Ήταν 7 Νοέμβρη του 1991 όταν, μπροστά στους δημοσιογράφους ο Magic Johnson ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση, καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό HIV και το παγκόσμιο μπάσκετ έμεινε με έναν ήρωα λιγότερο. Έναν ήρωα που, όπως είπε από την πρώτη στιγμή, αφιέρωσε τη ζωή του στην καταπολέμηση της ασθένειας του και σήμερα, στα 56 του χρόνια, εξακολουθεί να είναι εδώ έστω μακριά από τα γήπεδα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Lansing του Michigan, στις 14 Αυγούστου του ’59, ένα πάντοτε χαρούμενο παιδί το οποίο, όταν έστελνε η μητέρα του για ψώνια κρατούσε στο ένα χέρι τις σακούλες και στο άλλο χτυπούσε μια μπάλα μπάσκετ. Αυτό, όπως ο ίδιος έχει πει, είναι το μυστικό του για τις ικανότητες του με τη μπάλα. Και δεν ήταν μόνο τα ψώνια: Στο σχολείο, στο δρόμο, στο σπίτι, όπου πήγαινε τον… ακολουθούσε μια μπάλα μπάσκετ.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, αφού μόλις στα 15 του σημείωσε το πρώτο του τριπλ νταμπλ με 36 πόντους, 18 ριμπάουντ και 16 ασίστ, με έναν τοπικό ρεπόρτερ να «κολλάει» στο νεαρό τότε Earvin και το προσωνύμιο Magic, το οποίο τελικά έμελε να υιοθετήσει ως πρώτο του όνομα, όσο αντίθετη κι αν ήταν η μητέρα του. Βλέπετε, η κυρία Christine Johnson είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενη και η συσχέτιση του αστεριού με τη μαύρη μαγεία δεν την ενθουσίαζε . Σίγουρα όμως ήταν καλύτερο από το June Bug, ιδέα των γειτόνων του για τον τρόπο που… χοροπηδούσε στο γήπεδο, μιμούμενος κινήσεις που είχε δει στην τηλεόραση.

Μόλις τη 2η του χρονιά (sophomore) στο κολλέγιο οδήγησε το Μίσιγκαν μέχρι το τέλος, στην πιο αξιομνημόνευτη τελική φάση του NCAA όλων των εποχών. Εκεί ήταν, απέναντι στο Indiana State, που είδαμε για πρώτη φορά μια θρυλική μονομαχία, η οποία εξελίχθηκε σε μια θρυλική φιλία: Magic Johnson, ο ηγέτης του MSU, εναντίον Larry Bird, του μεγάλου σταρ της Ιντιάνα. Βέβαια στο τέλος χαμογέλασε ο πρώτος, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 75 – 64 σε έναν τελικό που ακόμη και σήμερα κατέχει το ρεκόρ τηλεθέασης και προσέλευσης. Αυτή μάλιστα ήταν και η πρώτη νίκη του Μίσιγκαν ενάντια σε πρωτοπόρο ομάδα, ένα ρεκόρ που παρέμεινε μέχρι το 2007.

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή, αφού ο Magic Johnson είναι μέλος μιας… ξεχωριστής παρέας, αυτής των παικτών που μετράνε τουλάχιστον έναν τίτλο σε NCAA, NBA και Ολυμπιακό επίπεδο. Πέραν του ίδιου, στην κατηγορία αυτοί βρίσκονται ο Michael Jordan, με τον οποίο συνυπήρξαν στην Dream Team, ο Bill Russel, ο K.C. Jones, o Jerry Lucas, o Quinn Buckner και ο Clyde Lovellette. Το πρώτο πρωτάθλημα στο NBA ήρθε μόλις έναν χρόνο μετά τον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος, το 1980, με τον Magic Johnson να είναι ο πρώτος rookie που κερδίζει τον τίτλο του MVP των τελικών απέναντι στους 76ers του Julius Erving.

Η μοίρα ευνόησε τους Lakers τότε, όπως όμως τους ευνόησε και στην αρχή εκείνης της χρονιάς. Ο λόγος; Ο περιζήτητος Magic (ποιος point guard είχε τέτοιες ικανότητες με ύψος 2.10;) επιλέχθηκε στο νο.1 από τους Λιμνανθρώπους, όμως λίγο έλειψε να καταλήξει σχεδόν στην άλλη πλευρά της χώρας, στο Σικάγο. Για καλή τύχη των πρώτων, ίσως και του ίδιου του παίκτη, όταν οι άνθρωποι των δυο ομάδων έριξαν νόμισμα για να αποφασισθεί ποιοι θα διαλέξουν πρώτοι η πλευρά του Σικάγο διάλεξε γράμματα… αλλά ήρθε κορώνα. Δεν τους ενόχλησε βέβαια, αφού πέντε χρόνια αργότερα επέλεξαν τον Michael Jordan.
Magic Johnson Action Portrait

Στα 13 χρόνια που έμεινε στο Λος Άντζελες (1979 – 1991 και 1996), ο Magic πρόλαβε να σηκώσει πέντε φορές το πρωτάθλημα και να βγει MVP των τελικών τις τρεις από αυτές. Άλλες τρεις ψηφίστηκε MVP της regular season, ενώ έγινε All-Star 12 φορές, κερδίζοντας και τρεις τον τίτλο του MVP του All-Star Game. Υπήρξε τέσσερις φορές πρώτος στις ασίστ και δυο φορές στα κλεψίματα.

Ακόμη, πρόλαβε να χτίσει μια φιλία που κρατάει μέχρι και σήμερα. Μετά την πρώτη τους συνάντηση στον τελικό του NCAA, Magic Johnson και Larry Bird συναντήθηκαν άλλες 37 φορές, είτε για τη regular είτε για την post season. Αυτό που πάντα του κρατά… μανιάτικο ο Johnson είναι πως την πρώτη τους χρονιά στη λίγκα ο Bird του «πήρε» το βραβείο του Ρούκι της χρονιάς και όχι μόνο: «Τα πρώτα 4-5 χρόνια της καριέρας μου με ενοχλούσε που οι περισσότεροι έλεγαν ότι ο Larry είναι πιο ολοκληρωμένος παίκτης από μένα. Δεν το παραδεχόμουν σε κανέναν αλλά με πείραζε». Από την άλλη, οι σκέψεις του Bird έτειναν σε αυτό: «Το πρώτο πράγμα που έκανα κάθε πρωί ήταν να κοιτάζω τα στατιστικά για να δω τι έκανε ο Magic το προηγούμενο βράδυ. Δεν με ένοιαζε τίποτε άλλο. Ήταν σαν να είχα φαγούρα, σαν να έπρεπε να συγκρίνω τον εαυτό μου με αυτόν».

Magic_Larry1

Magic_Larry2

Όλα αυτά μέχρι το 1986 και μια διαφήμιση της Converse, για την οποία ο Magic «αναγκάστηκε» να ταξιδέψει στην Ιντιάνα, γενέτειρα του… θανάσιμου εχθρού του. Εκεί, στη διάρκεια διαλείμματος των γυρισμάτων οι δυο τους πήγαν στο σπίτι του Larry Bird, όπου η μητέρα του υποδέχθηκε και τους δυο με μια, όπως είπε ο Magic, «Mom Bird» αγκαλιά. Εκείνο το μεσημέρι ήταν που ο ένας γνώρισε πραγματικά τον άλλο και από τότε ζούνε το… bromance τους. Μετά την απόσυρση του Magic ακολούθησε και αυτή του Bird, στο τέλος της σεζόν. Ο λόγος; «Δεν κοιτούσα πια τις εφημερίδες και τα στατιστικά. Ήθελα ακόμα να παίξω, αλλά δεν είχε πια καμία σημασία».

Magic_Larry3

Αν και είχε ανακοινώσει την απόσυρση του, το κοινό τον ψήφισε να συμμετάσχει στο All-Star Game, αλλά κλήθηκε και στην εθνική, παρά τις αντιδράσεις. Αντιδράσεις βασισμένες στην ημιμάθεια, όπως του Karl Malone ο οποίος φοβόταν την περίπτωση που ο Johnson υπέφερε από κάποια ανοιχτή πληγή στο γήπεδο και εξαπλωνόταν ο ιός. Αντιδράσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα, αφού μέχρι τότε θεωρούνταν σίγουρο πως ο HIV ταλαιπωρούσε μόνο πόρνες και ομοφυλόφιλους. Παρ’ όλα αυτά, έπαιξε στο All-Star Game και στέφθηκε MVP. Έπαιξε και στους Ολυμπιακούς και ήταν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της αυθεντικής Dream Team η οποία έφτασε στον τίτλο δια περιπάτου, έχοντας κατά μέσο όρο 43.8 πόντους διαφορά από τους αντιπάλους της.

Magic_DreamTeam

Δοκίμασε να επιστρέψει στα γήπεδα, μια φορά ως προπονητής και μια ως παίκτης. Την πρώτη, το ’94, μετά και από λίγη πίεση από τον Jerry Buss, ανέλαβε τους Lakers. Αν και ξεκίνησε αρκετά καλά, με 5 νίκες σε 6 αγώνες, ακολούθησαν άλλες πέντε ήττες και με ρεκόρ 5-11 στην προπονητική του καριέρα αποφάσισε να αποσυρθεί, αφού δεν του ταίριαζε. Δοκίμασε να επιστρέφει και σαν παίκτης, το ’96. Πλέον στα 36 του, είχε κάνει μεγάλο αγώνα για να μην τον επηρεάζει ο HIV και κέρδισε μια θέση στο ρόστερ των Λιμνανθρώπων που πάντοτε ήταν εκεί για να του ανοίξουν την αγκαλιά τους. Στις 14 Φεβρουαρίου 1996 σημείωσε το τελευταίο τριπλ νταμπλ της καριέρας του, απέναντι στην Ατλάντα, παίζοντας στην τελευταία του θητεία ως power forward.

Τα τελευταία χρόνια ο Magic ασχολείται με την εταιρεία του, που φέρει και το όνομα του, και μεταξύ άλλων έχει στην ιδιοκτησία της δυο ομάδες μπέιζμπολ, μια αλυσίδα σινεμά, περιοδικά, ένα δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εστιατόρια, μια τράπεζα, τη Sony, το Best Buy κ.α. Ακόμη, είναι επικεφαλής του Magic Johnson Foundation, οργανισμός ο οποίος ασχολείται με τον αγώνα απέναντι στον HIV και το AIDS, με όπλα του την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του.

Μια ζωή που ξεκίνησε σαν παραμύθι, πέρασε το σημείο του εφιάλτη και μετά από 56 χρόνια έχει να κρατήσει όχι τις 13 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, όχι τους τίτλους, αλλά τον ανθρώπινο παράγοντα: Αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό του Magic από την πρώτη στιγμή και αυτούς που, για διάφορους λόγους ο καθένας, επέλεξαν να απομακρυνθούν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//