Με κεντρικό σύνθημα “σήμερα κανείς μας δεν μένει θεατής”, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο κλάδος τους πλήττεται από την αρχή της πανδημίας και η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που έτσι κι αλλιώς τα έβγαζε πέρα δύσκολα.
Πριν λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, κατά την οποία οι καλλιτέχνες ζήτησαν να ληφθούν μέτρα στήριξης για όλους και να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως επιδόματα. Όπως έλεγαν, το κονδύλι των 15 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται από την Πολιτεία είναι πολύ μικρό.
Το κοινό κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση υπέγραφαν: ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, το ΕΕΤΕ, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού Θεάτρου και Κινηματογράφου, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΑΣΚΤ, η Τμηματική Επιτροπή Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, η Τμηματική Επιτροπή Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ κ.ά.
Προς το τέλος της διαδήλωσης μια ομάδα μουσικών με πνευστά και κρουστά έπαιξαν balkan κομμάτια και παραδοσιακά, τα οποία χόρευε ο κόσμος πιασμένος χέρι- χέρι σε κύκλο. Νωρίτερα μια ομάδα μουσικών από την Αφρική έπαιζε κρουστά. Ενώ ο Βασίλης Παϊτέρης, διάσημος τσιγγάνος τραγουδιστής, έστελνε κι αυτός το μήνυμά του ενάντια στην αδικία σε βάρος του κλάδου, τραγουδώντας με την κιθάρα του από το βήμα που γίνονταν προηγουμένως οι ομιλίες.
Αναλυτικά τα αιτήματα των εργαζομένων στον Πολιτισμό:
· Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εργαστούν λόγω των περιοριστικών μέτρων.
· Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
· Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
· Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
· Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
· Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.