Στην Ελλάδα του 2015 η ενημέρωση μέσα από την τηλεόραση και τα δελτία ειδήσεων είναι ασφαλέστερος τρόπος για κάποιον να παραπληροφορηθεί. Να ακούσει ρεπορτάζ, αναμεμειγμένο με εικόνες, πλάνα και απόψεις των ακριβοπληρωμένων (όχι πάντα) δημοσιογράφων και να διαμορφώσει μια άποψη που ελάχιστα έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Τα γεγονότα των περασμένων ημερών στις Σκουριές και στα Εξάρχεια το υπενθύμισαν, ενοχλητικά και βίαια. Ποιός είπε όμως ότι ο ρόλος των «καθεστωτικών» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) περιορίζεται ιστορικά στην αλλοίωση των γεγονότων και της -πάντα- πολύπτυχης πραγματικότητας;

Σαν σήμερα, στις 11 Απριλίου 2002, συνέβη στη Βενεζουέλα το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα. Θύμα ήταν ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες. Οργανώθηκε από την αντιπολίτευση, που είχε την αμέριστη στήριξη από τις ΗΠΑ και τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Το 2002 η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τσάβες και στους πολιτικούς του αντιπάλους είχε οξυνθεί. Αγαπητός στα λαϊκά στρώματα της χώρας, αλλά μισητός στη μεσαία και την ανώτερη τάξη, καθώς στην ισχυρή εκκλησία και στους επιχειρηματικούς κύκλους. Αυτό που στην Ελλάδα θα καλυπτόταν υπό τον μανδύα της λεγόμενης «διαπλοκής». Αρχής γενομένης από τον σύμβουλο ασφαλείας του Τσάβες, τον ναύαρχο Κάρλος Μολίνα., ο Τσάβες δέχτηκε ισχυρή κριτική για τη «σύσφιξη» στις σχέσεις με την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο, προς δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. «Αποδυναμώθηκαν οι σχέσεις μας με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και συσφίχθηκαν οι σχέσεις με αντιδημοκρατικά καθεστώτα», δήλωσε ο Μολίνα μετά την εντολή του προέδρου για την απομάκρυνση του από τη θέση του. Τον ακολούθησαν και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Ως παλιός στρατιωτικός, ο ίδιος ο Τσάβες δεν ανησύχησε. Παρότι ισχυριζόταν πως γνώριζε καλά τον στρατό, δεν συνέβαινε το ίδιο με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια και όλες οι εφημερίδες υποστήριζαν την αντιπολίτευση, ενώ μόνο η δημόσια τηλεόραση ανήκε στο πλευρό του. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι, η «Venevision», όπως και πλήθος άλλων ΜΜΕ ανήκε στον μεγιστάνα του Τύπου Γουστάβο Σισνέρος.

Τον Μάρτιο 2002 ο Τσάβες αποφάσισε να αλλάξει τη διοίκηση της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, με κύριο πελάτη και καρπωτή των κερδών τις ΗΠΑ. Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε γενική απεργία αορίστου διαρκείας και είχε διοργανώσει συλλαλητήριο για το πρωί της 11ης Απριλίου 2002. Τα ιδιωτικά κανάλια καλούσαν τον κόσμο να πάρει μέρος. Κεντρικό σύνθημα: «Βενεζουελάνοι, βγείτε στους δρόμους! Σήμερα διαδηλώνουμε για τη Βενεζουέλα! Κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει!» Τελικός προορισμός τους ήταν τα κεντρικά κτίρια της εταιρίας πετρελαίων. Οι οπαδοί του Τσάβες οργάνωσαν με τη σειρά τους συγκέντρωση στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, χιλιόμετρα μακριά από το συλλαλητήριο.

fvto1
Στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πέδρο Καρμόνα, ζητά την παραίτηση του Τσάβες. Κατά τρομακτική «σύμπτωση», μετά από 24 ώρες, θα διοριζόταν πρόεδρος της Βενεζουέλας στη θέση του! Οι διοργανωτές αποφασίζουν την ανακατεύθυνση της πορείας προς το Μιραφλόρες, όπου βρισκόταν οι υποστηρικτές του Τσάβες. Παρότι ο δρόμος ήταν κλειστός από την αστυνομία, τους επιτρέπεται να περάσουν. Οι οπαδοί του Τσάβες καλούν σε ενισχύσεις στο Μέγαρο.

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του καναλιού «Βενεβιζιόν» είχε τοποθετήσει κάμερα στη γέφυρα, κάτω από την οποία θα περνούσε η αντικυβερνητική πορεία, οδεύοντας προς το προεδρικό Μέγαρο. Τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών σταθμών, με σύνθημα «Ni un paso atras» («Ούτε βήμα πίσω»), καλούσαν τους πολίτες να προχωρήσουν. Σε έκτακτη έκδοση της, η εφημερίδα «Νασιονάλ», θα προφήτευε πως «η τελική μάχη θα δοθεί στο Μιραφλόρες». Παράλληλα, ομάδα στρατιωτικών μαγνητοσκοπούσε μήνυμα πραξικοπήματος και ανατροπής του προέδρου, «προαναγγέλλοντας» θύματα από τα πυρά του στρατού υπό τον έλεγχο του Τσάβες. Στη μαγνητοσκόπηση του διαγγέλματος είχε κληθεί ο ανταποκριτής του CNN στο Καράκας, Ότο Νιούσταντ, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αποκάλυψε πως είχε πληροφορηθεί για το τί θα συνέβαινε από τις 10 Απριλίου, δηλαδή μια μέρα νωρίτερα! Μιλούσαν για νεκρούς, πριν ακόμα υπάρξουν νεκροί, καθώς και την ταραχή που επρόκειτο να ακολουθήσει.

fvto2
Δυο ώρες αργότερα, πριν καν ακόμη υπάρξει οπτική επαφή ανάμεσα στις δυο πορείες, αφού τους χώριζαν έξι ολόκληρα τετράγωνα, άρχισαν να πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί από ακροβολιστές, αρχικά κατά της αντιπολίτευσης και ύστερα κατά των κυβερνητικών. Οι οπαδοί του Τσάβες χρησιμοποίησαν δικά τους όπλα στοχεύοντας προς τους ακροβολιστές. Τα κανάλια χρησιμοποίησαν τα πλάνα, μόνταραν τις σκηνές και πρόβαλλαν τη δικιά τους «πραγματικότητα». Αυτή διηγούνταν πως οι οπαδοί του Τσάβες πυροβόλησαν προς τη μεριά των οπαδών της αντιπολίτευσης, σκοτώνοντας τους. Η λεπτομέρεια είναι πως η αντιπολιτευτική διαδήλωση είχε διαλυθεί αρκετή ώρα νωρίτερα, γιατί είχε δεχθεί πρώτη τα πυρά των ακροβολιστών. Συνολικά 15 άνθρωποι έπεσαν νεκροί.

Μέλη της αντιπολίτευσης με τη βοήθεια των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και έκοψαν το σήμα της, ώστε η μόνη εικόνα που θα έβλεπαν οι πολίτες της Βενεζουέλας και τα ξένα κανάλια να είναι αυτή της τηλεοπτικής προβοκάτσιας.

Στη συνέχεια μεταδόθηκε το βιντεοσκοπημένο διάγγελμα των πραξικοπηματιών και τις πρωινές ώρες της 12 Απριλίου, υπό την απειλή στρατιωτικής επίθεσης, ο Τσάβες εγκατέλειψε το μέγαρο.

Στη θέση του Τσάβες ορκίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βενεζουέλας. Το καθεστώς αναγνωρίστηκε αμέσως από τις ΗΠΑ δίχως καν να περιμένουν την διενέργεια έρευνας για τα γεγονότα. Ήταν 11 Απριλίου 2002 όταν στη Βενεζουέλα τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τη στήριξη και προς τέρψιν του ξένου παράγοντα, των ΗΠΑ, οργάνωσαν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Υ.Γ: Όπως συνηθίζεται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις, οποιαδήποτε ομοιότητα με χαρακτήρες και καταστάσεις είναι τελείως συμπτωματική.
Υ.Γ 1: Δείτε το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – Βενεζουέλα: Ένα τηλεοπτικό πραξικόπημα»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//