Ανάμεσα στο γκρίζο, το τσιμέντο και τις στοιβαγμένες πολυκατοικίες, οι οποίες σαν να έχουν ξεπηδήσει από το ίδιο ακριβώς καλούπι, τα νεοκλασικά κτίρια φαντάζουν με οάσεις καλαισθησίας και σπάνιας ομορφιάς στο μουντό της Αθήνας.
Η Αθήνα φιλοξενεί στους δρόμους της, αρκετά νεοκλασικά κτίρια, άλλα παρατημένα και φθαρμένα από το χρόνο και άλλα καλο-διατηρημένα και κέντρα άνθισης των γραμμάτων και του πολιτισμού. Σήμερα θα πάρουμε μία γεύση και από τις δύο κατηγορίες.
Οικία Κωστή Παλαμά
Το σπίτι αυτό φιλοξένησε τον μεγάλο ποιητή, Κωστή Παλαμά, όταν μετά από έξωση από την επί 40 ολόκληρα χρόνια κατοικία του στην Ασκληπιού, αναγκάστηκε να αναζητήσει κάπου αλλού καταφύγιο. Χτισμένο κάπου ανάμεσα στη δεκαετία του 20 και του 30, φαίνεται διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού σπιτιού του Μεσοπολέμου.
Ο χρόνος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια πάνω του, και κάποιος μηχανικός με τη σειρά του ένα κόκκινο Χ , που τοποθετήθηκε μετά τους μεγάλους σεισμούς στην πρωτεύουσα. Παρατημένο, το κτίριο στην οδό Περιάνδρου 5 στη Πλάκα, μόνο μελαγχολία και θλίψη μπορεί πλέον να προκαλέσει σε όσους περαστικούς τυγχάνουν να κοντοσταθούν. Το μόνο που έχει απομείνει να θυμίζει τον πρώην ιδιοκτήτη του, είναι μια μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του σπιτιού,η οποία αναγράφει: “Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943”.
Μέγαρο Αθηνογένους
Ίσως ένα από τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή κτίρια της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται και σε έναν από τους πιο κεντρικούς της δρόμους, δηλαδή επί της Σταδίου στον αριθμό 50. Οικοδομημένο γύρω στο 1880, η αρχιτεκτονική του συνδυάζει διαφορετικές εποχές και διαφορετικά στυλ, με έναν πολύ αρμονικό τρόπο και καλαίσθητο τρόπο.
Η κατάληξη και αυτού του κτιρίου, εντούτοις, δεν είναι αυτή που θα του άρμοζε καθώς μετά τις πυρκαγιές του 2004 ένα μεγάλο μέρος του αλλοιώθηκε και μετά από 130 χρόνια ζωής, μισοπαρατημένο έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο.
Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού
Το συγκεκριμένο οικοδόμημα σε αντίθεση με τα δύο παραπάνω είναι καλοδιατηρημένο αλλά και αλλοιωμένο σε σχέση με την αρχική του μορφή, καθώς εκεί στεγάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συμβολή λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας αριθ. 5 και της οδού Ζαλοκώστα, αποτελεί ένα από τα διαμάντια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Οικοδομημένο το 1873 για λογαριασμό του ομογενή μεγαλοτραπεζίτη Ανδρέα Συγγρού, όταν αυτός αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Μετά το θάνατο των ιδιοκτητών του, το μέγαρο κληροδοτήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο “ίνα χρησιμεύη διαρκώς ως κατάστημα του Υπουργείου Εξωτερικών” .Τη δεκαετία του ’30 μετασκευάστηκε ριζικά, με αρκετές αλλαγές, οι οποίες διατηρούνται μέχρι και σήμερα!
Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής
Όσο και να προσπαθήσει κάποιος, είναι σχεδ’ον ακατόρθωτο να αγνοήσει το μέγαρο, το οποίο φιλοξενείται για παραπάνω από 150 χρόνια στην οδό Σταδίου.
Θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, καθώς πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μετά από απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου, παραχωρείται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Σήμερα, αποτελεί κέντρο άνθισης των τεχνών και του πολιτισμού αλλά και χώρο ιστορικής μνήμης. Στην Αίθουσα Συνεδριάσεών του φιλοξενούνται αμέτρητες εκθέσεις πολιτισμικού περιεχομένου.
Ξενοδοχείο Βύρων
To εν λόγω ξενοδοχείο μετράει παραπάνω από 170 χρόνια ζωής, και αποτελεί από τα πρώτα στο είδος του στα εγχώρια εδάφη. Οικοδομημένο στη γωνία της οδού Αιόλου 38 με την πλατεία της Αγίας Ειρήνης, φαίνεται να έχει φιλοξενήσει κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Λόρδος Βύρωνας αλλά και ο Όθωνας.
Φημισμένο για τις μεγαλοπρεπείς του δεξιώσεις, εν έτι 2012 δεν θυμίζει τίποτα από την αίγλη και τις ένδοξες στιγμές που “έζησε” στο παρελθόν. Το 1987, κηρύχθηκε και αυτό με τη σειρά του ως διατηρηθέν μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.