Μια ξεχωριστή έκθεση έργων τέχνης φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο χώρο εκδηλώσεων του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο. «Ένα ταξίδι εκτός» για τις γυναίκες που είναι εγκλωβισμένες στους τέσσερις τοίχους των φυλακών Ελεώνα της Θήβας.
«Ηθικοί αυτουργοί» η καλλιτεχνική ομάδα «Εμείς». Μια ομάδα συλλογικού πολιτισμού όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι με στόχο τη συλλογική δουλειά και δημιουργία. Μια ομάδα που ξεκίνησε ως θεατρική αλλά μετεξελίχθηκε σε μια πολυκαλλιτεχνική κίνηση αποτελούμενη από «ανήσυχους» ανθρώπους που θέλουν να πραγματοποιήσουν διαφορετικές πολιτιστικές δράσεις μέσω μιας συλλογικής και αλληλέγγυας αυτοδιαχερισης.
Συναντήσαμε τη Μαρία και τον Σωτήρη, μέλη της ομάδας «Εμείς» στο χώρο που φιλοξενείται η έκθεση να υποδέχονται όσους έρχονται να δουν τα έργα τέχνης των κρατουμένων γυναικών.
Πριν από ένα χρόνο περίπου η ομάδα «Εμείς» επισκέφθηκε τις φυλακές Ελεώνα για να παρουσιάσουν την θεατρική τους παράσταση “Interview” στις γυναίκες που κρατούνται εκεί. «Το να μπορέσεις να μπεις μέσα στις φυλακές δεν είναι εύκολο» μας λέει η Μαρία, μέλος της ομάδας, «υπάρχουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας».
Με τη συνδρομή όμως των ανθρώπων που δουλεύουν στην κοινωνική υπηρεσία των φυλακών, κατάφεραν και δημιούργησαν μια «ρωγμή» στους τοίχους της φυλακής και στη μονότονη ζωή των γυναικών αυτών, με αποτέλεσμα οι κρατούμενες να πραγματοποιούν την πρώτη τους έκθεση με έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνήσει οι ίδιες μέσα στη φυλακή.
Ερχόμενοι σε επαφή με τις κρατούμενες, όπως μας λένε η Μαρία και ο Σωτήρης, πληροφορήθηκαν και για την καλλιτεχνική δραστηριότητά τους, ένα εργαστήρι, όπου οι γυναίκες κρατούμενες εκφράζονται και δημιουργούν πραγματικά έργα τέχνης. Ένας τρόπος να «ταξιδεύουν» όπου η φαντασία τις οδηγεί: εκτός των τειχών.
Εκεί που δεν υπάρχει ελευθερία και ο τρόπος προσωπικής έκφρασης περιορίζεται, εκεί έρχεται η τέχνη να απελευθερώσει το πνεύμα.
Ο τίτλος της έκθεσης αποτυπώνει ακριβώς τη σημασία της για αυτές τις γυναίκες: «Το ταξίδι εκτός». Δραπετεύοντας από το κελί, οι γυναίκες αυτές «ταξιδεύουν» με τη φαντασία τους πέρα από τους τοίχους της φυλακής και συστήνονται με έναν διαφορετικό τρόπο στο κοινό, με την ιδιότητα του καλλιτέχνη.
Όπως μας πληροφόρησαν η Μαρία και ο Σωτήρης, δυστυχώς το καλλιτεχνικό εργαστήρι στο οποίο οι κρατούμενες δημιούργησαν τα έργα της έκθεσης έχει σταματήσει να λειτουργεί. Η κατάσταση στις φυλακές δεν είναι εύκολη. Πέρα από τους αυστηρούς κανόνες και την πολύ μεγάλη γραφειοκρατία υπάρχει και υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα δομές σαν κι αυτές που «απελευθερώνουν» τις κρατούμενες να υπολειτουργούν ή να παύουν να λειτουργούν εντελώς.
«Αν υπήρχε έστω και η διευκόλυνση της μετακίνησης, εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στις γυναίκες αυτές τη δυνατότητα να εκφραστούν και μέσα από το θέατρο» μας λέει ο Σωτήρης, πράγμα όμως που μάλλον φαντάζει αδύνατο στις συνθήκες αυτές, με τη χρηματοδότηση να είναι πενιχρή για τις δομές των φυλακών.
Η έκθεση αυτή είναι μια προσπάθεια της ομάδας «Εμείς» να δείξει πως η τέχνη δεν είναι απομονωμένη από τα κοινωνικά προβλήματα, είναι αλληλένδετη και οφείλει να δίνει βήμα σε όσους βιώνουν την καταπίεση και τον εγκλεισμό, όπως οι κρατούμενες των φυλακών Θήβας. Μπορεί το σώμα να είναι εγκλωβισμένο σε ένα κελί, σε ένα κοιτώνα, σε ένα προαύλιο, αλλά ο νους μπορεί να «δραπετεύσει» μέσα από την τέχνη.
Η έκθεση «Το ταξίδι εκτός» είναι η «απόδραση» αυτών των γυναικών από τη φυλακή τους. Ελάτε να τις γνωρίσετε κι εσείς μέσα από τα έργα τους.
Πληροφορίες για την Έκθεση:
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΤΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
14 – 24 Μαΐου
Αίθουσα εκδηλώσεων 105,5 Στο Κόκκινο
Σαρρή 19, Ψυρρή
Δευ. – Παρ. 15:00 – 21:00,
Σαβ. – Κυρ. 11:00 – 21:00.
Είσοδος δωρεάν
Η ομάδα συλλογικού πολιτισμού “Εμείς”, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ. (Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας) και με την υποστήριξη του “105,5 Στο Κόκκινο”, σας προσκαλούμε στην έκθεση “Το ταξίδι εκτός”, με έργα που έχουν φιλοτεχνήσει οι κρατούμενες του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.
Εάν επιθυμείτε να στηρίξετε αυτές τις γυναίκες, μπορείτε να κάνετε δικό σας κάποιο από τα έργα. Το χρηματικό ποσό από κάθε έργο που πωλείται κατατίθεται στον προσωπικό λογαριασμό της κρατούμενης που το έχει φιλοτεχνήσει.
Πληροφορίες: https://www.facebook.com/omadaemeis
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.