Στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17/10 το “Oppression”, ένα ντοκιμαντέρ για την ελευθερία των δημοσιογράφων στα χρόνια της κρίσης. Το “Oppression”, της Μυρτώς Συμεωνίδου και του Νίκου Πανιεράκη, πραγματεύεται τα ολοένα και περισσότερα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Όσο αυτή βαθαίνει, οι παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων αυξάνονται και αυτοί καλούνται να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν μία κεντρική γραμμή ή αν θα τολμήσουν να τηρήσουν διαφορετική στάση. Όσοι τολμούν, ρισκάρουν όχι μόνο να απολυθούν ή να διωχθούν νομικά, αλλά ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα. Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου αποτυπώνεται και στη Διεθνή Κατάταξη για την Ελευθεροτυπία των “Reporters Without Borders”. Στο διάστημα 2009-2014 η Ελλάδα έχασε 64 θέσεις, φθάνοντας τελικά στη 99η θέση, υπολειπόμενη χωρών με μοναρχικά ή ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Το “Oppression” παρουσιάζει μόνο μερικά από τα εκατοντάδες περιστατικά που δείχνουν ότι ένα από τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ελευθεροτυπία. Δημοσιογράφοι που απολύθηκαν, αρνούμενοι να ακολουθήσουν την κεντρική γραμμή των μέσων τους, εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που βίωσαν το “μαύρο”, φωτορεπόρτερς που τραυματίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, αφηγούνται τις ιστορίες τους και αποδεικνύουν, ότι μαζί τους “χτυπήθηκε” και το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση.
Πρόκειται για μία ανεξάρτητη παραγωγή, που ξεκίνησε ως πτυχιακή εργασία της σκηνοθέτιδας. Το “Oppression” έκανε την πρεμιέρα του στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Μάρτιο του 2015, ενώ ακολούθησαν προβολές σε όλη την Ελλάδα.
Το ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, όπου θα προβληθεί το Σάββατο 17/10/2015 στις 11:29π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο “Παπαδημητρίου” (Αθ. Σιώκου 1, Χαλκίδα).
“Κάθε δημοσιογράφος έχει να πει και τη δική του ιστορία για το πώς δέχεται παρεμβάσεις κι επιθέσεις κρατικού τύπου, παρακρατικού τύπου ή οικονομικού τύπου.”
Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος (απόσπασμα συνέντευξης)
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μυρτώ Συμεωνίδου, Νίκος Πανιεράκης
Έρευνα/παραγωγή: Μυρτώ Συμεωνίδου
Βοηθός παραγωγής: Θάνος Καμήλαλης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χαρά Καλλιοντζή
Μίξη ήχου: Τάσος Μασχαλίδης
Μουσική: Δανάη Κοκόγια
Περισσότερες πληροφορίες: http://oppression-doc.org/
Facebook page: https://www.facebook.com/oppression.documentary
Σελίδα στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας: http://www.docfest.gr/downloads/vendors15/ptmm24.pdf
Official Trailer:
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.