«Ο νόμος αυτός παραβιάζει τα δικαιώματά μας» ήταν το σύνθημα το οποίο ακουγόταν σήμερα από άκρη σε άκρη σε όλη τη Πολωνία και κυρίως στους δρόμους της Βαρσοβίας. Χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους κραδαίνοντας πλακάτ και πανό που έγραφαν «οι γυναίκες θα ρίξουν την κυβέρνηση». Η οργή είναι φανερή σε όλη την Πολωνία. Ο λόγος η πρωτοφανής απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει να απαγορεύεται η άμβλωση εκτός από μία εξαιρετική περίπτωση: όταν η ζωή της εγκύου διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Παράλληλα προβλέπεται η επιβολή ποινής φυλάκισης έως 5 χρόνια τόσο για τους γιατρούς και για άλλα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην άμβλωση, όσο και για τις ίδιες τις ασθενείς, δίνοντας παρόλα αυτά τη δυνατότητα στον δικαστή να μην επιβάλει κυρώσεις στις γυναίκες.
Μιλάμε, λοιπόν, για έναν ακόμη βάρβαρο νόμο σε βάρος του γυναικείου φύλου, έναν ακόμη νόμο που ελέγχει, κανονίζει και διατάζεις τις γυναίκες πως να διαχειρίζονται το σώμα τους και κατά συνέπεια τη ζωή τους και το μέλλον τους.
Κανένα σοκ. Η Πολωνία είναι ακόμη μια χώρα που προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των χωρών με νόμους που καταδυναστεύουν το γυναικείο σώμα και το γυναικείο φύλο γενικότερα.
Δείτε εδώ 16 τρανταχτά παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα που φωνάζουν χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο: Δικό μου το σώμα- Δική μου η απόφαση
1. Στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν.
2. Στις Μπαχάμες ένας άντρας μπορεί να βιάσει την γυναίκα του αν είναι πάνω από 14 χρονών.
3. Στην Αίγυπτο ένας άντρας θα τιμωρηθεί με λιγότερα χρόνια στην φυλακή για τη διάπραξη εγκλήματος τιμής σε βάρος της γυναίκας του ή της αδερφής του, σε σχέση με τη διάπραξη άλλων εγκλημάτων
4. Η πορνεία στις Φιλιππίνες είναι ένα έγκλημα που μόνο οι γυναίκες μπορούν να διαπράξουν.
5. Στην Τυνησία τα αγόρια κληρονομούν τα διπλάσια από ότι τα κορίτσια.
6. Στην Γουινέα οι άντρες μπορούν να ελέγχουν που θα δουλεύουν οι γυναίκες τους.
7. Στην Ιορδανία επιβάλλεται σε όλες τις ανύπαντρες γυναίκες να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ενός αρσενικού κηδεμόνα, μέχρι την ηλικία των 40 ετών
8. Στο Αφγανιστάν οι άντρες ανταλλάσσουν τις νεαρές γυναίκες με πρόβατα ή αλκοόλ. Επίσης τις αναγκάζουν να παντρεύονται ηλικιωμένους.
9. Στο Ιράν, απαγορεύεται η δημόσια εμφάνιση χωρίς την καθιερωμένη ισλαμική μαντίλα – οι γυναίκες που παραβιάζουν αυτόν το νόμο, καταδικάζονται σε 74 χτυπήματα με μαστίγιο.
10. Στο Καμερούν απαγορεύεται στις γυναίκες να επιλέξουν από μόνες τους την εργασία ή το αντικείμενο των σπουδών τους. Υπεύθυνος για αυτές τις αποφάσεις είναι ο σύζυγός τους.
11. Στην Αϊτή εάν ο σύζυγος πιάσει επ’ αυτοφώρω τη γυναίκα του να τον απατά, μπορεί η δολοφονία της να δικαιολογηθεί.
12. Στην Αιθιοπία, την Κένυα, την Γκάνα και τη Νιγηρία επιτρέπεται η συνουσία ανάμεσα σε ένα συζυγικό ζευγάρι χωρίς τη συγκατάθεση της γυναίκας. Με λίγα λόγια επιτρέπεται ο βιασμός εις βάρος των γυναικών.
13. Στην Υεμένη απαγορεύεται στις γυναίκες να βγουν από το σπίτι τους αν πρώτα δεν έχουν πάρει την άδεια του συζύγου τους.
14. Επίσης στην Υεμένη η κατάθεση μιας γυναίκας – μάρτυρα δε λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάθεση ενός άντρα.
15. Στο Εκουαδόρ καμιά γυναίκα δεν επιτρέπεται να κάνει έκτρωση.
16. Οι γυναίκες στο Βατικανό, δεν μπορούν να ψηφίσουν και απαγορεύει τις αμβλώσεις.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.