Στις 27 Ιουνίου του 2013 στο Μπρούκλιν, όλοι περιμένουν το νέο νούμερο 1 των draft. Κόντρα στα προγνωστικά επιλέγεται από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς ο Άντονι Μπένετ (οι προβλέψεις τον έδιναν 6ο), αφού ένας τραυματισμός στο γόνατο ρίχνει από την κορυφή το Νέρλενς Νόελ. Ο Μπένετ στη ρούκι χρονιά του στο ΝΒΑ δε δικαιώνει αυτήν την επιλογή.
Το 3pointmagazine.gr γράφει για τους παίκτες του NBA που επιλέχθηκαν ψηλά, αλλά δε δικαίωσαν τις προσδοκίες.
Άντονι Μπένετ
Ο Καναδός forward με τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο κολλεγιακό πρωτάθλημα με την UNLV τη σεζόν 2012-13(16.1 πόντοι και 8.1 ριμπάουντ ανά αγώνα), επιλέχθηκε από τους Κλίβελαντ Κάβαλίερς, όπως αναφέραμε και παραπάνω, στα draft του 2013 ως νούμερο 1.
Τα χαμόγελα στο Κλίβελαντ όμως, άρχισαν να σβήνουν πολύ γρήγορα. Ο Μπένετ αστοχεί στα πρώτα 16(!) σουτ που επιχειρεί στην αρχή της καριέρας του στο ΝΒΑ. Μαζεύει λίγα ριμπάουντ, για το ύψος του, δε μοιράζει ασίστ και πλέον γίνεται αντιληπτό πως δε θα στηθεί η ομάδα γύρω από αυτόν, και πως ο χρόνος συμμετοχής του θα είναι περιορισμένος. Μετά από 51 παιχνίδια οι μέσοι όροι του δεν δικαιολογούν την επιλογή του ως νούμερο 1(4.2 πόντοι και 2.9 ριμπάουντ ανά αγώνα).
Σίγουρα είναι η πρώτη του χρονιά, και το ΝΒΑ είναι πολύ απαιτητικό. Όμως δεν έχει δείξει κάτι αξιόλογο μέχρι στιγμής και δε φαίνεται να είναι ο παίκτης που θα ηγηθεί της ομάδας του. Η ιστορία θα δείξει αν κάνω λάθος ή όχι.
Χασίμ Θαμπίτ
Ο Τανζανός γίγαντας, 2.21 m, επιλέγεται 2ος στα draft του 2009, από τους Μέμφις Γκρίζλις. Σίγουρα οι προσδοκίες μεγάλες για τον 22χρονο θηριώδη σέντερ.
Την πρώτη του χρονιά ξεκινάει σε 13 από τα 68 παιχνίδια στην αρχική πεντάδα. Παρά το μπόι του δε δεσπόζει κάτω από τη ρακέτα. Τελειώνει τη χρονιά με 3.1 πόντους, και μόλις 3.6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Έτσι ο Θαμπίτ υποβαθμίζεται από τους Μέφμις στο D-League (NBA Development League), και γίνεται αυτομάτως η υψηλότερη επιλογή draft που πηγαίνει στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.
Η πορεία του είναι ανάλογη των παραπάνω. Ξανά ΝΒΑ και ξανά D-League. Πλέον αγωνίζεται στους Οκλαχόμα, έχοντας περάσει από Χιούστον Ρόκετς και Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, και τα στατιστικά του πολύ χαμηλά (2.3 πόντοι και 2.8 ριμπάουντ ανά αγώνα). Άλλη μια απόδειξη ότι το μπάσκετ δεν είναι απαραίτητα το άθλημα των ψηλών.
Ντάρκο Μίλισιτς
Draft 2003, και ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Κρις Μπος, Ντουέιν Γουέιντ, οι Ντιτρόιτ Πίστονς επιλέγουν στο νούμερο 2 το Ντάρκο Μίλισιτς.
Ο σέρβος forward-center ξεκινάει την επαγγελματική του καριέρα στη σέρβικη KK Vršac πριν κάνει το μεγάλο άλμα στο ΝΒΑ. Τα scooting-reports έκαναν λόγο για έναν ικανό και δυνατό ψηλό ο οποίος είχε και καλό μακρινό σουτ.
Η αρχή του όμως ήταν απογοητευτική. Πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι έπειτα από εννέα παιχνίδια στα οποία είχε αγωνιστεί μέχρι τότε συνολικά 20 λεπτά. Τις τρείς χρονιές που κάθισε στους Πίστονς δεν αγωνίστηκε πάνω από 7’ μέσο όρο. Προφανώς με τέτοιο χρόνο συμμετοχής και τα στατιστικά του ήταν χαμηλά (1.6 πόντοι και 1.2 ριμπάουντ ανά αγώνα).
Τις επόμενες 9 χρονιές που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με Ορλάντο, Μέμφις, Νιού Γιορκ, Μινεσότα και Μπόστον Σέλτικς ο χρόνος συμμετοχής του ανέβηκε στα 18.5’. Όμως ούτε και τότε δε ξεχώρισε. Τελικά τον Ιούνιο του 2013 ανακοινώνει την απόσυρσή του από το ΝΒΑ, στο οποίο τα 12 χρόνια που αγωνίστηκε είχε 6 πόντους, 4.2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1.3 κοψίματα ανά αγώνα. Σίγουρα, ο Μίλισιτς δεν κράτησε ψηλά τη σημαία της σέρβικης μπασκετικής σχολής.
Κουάμε Μπράουν
Στα draft του 2001 πάνω από όλους, μεταξύ άλλων Πάου Γκασόλ, Τάισον Τσάντλερ, Τόνι Πάρκερ και Γκίλμπερτ Αρίνας, επιλέγετε από τους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς ο Κουάμε Μπράουν.
Το 2001 Μπράουν ανακηρύσσεται «high school best player» της χρονιάς. Επίσης είναι ο 1ος ριμπάουντερ και μπλόκερ, και 2ος σκόρερ στην ιστορία της Glynn Academy. Έτσι, και με την επιλογή του ως νούμερο 1 στα draft, φαινόταν ότι έχει μέλλον στο ΝΒΑ.
Όμως η πορεία του δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αγωνίστηκε για 13 χρόνια στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Ουίζαρντς, Λέικερς, Μέμφις, Ντιτρόιτ, Σάρλοτ, Γουόριος και Φιλαδέλφια έχοντας 6.6 πόντους και 5.5 ριμπάουντ ανά αγώνα. Τα ποσοστά του τις χρονιές που έπαιξε πλέι οφ ήταν λίγο καλύτερα. Σίγουρα όμως αυτά δεν είναι τα στατιστικά που περιμένουν όλοι από το νούμερο 1 των draft.
Kώστας Καράμπελας
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.