνια πριν σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους κρατών της ανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο γραμματέας της ένωσης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αυστρίας, Ρούντι Νοβότνι.
Στην ίδια γραμμή με τον Νοβότνι κινείται και ο δικηγόρος Βιλ φαν Μέγκεν που ειδικεύεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με νομικά ζητήματα πάνω στον αθλητισμό. «Στη Σάλτσμπουργκ θυσιάζουν τις καριέρες και τις ζωές των συγκεκριμένων παικτών εξ αιτίας της ανικανότητάς τους να διοικήσουν τον σύλλογό τους. Δεν είναι λάθος των παικτών που η Σάλτσμπουργκ διαθέτει στο ρόστερ της 30 ποδοσφαιριστές μη μπορώντας να αντέξει το βάρος των συμβολαίων τους», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τους πέντε ποδοσφαιριστές μόνο ο Ράσμους Λίντγκρεν ήρθε τελικά σε συμβιβασμό με τον σύλλογο για την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας τους. Οι υπόλοιποι τέσσερις τυγχάνουν της υποστήριξης όλων των υπόλοιπων συναδέλφων τους καθώς η αδικία μπορεί να μην ασκείται σε όλους, αλλά τουλάχιστον όλους τους αφορά.
Αναδημοσίευση από το othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.