Πολλοί πίστεψαν πως με την αλλαγή ιδιοκτησίας, ο Παναθηναϊκός θα άλλαζε και μυαλά. Οι προσδοκίες φαίνεται, τουλάχιστον βάσει αποτελέσματος, πως δεν δικαιώνονται. Οι πράσινοι σπρώχνουν στην έξοδο μία ακόμα σημαία της ομάδας, στο πλαίσιο μίας διαφορετικής αγωνιστικής στρατηγικής που δεν τον συμπεριλαμβάνει. Τι και αν ο Γιώργος Καραγκούνης ήταν  ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής Ομάδας στο Euro, τι και αν οι θυσίες του για τη φανέλα με το Τριφύλλι αναφέρονται ως παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και από τους αντιπάλους, η διοίκηση, εκτός και αν επιχειρηθεί όντως μία ύστατη προσπάθεια, δίνει συνέχεια σε μία καθόλα αρνητική παράδοση.

Με αφορμή τη νέα διαφαινόμενη μεγάλη αποχώρηση από το δυναμικό του Παναθηναϊκού, το 3pointmagazine.gr σας θυμίζει ορισμένες χαρακτηριστικές ανάλογες περιπτώσεις, όπου οι ισχυροί άνδρες της ΠΑΕ αφού έστυψαν το λεμόνι, το πέταξαν μετά στον κάλαθο των αχρήστων, ξεχνώντας τα όσα αυτό τους προσέφερε. Η λογική του “το μοναστήρι να ‘ναι καλά”, φαίνεται πως ακόμα φωλιάζει στο DNA της και οι καλόγεροι που το φρόντισαν και το ανέδειξαν, απλώς ξεχάστηκαν. Μοναδική εξαίρεση ο Κριστόφ Βαζέχα…

Μίμης Δομάζος
Ήταν ο «στρατηγός» του για 19 χρόνια. Ο παίκτης από τον οποίο πέρναγε όλο το παιχνίδι του. Συνδύασε την καριέρα του με την μεγαλύτερη επιτυχία που σημειώθηκε ποτέ σε ατομικό επίπεδο για ελληνική ομάδα.

Το έπος του Γουέμπλεϊ το 1971, παρά τις υπόνοιες περί εμπλοκής του δικτατορικού καθεστώτος, δεν παύει να θεωρείται ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό, που ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή καταγραφής σπουδαίων διακρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Μίμης Δομάζος  συνέβαλε τα μέγιστα. Τον οδήγησε στην κατάκτηση 12 τίτλων, ήταν αυτός που αποτελούσε φόβητρο για τους αντιπάλους και ηγέτη για τους συμπαίκτες. Το μόνο που απέμενε μετά από μία μακρά θητεία ήταν να κλείσει την καριέρα του, στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι. Αμ, δε!

Μία παρεξήγηση με τον τότε προπονητή της ομάδας Κάζμιερ Γκόρσκι, έμελλε να βάλει ταφόπλακα στην μεγαλύτερη επιθυμία του. Η διοίκηση δεν τον στήριξε, αν και γνώριζε τον λόγο που έδωσε καθυστερημένα το παρών στο ξενοδοχείο της αποστολής των πρασίνων εν όψει του κρίσιμου αγώνα με την Μπριζ. Ο τότε έφορος της ΠΑΕ, Μάνος Μαυροκουκουλάκης είχε υποβάλει μήνυση σε γνωστή αθλητική εφημερίδα και τοποθέτησε ως μάρτυρες τους Δομάζο, Αντωνιάδη και Τζόρτζεβιτς, εν αγνοία τους! Η δίκη πραγματοποιήθηκε ανήμερα της παραμονής της αναμέτρησης. Οι παίκτες μοιραία άργησαν…

«Με διώχνουν από το σπίτι μου», είχε πει τότε ο Δομάζος, αλλά δεν βρήκε το δίκιο του. Δεν καθυστέρησε όμως να βρει το νέο του καταφύγιο στην αγκαλιά της ΑΕΚ. Όταν ανέλαβε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα και τον ενέταξε εκ νέου στο δυναμικό της ομάδας.  Η επιστροφή του μάλιστα συνδυάστηκε με νίκη του Παναθηναϊκού στο αιώνιο ντέρμπι με 2-0, ο ίδιος πέτυχε το πρώτο γκολ, ενώ στον πάγκο των ερυθρόλευκων καθόταν τότε ο κ. Γκόρσκι…


Αντώνης Αντωνιάδης

Μαζί με τον Δομάζο μεγαλούργησαν. Ο μεν σέρβιρε, ο δε αξιοποιούσε.  Αποτέλεσαν ίσως το κορυφαίο δίδυμο που είδαμε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν οι Διόσκουροι του Παναθηναϊκού. Ούτε ο ίδιος όμως, έτυχε καλύτερης συμπεριφοράς. Το 1978 για τον ίδιο λόγο που εδιώχθη κακήν κακώς και ο «Στρατηγός», έφυγε και εκείνος.

Μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, ενεργώντας μάλλον εκδικητικά. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Ατρόμητο, μέχρι που εν τέλει επέστρεψε στην ομάδα που συνέδεσε στην πραγματικότητα την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία και έκλεισε την καριέρα του. Ουδέποτε πάντως γνώρισε το μίσος λόγω της απόφασης του να πιάσει… λιμάνι. Η ευθύνη επί της ουσίας ανήκε στο Τριφύλλι. Ευτυχώς πάντως, στο τέλος ένας μεγάλος κύκλος ολοκληρώθηκε όπως του άρμοζε. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έδειχνε ένα διαφορετικό πρόσωπο…

Δημήτρης Σαραβάκος
Άλλη μία περίπτωση στην οποία ένας παίκτης του Παναθηναϊκού αναγκάζεται να φύγει από την ομάδα και επιστρέφει για να κρεμάσει τα παπούτσια του. Αιτία του αποχωρισμού μετά από μία δεκαετία γεμάτη επιτυχίες και προσωπικά κρεσέντο, σε τέτοιο σημείο που ο παίκτης τράβηξε την προσοχή της Γιουβέντους, ήταν ένας… καβγάς! Όπως παραδέχτηκε τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης το timing των διαπραγματεύσεων ήταν το χειρότερο δυνατό.

Ο παίκτης αποχώρησε. Συνήθης προορισμός σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η ΑΕΚ. Στην Ένωση αγωνίστηκε για τρία χρόνια. Δεν τα πήγε άσχημα, αλλά κάτι του έλειπε. Και αυτό ήταν να γράψει τον επίλογο με τον τρόπο που ο ίδιος ήθελε. Το 1997 επέστρεψε στην Παιανία. Δεν θύμιζε τον παίκτη που κάποτε όλοι θαύμαζαν. Τα χρόνια είχαν περάσει. Το σημαντικό ήταν όμως το ότι επέστρεψε…


Η… φουρνιά της Ριζούπολης

Η σταδιακή αποχώρηση Βαρδινογιάννη, έφερε τα χειρότερα. Η μακρά αποχή από τους τίτλους, σε συνδυασμό με τους ασταθείς χειρισμούς της νέας διοίκησης (Φιλιππίδης), οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Ο Παναθηναϊκός εξαιτίας μίας ήττας με 3-0 από τον Ολυμπιακό, διέλυσε την ομάδα που του χάρισε σπουδαίες στιγμές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και χάρη σε αυτές καθιερώθηκε ως μία υπολογίσιμη δύναμη. Κυργιάκος, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Νικοπολίδης ήταν μόνο μερικοί από αυτούς που έφυγαν πικραμένοι για τη στάση που αντιμετώπισαν. Δεν είναι τυχαίο πως ένα μεγάλο κομμάτι στην αυτοβιογραφία του τελευταίου αφιερώνεται στα… κουσούρια των πρασίνων, όπως και το ότι ήταν ο πρώτος που έσπευσε να κάνει δηλώσεις συμπαράστασης στον Γιώργο Καραγκούνη.

Και αν ομάδα που δεν κερδίζει αλλάζει, τότε τουλάχιστον θα έπρεπε στο Τριφύλλι να είχαν προσέξει να κρατήσουν τουλάχιστον όσα… συστατικά θα τους επέτρεπαν να φτάσουν στην επιτυχία μελλοντικά. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος αποχώρησε το 2003, όντας πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το ίδιο ισχύει και για τον Φάνη Γκέκα, που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, έχοντας στην τελευταία του σεζόν 15 γκολ σε 28 ματς. Αυτή του η επίδοση του χάρισε την πρώτη θέση στην λίστα των σκόρερ του Παναθηναϊκού και τη δεύτερη σε αυτή όλων των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος.


Αποσύρθηκε για να μην αλλάξει φανέλα…

Η μόνη ομάδα, στην οποία αγωνίστηκε ο Γιάννης Γκούμας ήταν ο Παναθηναϊκός. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αν και μπορούσε ακόμα να προσφέρει, ούτως ώστε να μην αναγκαστεί όπως άλλοι μεγάλοι παίκτες της ομάδας, να φορέσει άλλη φανέλα. Ήθελε πολύ να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Τριφύλλι, αλλά το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ…

Έφυγαν με παράπονο και αυτοί
Ο λόγος για τους Χουάν Χοσέ Μπορέλι, που ποτέ δεν του κατατέθηκε η πρόταση που περίμενε και Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος ήρθε σε κόντρα με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Ο τελευταίος όπως και οι Νικοπολίδης-Αντωνιάδης, αγωνίστηκε στη συνέχεια με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts

//