“Έτος-ορόσημο” χαρακτήρισε το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι “μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, φέτος έρχεται η ώρα για την ανάπτυξη”, που σημαίνει ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα δούμε το τέλος της ύφεσης την επόμενη χρονιά.
Ο κ. Σαμαράς δεν είχε κανένα λόγο να μην επαναλάβει την καραμέλα περί πλεονασμάτων και ανάπτυξης, αφού στην έκθεσή της η Κομισιόν δεν αλλάζει τις προβλέψεις της για μικρή ανάκαμψη της οικονομίας από τα μέσα του 2014 (το ίδιο συνεχίζει να ισχυρίζεται και το ΔΝΤ). Οι αισιόδοξες προβλέψεις, όμως, δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα – ειδικά όταν τα μόνο “χειροπιαστά” δεδομένα δείχνουν συνέχιση της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων μέτρων.
Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο -όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής- προβλέπει παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα ακόμα έτος. Έτσι, θα πληρώσουμε την εισφορά με συντελεστή 1% έως 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 Ευρώ και το 2016. Είναι ένα ακόμη άδικο, “έκτακτο” φορολογικό μέτρο του 2011 που παρατείνεται, ουσιαστικά επ’ αόριστον.
Όσον αφορά στο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το περίφημο “χαράτσι”, έχει συμφωνηθεί να ενσωματωθεί στο νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Όμως, αν με το νέο σύστημα δεν φαίνεται εφικτή η είσπραξη τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως, το υπουργείο Οικονομικών – πάντα σύμφωνα με την έκθεση – “δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων”. Με άλλα λόγια, να συνεχίσει και το 2014 την παγκόσμια πρωτοτυπία της είσπραξης φόρου ακίνητης περιουσίας μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν αν κάποιος “σκάψει” λίγο βαθύτερα στην έκθεση των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, αντί να μείνει στην δισέλιδη εισαγωγική περίληψη (executivesummary) και στο σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, όπως έκαναν οι περισσότεροι συνάδελφοι. Για παράδειγμα, για την “ιδιαίτερα ανησυχητική” κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, η Επιτροπή προτείνει αλλαγές με διεύρυνση της κινητικότητας των νοσοκομειακών υπαλλήλων και θεωρεί ότι “υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων” (σελ. 35). Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά στην εκπαίδευση: η Κομισιόν χαιρετίζει το σχέδιο “Αθηνά” αλλά δεν αποκλείει νέα “βήματα εξορθολογισμού”, δηλαδή κλείσιμο ακόμη περισσότερων σχολών και τμημάτων.
Πέρα από την παράταση στους φόρους και τις νέες πιθανές περικοπές, στην έκθεση περιλαμβάνονται δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (τελευταίο τρίμηνο του 2013) και της ΕΥΔΑΠ (τελευταίο τρίμηνο του 2014). Ξεκάθαρα στη λίστα των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων (σελ. 27) βρίσκονται και οι ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, παρότι η κυβέρνηση μιλάει για “αναδιάρθρωση” και αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση μόνο ως “μία πιθανή λύση”.
Ποια θα είναι, λοιπόν, η εικόνα στα τέλη της επόμενης χρονιάς; Ακόμη και αν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και αναιμική ανάπτυξη, οι Έλληνες θα πληρώνουν ακόμη τα “προσωρινά” χαράτσια, ενώ υγεία και εκπαίδευση θα παραμείνουν σε τροχιά διάλυσης και το νερό στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας θα είναι στα χέρια ιδιωτών. Παρ’ όλες αυτές τις θυσίες, όμως, το χρέος θα σκαρφαλώνει πάνω από το 175% του ΑΕΠ (πάλι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, που ήδη προβλέπει χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,8 δις από την ερχόμενη άνοιξη).
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να γίνει πραγματικά “έτος-ορόσημο” το 2014: να παραδεχτούν επιτέλους κυβέρνηση και τρόικα ότι το πρόγραμμα πλέον δεν “βγαίνει” χωρίς γενναίο “κούρεμα” του χρέους. Η περικοπή δαπανών και η επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών έχουν φτάσει στα όριά τους. Η πραγματική ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης απαιτούν επιπλέον πόρους, που θα υπάρξουν μόνο αν απαλλαγεί ο προϋπολογισμός από μεγάλο μέρος των τόκων. Η κυβέρνηση, όμως, δεν δείχνει καμία διάθεση να διεκδικήσει το αυτονόητο κι η τρόικα δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει από μόνη της τη συζήτηση για το “κούρεμα”, πριν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, δηλαδή στο παρά πέντε της χρεοκοπίας. Κι επειδή την τρόικα δεν μπορούμε να την αλλάξουμε τόσο εύκολα, πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε κυβέρνηση.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.