Ήταν 18/2 όταν η Λαμποράλ Κούτσα ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα deal του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο δύο φορές πρωταθλητής του NBA, Λαμάρ Όντομ, στην ομάδα της Βιτόριας. Αμέσως η μεταγραφή του συνοδεύτηκε από αναλύσεις που περιέγραφαν τον προβληματικό χαρακτήρα του, αλλά και το μπλέξιμο με τις καταχρήσεις (ναρκωτικά και αλκοόλ). Σχεδόν ένα μήνα μετά ανακοινώνεται η λύση της συνεργασίας Λαμποράλ και Όντομ, καθώς ένας τραυματισμός στη μέση θα τον αφήσει εκτός παρκέ για αρκετό καιρό.
Με αφορμή τα παραπάνω, το 3pointmagazine κάνει ένα αφιέρωμα στους αστέρες του ΝΒΑ, που αποφάσισαν να αλλάξουν παραστάσεις και να έρθουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, χωρίς ωστόσο να αφήσουν το στίγμα τους.
Λαμάρ Όντομ
Ο αμερικανός forward επελέγη νούμερο 4 στα ντραφτ του 1999 από τους Λος Άντζελες Κλίπερς στους οποίους και έμεινε 4 χρόνια πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Το 2001 αρχίζουν οι εξωγηπεδικές περιπέτειές του, με τον ίδιο να κατηγορείται δύο φορές μέσα στο έτος για χρήση μαριχουάνας, κάτι που παραδέχεται.
Το 2003 μένει ελεύθερος και οι Μαϊάμι Χιτ σπεύδουν να τον αποκτήσουν. Στο Μαϊάμι έμεινε έναν χρόνο κάνοντας και εκεί πολύ καλές εμφανίσεις (πετυχαίνει 17.1 πόντους, μαζεύει 9.7 ριμπάουντ και μοιράζει 4.1 ασίστ ανα αγώνα). Το καλοκαίρι του 2004 γίνεται ανταλλαγή και καταλήγει στην άλλη ομάδα του Λος Άντζελες, τους Λέικερς. Εκεί θα μείνει για 7 χρόνια κατακτώντας δύο δαχτυλίδια. Από εκεί και έπειτα η καριέρα του πήρε την κατηφόρα.
Το 2011 πήγε στους Ντάλας Μάβερικς και τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στην 1η του ομάδα του, τους Κλίπερς. Τα στατιστικά του είχαν πέσει πολύ πια. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 138 παιχνίδια που αγωνίστηκε την τελευταία διετία στο ΝΒΑ, ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα μόλις 6 φορές! Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά συνεχίστηκαν και ο 34χρονος πλέον Όντομ, έπειτα από ανεπιτυχείς προσπάθειες να βρει κάποια ομάδα στο ΝΒΑ, καταλήγει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Λαμποράλ.
Το ντεμπούτο του καθυστερεί λίγο αφού ο ίδιος δεν ήταν στην επιθυμητή φυσική κατάσταση, καθώς απείχε αγωνιστικά από το καλοκαίρι του 2013. Αυτό πραγματοποιείται απέναντι στη Μάλαγα για το top 16 της Ευρωλίγκα. Αγωνίζεται για 6’ μένοντας άποντος. Η επόμενη συμμετοχή του είναι στις 3/2 με τη Βαλένθια για το πρωτάθλημα της Ισπανίας. Εκεί σε 16’ είχε 2 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και μια ασίστ. Γνωστή η συνέχεια. Τραυματισμός και αποχώρηση από τη Λαμποράλ, με τον ίδιο ωστόσο να λέει πως θα επιστρέψει, αφού ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Μέχρι να γίνει αυτό, η επίσκεψή του στα ευρωπαϊκά παρκέ κρίνεται αποτυχημένη.
Τόνι Ντελκ
Ντραφτ 1996 και στο νούμερο 16 οι Σάρλοτ Χόρνετς (από το 2013 ονομάζονται Νιού Ορλίνς Πέλικανς) διαλέγουν τον Τόνι Ντέλκ που τα τρία τελευταία χρόνια στο κολλεγιακό πρωτάθλημα είχε πάνω από 16.6 πόντους ανά αγώνα. Μάλιστα την τελευταία χρονιά του κατακτά το πρωτάθλημα του NCAA, και ο ίδιος παίρνει τον τίτλο του πιο θεαματικού παίκτη της σεζόν. Αγωνίστηκε για δέκα χρόνια στο ΝΒΑ, για λογαριασμό των Χόρνετς, Ουόριος, Σακραμέντο, Φοίνιξ, Μπόστον Σέλτικς, Ντάλας Μάβερικς, Ατλάντα Χοκς και Ντιτρόιτ Πίστονς.
Μπορεί να μη βρήκε όλα αυτά τα χρόνια φανέλα βασικού, αλλά ήταν ένας πολύ καλός 6ος παίκτης με 9.1 πόντους, 1.9 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ και 0.8 κλεψίματα στα 21.5 λεπτά που αγωνιζόταν ανά αγώνα στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Στα ίδια επίπεδα, λίγο χαμηλότερα, κυμαίνονται τα στατιστικά του και τις χρονιές που έφτασε στα πλέι οφ με την εκάστοτε ομάδα του. Σημαντική στιγμή της καριέρας τους οι 53 πόντοι, με 20/27 εντός πεδιάς, που πέτυχε με τη φανέλα των Σανς, απέναντι στην προηγούμενή του ομάδα, τους Σακραμέντο Κινγκς.
Στις 9/8/2006 ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του 32χρονου Τόνι Ντέλκ. Με τους πράσινους κατέκτησε τρεμπλ το 2007, όμως ποτέ δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Και όχι γιατί δεν είχε τις ικανότητες. Απλά δεν ταίριαξε ποτέ στη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν προσαρμόστηκε στα ευρωπαϊκά δεδομένα και αυτό τον έκανε αυτόματα ένα ξένο σώμα από την ομάδα του Ομπράντοβιτς.
Τον Σεπτέμβρη του 2007 ο Ντελκ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το μπάσκετ. Το 2008 επιστρέφει στα γήπεδα για λογαριασμό της Gigantes de Carolina, ομάδα του Πουέρτο Ρίκο, με την οποία έπαιξε 3 παιχνίδια και στη συνέχεια κρέμασε μια για πάντα τα παπούτσια του.
Άλεν Άϊβερσον
Τη χρονιά που οι Χόρντες διάλεγαν τον Ντέλκ στο νο 16, οι Φιλαντέλφια έπιαναν το λαχείο με την επιλογή του Άϊβερσον στο νούμερο ένα του ντραφτ. Για μια δεκαετία, ο «Αnswer» ηγείται των προσπαθειών των Σίξερς για να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο.
Τα καταφέρνουν το 2001, καταγράφοντας στην κανονική περίοδο ρεκόρ 56-26 (Ν – Η), το καλύτερο στην Ανατολή και με νέα εκπληκτική πορεία στα πλέι οφ, φτάνουν μέχρι τους τελικούς. Εκεί θα βρουν τους Λέικερς των Κόμπε Μπράιαντ και Σακίλ Ο’ Νιλ, που δεν αφήνουν τον μύθο των Γολιάθ και Δαυίδ να επαναληφθεί. Παίρνουν τη σειρά με 4 νίκες και μόλις ένα χαμένο παιχνίδι. Ο Άϊβερσον έχει 31.1 πόντους μέσο όρο στη κανονική σεζόν, ενώ τα πήγε ακόμα καλύτερα στην τελική ευθεία (πλέι οφ) σκοράροντας 32.9.
Το σημαντικότερο όμως που κατάφερε, ήταν ότι κατέρριψε εμφατικά τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το μπάσκετ είναι το άθλημα των ψηλών. Αν και μικρός στο δέμας (1.83) κατάφερε να τα βάλει με τους καλύτερους και να τους κερδίσει πολλάκις. Το 2006 ο Αϊβερσον έρχεται σε ρήξη με τη διοίκηση. Οι Σίξερς θέλουν να τον ξεφορτωθούν και το πετυχαίνουν, με τον ίδιο να καταλήγει στους Νάγκετς. Καταστροφική εξέλιξη και για τις δύο πλευρές. Η καριέρα του Αϊβερσον πήρε την κατιούσα, ενώ οι Φιλαντέλφια έκαναν περίπου 6 χρόνια για να δουν επιτυχία στα πλέι οφ.
Η συνέχεια τον βρήκε στους Πίστονς και το Μέμφις. Καταχρήσεις, απουσίες από τις προπονήσεις, άστατη συμπεριφορά, του στερούν να παίξει βάσει των δυνατοτήτων του, με αποτέλεσμα να είναι η σκιά του εαυτού του στα περισσότερα ματς. Από τους 30 πόντους σε κάθε παιχνίδι, ο Άϊβερσον πέφτει στους 12. Μοιραία το τέλος του στο ΝΒΑ πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Με την επιστροφή του στους Σίξερς το 2009 ελπίζει ότι θα βρει κάτι από τη χαμένη του αίγλη.
Πράγματι ο Άϊβερσον θυμίζει τον παίκτη που ήταν, είναι πληθωρικός σε παραπάνω από 2 στατιστικές κατηγορίες κάθε φορά, σε σημείο που ψηφίζεται να συμμετέχει στο All Star Game. Μαζί με τον παλιό καλό μικρόσωμο γκαρντ, εμφανίστηκαν όμως και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Η νέα σύγκρουση με τη διοίκηση είναι και η ταφόπλακα στην πορεία του στο ΝΒΑ.
Το τέλος του στο ΝΒΑ, σηματοδοτεί τη στροφή του σε προκλήσεις που βρίσκονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Υπογράφει με την Μπεσίκτας, ανερχόμενη τουρκική δύναμη και προκαλεί ντελίριο. Η συνέχεια δεν είναι αντίστοιχη του ενθουσιασμού που προκάλεσε η μεταγραφή. Παίζει σε λίγα παιχνίδια, σκοράρει με την ίδια συχνότητα ενός αξιοπρεπή αμερικανού και δεν οδηγεί τη Μπεσίκτας από νίκη σε νίκη, όπως πολλοί θα περίμεναν.
Άλλο ένα διαζύγιο έγινε πραγματικότητα, άλλο ένα αντίο από τον ίδιο, μέχρι ν’ αποσυρθεί με δάκρυα πριν λίγους μήνες και τον καημό ότι δεν έπαιξε ξανά στο ΝΒΑ. «Έφταιξα», παραδέχτηκε και κέρδισε μετά από καιρό ένα αληθινό χειροκρότημα.
Κώστας Καράμπελας και Κώστας Παπαντωνίου
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.