Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1962 όταν οι Beatles κυκλοφορούσαν το πρώτο τους single, “Love me do”. To τραγούδι θα κατακτήσει το αμερικάνικο Billboard ενώ θα φτάσει και αρκετά ψηλά στα βρετανικά charts, δείχνοντας τα πρώτα σημάδια για μία πορεία που πολλοί ονειρεύονταν και λίγοι κατάφεραν να κατακτήσουν.
To 3pointmagazine.gr θυμάται τις πρώτες επίσημες κυκλοφορίες τεσσάρων από τα σημαντικότερα συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών.
Nirvana – Love Buzz
Ποιος θα φανταζόταν ότι το ντεμπούτο single των Nirvana “Love Buzz” θα αποτελούσε διασκευή, και μάλιστα μίας ελβετικής μπάντας των 60s; Το Love Buzz λοιπόν πρωτο-τραγουδήθηκε από τους Shocking Blue το 1969.
Οι Νirvana το ανακατασκεύασαν και η επίσημη κυκλοφορία του ήρθε το 1988, από την εταιρεία που έμελλε να συνδεθεί άρρηκτα με το grunge κίνημα, τη Sub Pop. To κομμάτι συμπερίληφθηκε και στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος (Βleach) ελαφρώς αλλαγμένο. Ο μουσικός δημοσιογράφος Everett True τότε το είχε αποκαλέσει ως «μία περιορισμένη έκδοση ενός ερωτικού τραγουδιού που απευθύνεται στους ‘ψυχολογικά διαταραγμένους’».
The Doors – Break on through (to the other side)
Aν και το ντεμπούτο single των Doors θεωρείται σήμερα ως ένα από τα πιο κλασσικά κομμάτια τους, όταν είχε πρωτο-κυκλοφορήσει δεν είχε γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία. (Είχε καταφέρει να φτάσει μόλις στην 126η θέση στο chart των πωλήσεων των Η.Π.Α).
Τότε η δισκογραφική εταιρεία Elektra Records, η οποία ήταν και υπεύθυνη για την κυκλοφορία του, είχε λογοκρίνει κάποιους στίχους του θεωρώντας ότι έκαναν εκτεταμένη αναφορά στη χρήση ναρκωτικών. Πιο συγκεκριμένα, στο στίχο “She gets high”, ο οποίος επαναλαμβανόταν επί τέσσερις φορές, η λέξη “high” τραγουδιόταν μόλις μία.
Παρά την μικρή επιτυχία του “Break on through”, οι πωλήσεις του άλμπουμ άγγιξαν τα 12.5 εκατομμύρια και αυτό οφείλεται, κατά πολύ, στην τεράστια επιτυχία του δεύτερου single του συγκροτήματος, “Light my Fire”.
The Clash – White Riot
Δεν χρειαζόταν τίποτα παραπάνω πέρα από το πρώτο single της μπάντας, για να κατανοήσει κανείς την ιδεολογία που επρόκειτο να ακολουθήσει στην υπόλοιπη μουσική της “πορεία”.
Το White Riot στο 1.55΄ που διαρκεί κάνει λόγο για το ρατσισμό που δεχόταν κάποιος ανάλογα με τη «φυλή» που άνηκε, για τις άνισα κατανεμημένες κοινωνικές τάξεις αλλά και για την οικονομία. Τότε πολλοί το είχαν κατηγορήσει ότι συνηγορούσε σε ένα είδους ταξικό πόλεμο.
Ηχογραφείται τον Φεβρουάριο του 1977 και κυκλοφορεί ένα μήνα μετά. Μπορεί αρκετοί να το κατατάσσουν ως ένα από τα αγαπημένα Clash-κομμάτια τους, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκρότημα είχει αρνηθεί να το παίξει σε κάποια συναυλία θεωρώντας το ως «αργό και μουσικά άτοπο».
Pink Floyd – Arnold Layne
Aν και το Arnold Layne δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε επίσημο άλμπουμ του λονδρέζικου συγκροτήματος, παρά μόνο σε κάποιες συλλογές, αποτέλεσε το πρώτο επίσημο single του.
Κυκλοφόρησε το 1967 με διαφορά ενός μήνα στα δισκοπωλεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. Οι στίχοι του αφηγούνταν την ιστορία μίας τρανσέξουαλ, με αληθινά στοιχεία, που συνήθιζε να κλέβει γυναικεία ρούχα και εσώρουχα από τις απλώστρες της Βρετανίας.
Ενώ στις συναυλίες η διάρκειά του πολλές φορές έφτανε μέχρι και τα 15 λεπτά, η μπάντα γνώριζε ότι έπρεπε να το μικρύνει κατά πολύ ώστε να κυκλοφορήσει σε single, και έτσι έκανε. Η διάρκεια του μειώθηκε στα 2.55΄.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.