Mε αφορμή την επιλογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς στο Νο 15, την υψηλότερη επίδοση για Έλληνα παίκτη, το 3pointmagazine.gr θυμάται όλες τις ελληνικές απόπειρες για καταξίωση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Eδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
Ντραφτ: Eπιλέχθηκε στο Νο23 από τους Μέμφις Γκρίζλις
Ο Φώτσης πιτσιρικάς είχε κάτι που λίγοι Έλληνες παίκτες διαθέτουν, παρότι φημίζονται για τις μπασκετικές τους αρετές. Τρομερά αθλητικά προσόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα εφηβικά του χρόνια εκτός από την προσοχή του Παναθηναϊκού είχε τραβήξει κι εκείνη των μεγάλων σκάουτερ του ΝΒΑ.
Όταν ακόμα αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής του Ηλυσιακού, οι εφημερίδες είχαν ολόκληρα ολοσέλιδα αφιερώματα, με τους δημοσιογράφους να βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ταλέντο της δεκαετίας. «Ο Φώτσης είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Περιμένω τα επόμενα χρόνια να κάνει φοβερά πράγματα και να παίξει εκπληκτικό μπάσκετ», είχε πει ακόμα κι ο μεγάλος Ομπράντοβιτς, όταν τον προπονούσε στον Παναθηναϊκό. Άδικο δεν είχαν. Ουδείς μπορεί να υποτιμήσει την καριέρα του. Αγωνίστηκε σε κορυφαία κλαμπ κι έχει κατακτήσει τίτλους που οι περισσότεροι δεν έχουν καν φτάσει να ονειρεύονται. Όμως, ο Μπάτμαν ποτέ του δεν πέταξε στα ύψη που πολλοί περίμεναν.
Το 2001 επιλέχθηκε από τους Γκρίζλις στο Ντραφτ. Ο Ζοτς τον συμβούλεψε να μη βιαστεί, αλλά δεν του έκοψε το δρόμο. Ο Φώτσης, είτε υπό την παρότρυνση του πατέρα του είτε όχι, τζογάρισε στο όνειρο κι ήταν έτοιμος για όλα, αλλά την καρμανιόλα δεν τη γλίτωσε…
Έπαιξε μόλις 28 αγώνες, έναν βασικός με πολύ χαμηλές για τα δεδομένα του επιδόσεις. Δεν επέμεινε κι επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης όπου έγινε και πάλι Βασιλιάς…
Με τη γλώσσα των αριθμών:
-Κανονική περίοδος: 28 αγώνες – 3.9 πόντοι -2.2 ριμπαόυντ
Ντραφτ: Επιλέχθηκε στο Νο 50 του 2ου γύρου από τους Ντάλας Μάβερικς
Πριν λίγες μέρες ο Τζεφ Βαν Γκάντι αναγνώριζε την αγωνιστική αξία του Σπανούλη, τον κόπο που έριξε, αλλά του πρόσαψε κι ένα κουσούρι. «Δεν είχε υπομονή», είπε και για πολλούς αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ένας από τους καλύτερους ευρωπαίους γκαρντ στην ιστορία του μπάσκετ, δεν μπόρεσε να διαπρέψει στο ΝΒΑ.
Είχε μάθε βλέπετε να πρωταγωνιστεί. Κι ο πάγκος του ‘κατσε βαρύς. ‘Ηταν λογικό, άλλο στυλ, άλλα συστήματα, άλλες απαιτήσεις. Στη μοναδική του σεζόν κατάφερε απλώς να μείνει ένα «κρίμα». Απ’ την άλλη είναι ο παίκτης με το 3/3 στα Final 4, έχοντας 3 κούπες και 3 βραβεία MVP, όχι και λίγο…
Με τη γλώσσα των αριθμών:
– Κανονική περίοδος: 31 αγώνες – 2.7 πόντοι – 0.9 ασίστ
Με εικόνα και ήχο…
*Ο Kill Bill μπορεί να μην έπαιξε πολύ, αλλά άφησε το στίγμα του στο ΝΒΑ. Ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές του…
Οι … νατουραλιζέ
Ιάκωβος Τσακαλίδης
Ντραφτ: Επιλέχθηκε στο Νο 25 από τους Φοίνιξ Σανς
O Jake όπως τον φώναζαν οι Αμερικανοί, γεννήθηκε στη Γεωργία, αλλά μεγάλωσε μπασκετικά στην Ελλάδα. Ο αστικός μύθος λέει ότι ακούμπησε για πρώτη φορά το τόπι στα 15-16 και χάρη στον Ιωαννίδη έμαθε τα βασικά. Από τότε βέβαια, μάλλον δεν φρόντισε να μάθει και πολλά περισσότερα. Παρότι διέθετε ένα εξαιρετικό κορμί ποτέ δεν έκανε την καριέρα που πολλοί περίμεναν, ενώ αποσύρθηκε από τα παρκε μόλις στα 29 του παίζοντας την τελευταία του σεζόν στον Ολυμπιακό.
Στο ΝΒΑ κατάφερε παρόλα αυτά να μείνει για 7 χρόνια. Χωρίς ποτέ του να επιδείξει κάτι το ασύλληπτο, έβρισκε σε μόνιμη βάση μεροκάματο. Ακόμα και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου οι στοιχειωδώς επαρκείς ψηλοί δεν περισσεύουν.
Η πορεία του ξεκίνησε από τους Φοίνιξ Σανς. Η πρώτη σεζόν, λογικό, μεταβατική χωρίς πολλά παιχνίδια, αλλά με πολύτιμες εμπειρίες. Ο Τζέικ είχε μια καλή παρακαταθήκη για τη νέα σεζόν που αξιοποίησε παίζοντας περισσότερο και καλύτερα έχοντας 7.3 πόντους σε 67 αγώνες, τους 47 βασικός.
Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τη νέα σεζόν παίζει τα μισά ματς. Η μεταπήδηση στο Μέμφις για χάρη των Γκρίζλις μοιάζει με σανίδα σωτηρίας. Μόνο που δεν ήταν. Ο Τσακαλίδης επιτέλεσε γι’ άλλα τέσσερα περίπου χρόνια χρέη ρολίστα, βρήκε όμως μπροστά του και τον μεγάλο Πάου Γκασόλ. Το 2007 αλλάζει ξανά σελίδα για χάρη των Ρόκετς, όπου όμως πραγματοποιεί τις τελευταίες του εμφανίσεις και κλείνει το δεύτερο σημαντικό κύκλο της σταδιοδρομίας του.
Η γλώσσα των αριθμών:
-Κανονική περίοδος: 315 αγώνες – 4.8 πόντοι – 3.9 ριμπάουντ
-Πλέι οφ: 10 αγώνες -2.9 πόντοι – 4.3 ριμπάουντ
Με εικόνα και ήχο…
*Ένα από τ’ αρκετά καλάθια του Ιάκωβου Τσακαλίδη στο ΝΒΑ…
Πέτζα Στογιάκοβιτς
Ντραφτ: Επιλέχθηκε στο Νο 14 από τους Σακραμέντο Κινγκς
Αν μπορούμε να περηφανευόμαστε περισσότερο για έναν «δικό» μας, δεν είναι άλλος από τον Πέτζα. Συνέδεσε το όνομα του με την τελευταία λαμπρή σελίδα του ΠΑΟΚ κι εκείνο το μεγάλο τρίποντο που σκότωσε τον Ολυμπιακό κι έφερε τον δικέφαλο του Βορρά στους τελικούς των πλέι οφ το 1998. Αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης της λίγκας και πήρε προαγωγή για το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.
Ο Πέτζα ήταν ένας πολύ καλός σουτέρ, αλλά κι ένας πολύ καλός μπασκετμπολίστας. Εξ’ ου κι η διαφορά του με άλλα μεγάλα πιστόλια, όπως ο Βλάντο Σκεπάνοβιτς. Μεγάλος σουτέρ κι εκείνος, αλλά γι’ αυτό έκλεισε την καριέρα του στον Πανελλήνιο κι όχι πρωταθλητής στο ΝΒΑ.
Κανένας δρόμος βέβαια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Πέτζα έπαιξε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ σε ηλικία 21 ετών και όπως ήταν λογικό τα βρήκε μπαστούνια. Κάθε αρχή και δύσκολη. Ο Στογιάκοβιτς έμαθε να κολυμπά σε βαθιά νερά (8.4 πόντοι σε 48 ματς) και μετά η βελτίωση στην απόδοσή του ήταν γεωμετρική.
Έτσι το 2001 σκόραρε με τη φανέλα των βασιλιάδων 20.4 πόντους και 24.2 το 2004, η οποία ήταν η καλύτερη του σεζόν με 81 παιχνίδια στην αρχική πεντάδα, 40.3 λεπτά συμμετοχής, 6.3 ριμπάουντ κι 1.3 κλεψίματα.
Με τους Κινγκς έγινε all star (τρις), θρύλος για τους οπαδούς αλλά δεν κατέκτησε τίτλους. Η μοίρα του επεφύλασσε τα καλύτερα για το τέλος.
Την τελευταία χρονιά που τον βλέπουμε πρωταγωνιστή είναι το 2008. 77 ματς βασικός και 16.4 πόντοι με τη Νέα Ορλεάνη. Είχε προηγηθεί επίσης ένα πετυχημένο πέρασμα στους Ιντιάνα για 40 παιχνίδια στα μέσα της σεζόν 2005/06. Από το ’08 και μετά όμως, αρχίζει το πλήρωμα του χρόνου. Τραυματισμοί, κόπωση, συχνότερα ντεφορμαρίσματα. Οι σκέψεις για απόσυρση κάνουν την εμφάνισή τους.
Το 2011 θα τον βρει στο… καναβάτσο. Μόλις 6 ματς στην Ορλεάνη και 2 στο Τορόντο. Οι Μάβερικς του εμπιστεύονται παρόλα αυτά μια θέση στο ρόστερ τους και δικαιώνονται. Ο Πέτζα κάνει τη δουλειά του και μαζί μ’ έναν άλλο ευρωπαίο τον Ντιρκ Νοβίτσκι φοράνε το πρώτο τους δακτυλίδι…
Με τη γλώσσα των αριθμών:
-Κανονική περίοδος: 804 αγώνες – 17 πόντοι – 4.7 ριμπάουντ – 40% στα τρίποντα
-Πλέι οφ: 95 αγώνες – 14.4 πόντοι – 4.9 ριμπάουντ – 37% στα τρίποντα
Ντράγκαν Τάρλατς
Ντραφτ: Επιλέχθηκε στο Νο 31 του δεύτερου γύρου από τους Σικάγο Μπουλς
Καταξιώθηκε στον Ολυμπιακό, αλλά τα κόκκινα δεν του έφεραν γούρι στο Σικάγο. O Tάρλατς κάθισε μόλις μια σεζόν στους ταύρους, καθώς ποτέ δεν κατάφερε να καθιερωθεί, ενώ στη συνέχεια δεν μπόρεσε να υπογράψει κάποιο άλλο συμβόλαιο από άλλη ομάδα του ΝΒΑ. Επέστρεψε στη Ρεάλ και τρία χρόνια αργότερα έκλεισε την καριέρα του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ηλικία μόλις 30 ετών.
Με τη γλώσσα των αριθμών:
Κανονική περίοδος: 43 αγώνες – 2.4 πόντοι -2.8 ριμπαόυντ
Μάρκο Γιάριτς
Ντραφτ: Επιλέχθηκε στο Νο 30 του 2ου γύρου από τους Λος Άντζελες Κλίπερς
Τον γνωρίσαμε στο Περιστέρι. Είχε μόλις ενηλικιωθεί κι έκανε το μεγάλο βήμα από τον Ερυθρό Αστέρα. Τότε οι πρίγκιπες της Δυτικής όχθης ήταν στα καλά τους κι εκείνος βγήκε κερδισμένος. Ψήθηκε στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, κατάφερε να καθιερωθεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη και φυσικά να βάλει τις βάσεις για μια μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Όπερ κι εγένετο.
Αφού έπαιξε μια τετραετία σε Φορτιτούντο και Βίρτους Μπολόνια, ακολούθησε το άλμα στο ΝΒΑ. Οι Κλίπερς τον επέλεξαν σε χαμηλό νούμερο, αλλά είχαν πιάσει λαβράκι.
Ο Γιάριτς έδειξε ότι με την ευκολία που κατέβαζε την μπάλα, οργάνωνε και εκτελούσε στο «Ανδρέας Παπανδρέου», το ίδιο καλά στεκόταν στο Staples Center. Η καθιέρωση του σε βασικό πόιντ γκαρντ έμοιαζε με πεπρωμένο.
Δύο γεμάτες τριετίες σε Κλίπερς και Μινεσότα, συνοδεύτηκαν από πολλές καλές εμφανίσεις, όχι βέβαια κι από διακρίσεις σε συλλογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά δεν ήταν περαστικός. Εξαίρεση στην αξιοπρεπή του πορεία, η τελευταία σεζόν στο Μέμφις που τον έκαναν μαζί με τα μπόλικα χρήματα της Ρεάλ να γυρίσει στην Ευρώπη.
Με τη γλώσσα των αριθμών:
-Κανονική περίοδος: 447 αγώνες – 7.1 πόντοι – 3.6 ασίστ
Με εικόνα και ήχο…
*Ο Μάρκο Γιάριτς αποκαλύπτει μαζί με τον Κόμπι Μπράιαντ κι άλλους σούπερ σταρ του ΝΒΑ, τι ήθελαν μικροί τα Χριστούγεννα για δώρο και δεν το είχαν…
Ντραφτ: Επιλέχθηκε στο Νο 58 του τρίτου γύρου από τους Νιου Γιορκ Νικς
Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε από την Αθήνα, αν κι ο ίδιος γεννήθηκε σε μια συνοικία της Ιντιάνα. Εκμεταλλευόμενος τις ελληνικές ρίζες του, έκανε το… αγροτικό του στην ΑΕΚ και πήρε και την ελληνική υπηκοότητα. Έκατσε μόνο για ένα χρόνο στα μέρη μας, πρόλαβε όμως να ξεχωρίσει και να κερδίσει ένα Κύπελλο Ελλάδας.
Η συνέχεια τον βρήκε στους σπουδαίους και τότε Λος Άντζελες Λέικερς όπου έπαιξε ούτε λίγο ούτε πολύ για 7 χρόνια, κερδίζοντας 4 φορές το πρωτάθλημα (’82, ’85, ’87 και ’88). Ακολούθησε μια χρονιά στους Χόρνετς και από εκεί μια τριετία στους Φοίνιξ Σανς. Το Σακραμέντο τον έκανε δικό του το 1992, ενώ έκλεισε την καριέρα του στους αγαπημένους του Λέικερς το 1995, όταν κι έγινε βοηθός του Ντελ Χάρις.
Η προπονητική του καριέρα συνεχίστηκε, καταφέρνοντας να γίνει ακόμα και head coach των λιμνανθρώπων. Τελευταία του ομάδα οι Μινεσότα Τίμπεργουλφς τη διετία 2009-2011.
Με τη γλώσσα των αριθμών:
-Κανονική περίοδος: 880 αγώνες – 5.2 πόντοι – 5.6 ριμπάουντ
-Πλέι οφ: 139 αγώνες – 5.2 πόντοι – 5.5 ριμπάουντ
Ράσο Νεστέροβιτς
Ντραφτ: Επιλέχθηκε στο Νο 17 του πρώτου γύρου από τους Μινεσότα Τίμπεργουλφς
O πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τον έφερε στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ μαζί με τον Πέτζα Στογιάκοβιτς και τον Μίλαν Ρέλιτς. Για να μπορέσει να μείνει, εξασφάλισε, όπως και πολλοί ακόμα τη δεκαετία του ’90 την ελληνική υπηκοότητα αλλάζοντας το επώνυμό του σε Μακρής. Ωστόσο, ποτέ του δεν αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα με τον ΠΑΟΚ, καθώς ο τότε ισχυρός άνδρας του δικεφάλου, Λάκης Οικονομίδης που προσέφερε στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας γύρω στα 50 χιλιάδες μάρκα για να τον ντύσει και με τη βούλα στ’ ασπρόμαυρα, αποχώρησε και το θέμα πάγωσε.
Ο Ράσο είχε όλο το πακέτο. Ταλαντούχος ψηλός με ελληνικό διαβατήριο. Σύντομα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Η Κίντερ τον κάνει δικό της το ’97, η καριέρα του αρχίζει να απογειώνεται και δύο χρόνια αργότερα από την άφιξή του στην Ιταλία κι ένα από την επιλογή του στο ντραφτ, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα.
Φορά τη φανέλα των Μινεσότα για τέσσερα χρόνια, όπου και κάνει τις καλύτερες του σεζόν, τις οποίες εξαργυρώνει με εξαετές συμβόλαιο στους Σπερς. Στην πρώτη του σεζόν είναι βασικός σε όλα τα ματς με καλές επιδόσεις σε πόντους και ριμπάουντ. Την επόμενη χρονιά ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, αλλά κερδίζει το πρώτο και μοναδικό του πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, παρέα με τον συμπατριώτη του Σάμο Ούντριχ. Μένει μια ακόμα σεζόν στο Σαν Αντόνιο και πάει στους Ράπτορς με ανταλλαγή (Ματ Μπόνερ, Έρικ Γουίλιαμς κι μια επιλογή από το δεύτερο γύρο του ντραφτ του 2009).
Από την παραμονή του στον Καναδά, αν και δεν τα πήγε άσχημα, έχει να θυμάται το πρώτο του τρίποντο στην λίγκα απέναντι στους Χοκς μ’ ένα σουτ της… απελπισίας στην εκπνοή της πρώτης περιόδου.
Το 2008 γίνεται ξανά ανταλλαγή. Αυτή τη φορά πάει στους Πέισερς, ενώ την αντίστροφή διαδρομή κάνουν οι Τι Τζέι Φορντ, Μασέο Μπαστόν και δύο μελλοντικές επιλογές του ντραφτ, ανάμεσά τους κι ο γνωστός μας Τζαουάι της Μπαρτσελόνα και πιθανός αντικαταστάτης του Κάιλ Χάινς στον Ολυμπιακό.
Το 2009 επιστέφει ξανά στους Ράπτορς, αλλά δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Οι Αγγελόπουλοι το μυρίζονται και το επόμενο καλοκαίρι τον ντύνουν στα ερυθρόλευκα και δικαιώνονται, με κορυφαία στιγμή την μεγάλη εμφάνιση του Σλοβένου απέναντι στον Παναθηναϊκό, πετυχαίνοντας 17 πόντους κι οδηγώντας την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς σ’ ένα μεγάλο διπλό με 65-61 μέσα στο ΟΑΚΑ.
Παρόλα αυτά η καριέρα του θα τερματιστεί άδοξα, σε εκτός έδρας παιχνίδι με την Καβάλα, όπου τραυματίζεται σοβαρά στον ώμο. Όλοι βέβαια όταν φέρουν τ’ όνομα του στο στόμα τους έχουν να πουν ένα καλό λόγο κι αυτό είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ράσο…
Με τη γλώσσα των αριθμών:
– Κανονική περίοδος: 811 αγώνες – 6.8 πόντοι – 5.1 ριμπάουντ
-Πλέι οφ: 64 αγώνες – 4 πόντοι – 3.6 ριμπάουντ
Με εικόνα και ήχο…
*Το παρθενικό τρίποντο του Νεστέροβιτς στο ΝΒΑ…
Στο ντραφτ έχουν επιλεχθεί ακόμα αρκετοί παίκτες, που για διάφορους λόγους ο καθένας δεν έπαιξαν ποτέ ή δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα την τύχη τους. Aναλυτικά:
*Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Λος Άντζελες Κλίπερς, 2003, Νο 34 του 2ου γύρου)
*Παναγιώτης Φασούλας ( Πόρτλαντ Μπλέιζερς, 1986, Νο 37 του 2ου γύρου)
*Νικ Καλάθης (Μινεσότα Τίμπεργουλφς, 2009, Νο 45 του 2ου γύρου)
*Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (Μινεσότα Τίμπεργουλφς, 2006, Νο 57 του 2ου γύρου)
*Nτέιβιντ Στεργάκος (Μπόστον Σέλτικς, 1978, Νο 72 του 4ου γύρου)
*Παναγιώτης Γιαννάκης (Μπόστον Σέλτικς, 1982, Νο 207 του 9ου γύρου)
*Νίκος Γκάλης (Μπόστον Σέλτικς, 1979, Νο 68 του 4ου γύρου)
*Φάνης Χριστοδούλου (Ατλάντα Χοκς, 1987, Νο 90 του 4ου γύρου)
*Κώστας Παπανικολάου (Νιου Γιορκ Νικς, Νο 48 του 2ου γύρου)
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.