Η προετοιμασία άρχισε από το καλοκαίρι. Ανακοινώνουμε το φεστιβάλ και οι παραγωγοί αρχίζουν να μας στέλνουν ταινίες. Οπότε, μόλις λήξει η διορία, μαζεύουμε τις ταινίες και κάνουμε τη σχετική οργάνωση.
Και είναι η 8η φορά που συμβαίνει αυτό, στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Όπως μας λέει η Αρινέλα Κοτσίκο, υπεύθυνη της διοργάνωσης, παραγωγοί απ’ όλον τον κόσμο στέλνουν τις επιστημονικές τους ταινίες στο κέντρο Caid, μερικές από τις οποίες θα παρουσιαστούν σε όσους θέλγονται από τον κόσμο της επιστήμης και της κινούμενης εικόνας.
Το φεστιβάλ συνεχίζει φέτος, με θέμα Επιστήμη και Λογοτεχνία. χάρη στην υποστήριξη του κόσμου και φαίνεται ότι περνάει αυτό που θέλουμε να δείξουμε. Θέλουμε να κάνουμε διάδοση της επιστήμης, να μπορεί ο κόσμος να έρχεται σε επαφή με τέτοιου είδους ταινίες, με ελεύθερη είσοδο και και με καλή ποιότητα.
Το φεστιβάλ αξιώνει να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο. Να κάνεις πιο εύληπτη την επιστήμη για το ευρύ κοινό απαιτεί να κινηθεί κανείς σε λεπτές ισορροπίες. Από τη μία, πρέπει όσα λέγονται στις ταινίες να είναι αρκούντως εξηγημένα, ώστε όσοι αμύητοι να τα κατανοήσουν. Από την άλλη, η απλούστευση πρέπει να σεβαστεί την ακεραιότητα όσων προσπαθεί να εξηγήσει. Γι’ αυτό η διαδικασία επιλογής, έχει ιδιαίτερη μορφή και δεν ήταν πολύ εύκολη.
Το δυσκολότερο πράγμα ήταν να διαλέξουμε τις ταινίες. Είχαμε πολύ καλές συμμετοχές φέτος και ήταν δύσκολο να απορρίψουμε κάποιες. Για να καταλήξουμε στις 25 προβαλλόμενες, έπρεπε να απορρίψουμε άλλες τόσες. Έπρεπε να τις δούμε ξανά και ξανά. Καθώς δεν απευθυνόμαστε μόνο σε επιστήμονες και ανθρώπους του χώρου, αλλά στο ευρύ κοινό και σε όσους ενδιαφέρονται για αυτό το είδος των ταινιών, η επιτροπή που επιλέγει τις ταινίες αποτελείται από τέτοια ακριβώς άτομα. Τις παρακολουθούν ως απλό κοινό και αποφασίζουν ποιες είναι οι καλύτερες, με κάποια κριτήρια βέβαια τα οποία έχει δώσει η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού σκέλους.
Πέραν των ταινιών, το 8ο διεθνές φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών της Αθήνας συμπληρώνουν και άλλες εκδηλώσεις, ενώ οι διοργανωτές προσθέτουν κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό.
Θα έλεγα να μην χάσει κανείς τη συζήτηση της Τρίτης, 4/11, περί Ρατσισμού και Βίας, με συντονιστή τον Αριστείδη Χατζή. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική. Έχουμε 2 αξιόλογες ομιλίες ακόμη επίσης, του Ήρκου Αποστολίδη περί Νίτσε που έγινε την Παρασκευή και της Μαρίας Παπαδήμα για την ποίηση του Φερνάντο Πεσόα. Παράλληλα, στον χώρο του φεστιβάλ εκτίθενται βιβλία των εκδόσεων Gutenberg.
Οι προετοιμασίες έχουν τελειώσει και το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η αγωνία για το καλό αποτέλεσμα και για την ευχαρίστηση των θεατών εκλείπει.
Πιστεύω ότι θα βγει κάτι πολύ ωραίο -έχουμε πολύ άγχος γι’ αυτό- γιατί κάναμε πολλή δουλειά. Το φεστιβάλ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων. Από καθημερινά, μη εξειδικευμένα θέματα, μέχρι τη φυσική και την αστρονομία. Νομίζω ότι όσοι έρθουν θα μείνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τις ταινίες που έχουμε φέτος. Επειδή έχει γίνει όλη αυτή η προετοιμασία και όλο το τρέξιμο, τώρα είναι η στιγμή που κάθεσαι και περιμένεις να πάνε όλα καλά!
Ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες ταινίες, υπάρχει και μία εγχώρια συμμετοχή. Ο σκηνοθέτης, Πάνος Ανέστης, μιλάει για την ταινία του «Γαλιλαίος: Η μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης»
Ουσιαστικά ξαναλέμε την ιστορία του Γαλιλαίου με νέα ιστοριογραφικά δεδομένα. Ο Δημήτρης Πεττάκος, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, έχει προσθέσει πολύ ενδιαφέροντα ιστοριογραφικά στοιχεία στην ταινία που ανατρέπουν ακόμη και μύθους. Δηλαδή ότι ο Γαλιλαίος είχε αντιπάλους μόνο την Ιερά Εξέταση και την Εκκλησία. Το ζήτημα ήταν ευρύτερα κοινωνικοπολιτικό και διάφορα παιχνίδια διαπλοκής παίζονταν σε εκείνη την περίοδο. Όλα αυτά, σε μορφή docudrama. Δηλαδή ηθοποιοί ερμηνεύουν μερικά κομμάτια δράματος, κατά την αφήγηση.
Η ταινία αποτελεί παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου και η δημιουργία της βασίστηκε στον κατάλληλο συνδυασμό τύχης και συνεργατών.
Μέσω της σχολής μου (Μ.Ι.Θ.Ε.) έκανα την πρακτική μου εκεί. Ο Δημήτρης Πεττάκος κάνει αφηγήσεις ιστορίας της επιστήμης στο Ίδρυμα. Αυτές τις ιστορίες σκεφτήκαμε να τις κάνουμε βίντεο ή μια σειρά. ό,τι γινόταν. Ο ιθύνων νους, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, διευθυντής της διαδραστικής έκθεσης του Ευγενιδείου, συναίνεσε και έτσι αρχίσαμε να παίζουμε.
Μπορεί ο «Γαλιλαίος» να δημιουργήθηκε υπό ευνοϊκές συνθήκες, αλλά γενικότερα το πεδίο των επιστημονικών ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης.
Γενικότερα γίνονται ντοκιμαντέρ στην χώρα μας και μάλιστα εκπληκτικά. Αλλά στο επιστημονικό κομμάτι, προσωπικά δεν έχω δει σχεδόν τίποτα. Είναι δύσκολο το είδος. Είναι επιστημονικό ντοκιμαντέρ. Είναι πολύ λίγα τα πράγματα σε σχέση με αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Αν δεις τις συμμετοχές και στο φετινό και στο περσινό, υπάρχουν 2 με 3 συμμετοχές, ενώ άλλες χώρες στέλνουν 10 και 20.
Οι εγχώριες συμμετοχές καλύπτουν μικρό ποσοστό, αλλά είναι βέβαιο ότι εφόσον αυτές υπάρξουν, υπάρχει και η ευκαιρία προβολής του.
Ελληνικές συμμετοχές είναι απειροελάχιστες, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει. Σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία για να προβάλουν οι δημιουργοί τις δουλειές τους. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει τρομερή εξέλιξη και δικό του φανατικό κοινό. Θυμάμαι συγκεκριμένα άτομα είναι ταγμένα στις ταινίες. Κάθε χρόνο το βλέπω και δυναμώνει και μαζεύει κόσμο.
Με το κοινό να ψηφίζει τις αγαπημένες του ταινίες, ο Πάνος προσκαλεί όποιον θέλει να στηρίξει τον «Γαλιλαίο» την Κυριακή στις 19.00.
Info
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών ταινιών
Επιστήμη και Λογοτεχνία
31/10/2014 – 07/11/2014
Ινστιτούτο Θερβάντες, Αθήνα
Μητροπόλεως 23, 105
Τηλ. 2103634117
Είσοδος Ελεύθερη
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.