Πριν από 92 χρόνια πρωτοεμφανίζεται στην μεγάλη οθόνη ένας μεγάλος θρύλος της μυθιστοριογραφίας αλλά και της λαϊκής παράδοσης, ο Κόμης Δράκουλας, με την ταινία Νοσφεράτου-μια συμφωνία τρόμου (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens).
Η τρομακτική φιγούρα του ρουμάνου ευγενή με τη γοητεία αλλά και τη δίψα για αίμα κάνει το γύρω του κόσμου πρώτη φορά μέσα από το βιβλίο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ με τίτλο Δράκουλας (Dracula) που εκδόθηκε το 1897.
Ο Κόμης Δράκουλας, εκτός από μυθιστορηματικό πρόσωπο, αποτελεί και ιστορικό, πρωταγωνιστώντας σε πολλούς λαϊκούς μύθους της Ρουμανίας. Ήταν ένας ευγενής, πρίγκιπας της Βλαχίας με το όνομα Βλαντ Ντράκουλα ή Τσέπες ή Βλαντ ο Παλουκωτής. Γεννήθηκε στην Τρανσυλβάνια της σημερινής Ρουμανίας και υπήρξε ένας από τους πιο αιμοσταγείς ηγεμόνες, αφού έμεινε γνωστός για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και για την μέθοδο του παλουκώματος που εφάρμοσε στους αιχμαλώτους του στον πόλεμο εναντίον των Οθωμανών που διεξήγαγε μετά τη δολοφονία του πατέρα και του αδελφού του. Το όνομα «Ντράκουλα» που πήρε σημαίνει «γιος του δράκου» ενώ κατά άλλους παραπέμπει σε «γιος του διαβόλου».
Ο τρομακτικός αυτός λαϊκός θρύλος γύρω από τον αιμοδιψή κόμη που ενέπνευσε τον Στόκερ για το βιβλίο του, ενέπνευσε και τον γερμανό σκηνοθέτη F. W. Murnau που βασιζόμενος σε αυτό σκηνοθετεί την ταινία Νοσφεράτου-μια συμφωνία τρόμου. Η βουβή αυτή ταινία αποτελεί την πρώτη ταινία του γερμανικού εξπρεσιονισμού και την πρώτη ταινία που έχει ως πρωταγωνιστή τον Κόμη Δράκουλα.
Παρά το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του Νοσφεράτου βασίζεται άμεσα στον Δράκουλα, δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία το όνομά του γιατί η χήρα του Στόκερ αρνήθηκε να δώσει τα δικαιώματα στον Murnau. Έτσι ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε το όνομα Νοσφεράτου αντί του Δράκουλα και δημιούργησε την πρώτη ταινία που εισάγει το θέμα των βαμπίρ στην κινηματογραφική παραγωγή.
Την πρώτη αυτή προσπάθεια προσαρμογής της ιστορίας του Κόμη Δράκουλα στη μεγάλη οθόνη ακολούθησαν περίπου άλλες 160 -ίσως και περισσότερες- ταινίες με πρωταγωνιστή τον αιμοδιψή αριστοκράτη. Η ενσάρκωση του Δράκουλα έγινε ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τους ηθοποιούς λόγω της πληθώρας των κινηματογραφικών μεταφορών του συγκεκριμένου ήρωα.
Το 3pointmagazine θυμάται πέντε χαρακτηριστικές ερμηνείες που στιγμάτισαν την πολύχρονη κινηματογραφική πορεία του μυθικού ήρωα, του Κόμη Δράκουλα.
Nosferatu (1922) – Max Schreck
Ο πρώτος ρόλος του Δράκουλα σίγουρα έχει μείνει αξέχαστος μιας και ήταν η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού κόμη που έσπειρε τον τρόμο στην Τρανσυλβάνια της Ρουμανίας. Κάπως έτσι και η φιγούρα του Max Schreck φαίνεται αρκετά τρομακτική και δαιμονική και έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη των θεατών. Η εμφάνιση του Νοσφεράτου στην ταινία του 1922 αποτελεί μία από τις πιο κλασικές αλλά και τρομακτικές απεικονίσεις του διάσημου αιμοδιψή ήρωα ακόμη και σήμερα, πόσο μάλλον για την εποχή εκείνη που υπήρξε και η πρώτη ταινία με βαμπίρ.
Dracula (1931) – Bela Lugosi
Μπορεί το 1922 να υπήρξε η πρώτη εμφάνιση του Δράκουλα στη μεγάλη οθόνη, η εικόνα όμως του Lugosi ως θρυλικού κόμη έρχεται στο μυαλό των περισσότερων στο άκουσμα του ονόματός του. Ίσως επειδή ήταν η πρώτη επίσημη κινηματογραφική μεταφορά του Δράκουλα. Η ταινία είχε μια αρκετά σκοτεινή ατμόσφαιρα για την εποχή εκείνη και η ερμηνεία του Lugosi άφησε εποχή, κάνοντας τη συγκεκριμένη ταινία μία από τις κλασικότερες εκδοχές του μυθικού κόμη στη μεγάλη οθόνη.
Horror of Dracula (1958) – Christopher Lee
Την πιο γοητευτική ίσως φιγούρα του Κόμη Δράκουλα φαίνεται ότι ενσάρκωσε ο Christopher Lee στην ταινία του 1958. Η απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ταινία στο σύνολό της και το ταλαντούχο καστ της, την κατατάσσουν σε μία από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές του τρομακτικού ρουμάνου αριστοκράτη και τον Christopher Lee σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς «δράκουλες» που πέρασαν μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό.
Nosferatu the Vampyre (1979) – Klaus Kinski
Το 1979 ο Werner Herzog επιλέγει να δημιουργήσει ίσως την πιο τρομακτική κινηματογραφική εκδοχή του Δράκουλα, βασιζόμενος στην πρώτη ταινία του Murnau. Η ερμηνεία του Klaus Kinski ως ένας άλλος Δράκουλας, ίσως είναι η πιο ρεαλιστική απ’ όλες, δείχνοντας την ολοένα φθίνουσα πορεία του κόμη που σε αυτή την ταινία φαίνεται περισσότερο θλιμμένος και απεγνωσμένος προσπαθώντας να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα του για αίμα.
Dracula (1992) – Gary Oldman
Ίσως η πιο πιστή μεταφορά του βιβλίου του Στόκερ στη μεγάλη οθόνη να είναι η ταινία του Francis Ford Coppola που γυρίστηκε το 1992. Η προβολή γυμνού και αίματος είναι από τα χαρακτηριστικά της ταινίας που την αναδεικνύουν ως μια από τις ρεαλιστικότερες αναπαραστάσεις του μυθιστορηματικού κόμη Δράκουλα. Ο Gary Oldman ενσάρκωσε επιτυχημένα τον θρυλικό κόμη, καθώς είχε όλα όσα έπρεπε ένας Δράκουλας: ήταν τρομακτικός, ενοχλητικός, σεξουαλικά σαγηνευτικός και πάνω απ ‘ όλα απρόβλεπτος.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.