Οι γιαγιάδες της Καλλιθέας κέρδισαν την πρώτη τους νίκη απέναντι στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αποτρέποντας έστω και προσωρινά την τοποθέτηση κεραίας στην ταράτσα ενός εκ των συγκροτημάτων κατοικιών.
Συγκεκριμένα δεκτή έγινε από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων των εργατικών Κατοικιών Καλλιθέας, προκειμένου να σταματήσει η τοποθέτηση της κεραίας. Αυτό συνεπάγεται πως η εταιρία δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει την κεραία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο δικαστήριο.
Ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος δήλωσε στην ΕΡΑ: «Το δικαστήριο αναγνώρισε το δίκιο των κατοίκων και έκανε δεκτό το αίτημά τους δηλαδή τη διακοπή των εργασιών τοποθέτησης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η συγκεκριμένη ταράτσα διέπεται από καθεστώς κοινοχρησίας και για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε στη μία εκ των ιδιοκτητών να προχωρήσει σε σύμβαση με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Εν τω μεταξύ μια εξαιρετικά κρίσιμη πτυχή του ζητήματος της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνία ήρθε στο φως από την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως μας εξήγησε ο δεύτερος δικηγόρος της υπόθεσης Νίκος Χωριατέλλης, η εταιρία κατάφερε να πάρει αδειοδότηση για την κεραία από την ΕΕΤΤ έχοντας ελλειπή φάκελο. Συγκεκριμένα η έγκριση της τοποθέτησης από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Αρχιτεκτονικής Πολεοδομικών Κανονισμών και αδειών δόμησης του Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν υπήρχε στο φάκελο της εταιρείας.
Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε υποβάλει αίτηση στην συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά απάντηση δεν πήρε ποτέ. Εκμεταλλευόμενη σχετική διάταξη η εταιρεία θεώρησε θετική την απάντηση της υπηρεσίας και νομότυπα υπέβαλε ως πλήρη τον σχετικό φάκελο στην ΕΕΤΤ.
Στην πραγματικότητα όμως η συγκεκριμένη Υπηρεσία λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνει να εξετάσει όλα τα εισερχόμενα αιτήματα, πράγμα που δείχνει πως το εκμεταλλεύονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κάτοικοι ανακάλυψαν πως δεν υπήρχε η έγκριση αυτή στηριζόμενη στο γεγονός πως δεν έχει ληφθεί υπόψη από καμία υπηρεσία το καθεστώς συνιδιοκτησίας των κεραιών. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της διαδικασίας αδειοδότησης έφτασαν στην συγκεκριμένη υπηρεσία την οποία ενημέρωσαν για την κατάσταση. Τελικά η υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ με έγγραφό της στις 23/8 απέρριψε την αίτηση της εταιρείας και ενημέρωσε την ΕΕΤΤ.
Η ηλικιωμένη κάτοικος των εργατικών κατοικιών Ασπασία Λεβεντέλλη μετά από προσπάθεια πέντε ετών κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος και να φέρει στο φως μια διαδικασία κραυγαλέα ευνοϊκή για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. «Αυτό που με εξόργισε πραγματικά είναι το γεγονός πως οι εταιρίες μπορούν εύκολα να παίρνουν άδειες για αυθαίρετες κατασκευές και την ίδια στιγμή οι πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες και θέλουν να αμυνθούν είναι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία. Επίσης καμία από τις τοπικές αρχές δεν έχει λόγο στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Όλα έχουν μεταφερθεί στις κεντρικές υπηρεσίες πράγμα που προφανώς ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους και θα ακυρώσουμε την τοποθέτηση της κεραίας και ελπίζουμε η υπόθεσή μας να ανοίξει το δρόμο και για άλλους κατοίκους που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμάς» δήλωσε η κ. Λεβεντέλλη.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.