Λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Η διατύπωση αυτή να μην ισχύει μόνο στον έρωτα αλλά και στις συνεργασίες μεταξύ δύο, φαινομενικά, διαφορετικών καλλιτεχνών.
Εκεί εντοπίζεται και όλη η μαγεία, στο απροσδόκητο και το αταίριαστο. Αφήνοντας πίσω ιστορικές, όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία, δεκαετίες και καταπιάνοντας τα πολύ πιο κοντινά και οικεία 90’s και 00’s, ίσως να μην βρίσκουμε συνεργασίες που έχουν σημαδέψει το μουσικό στερέωμα όπως αυτές της Aretha Franklin και του George Michael ή του Michael Jackson και του Paul McCartney, βρίσκουμε όμως ντουέτα που το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους μας προκαλεί έντονα συναισθήματα.
Where the wild roses grow – Nick Cave and The Bad Seeds & Kylie Minogue
Ποιος θα φανταζόταν πριν 20 χρόνια περίπου (1996), ότι ο Nick Cave έτρεφε όχι απλά συναισθήματα εκτίμησης αλλά είχε αποκτήσει σχεδόν μία (μουσική) εμμονή με την Kylie Minogue;
Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται επί πολλά χρόνια ήθελε να γράψει ένα κομμάτι και να συνεργαστεί με την Minogue, έχοντας κάνει αρκετές απόπειρες, από τις οποίες καμία τελικά δεν στάθηκε άξια των προσδοκιών του.
Τη μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος λοιπόν αποτέλεσε αυτή η συνεργασία, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατηγόρησαν την μπάντα για έκπτωση ποιότητας ή για απότομη στροφή προς το εμπορικό.
Περιλαμβάνεται στον ένατο δίσκο του συγκροτήματος “Murder Ballads”, και η ιστορία θέλει το δολοφόνο να μιλάει με το επικείμενο θύμα του.
Ι’ve seen it all – Bjork & Radiohead
Δύο από τους πιο ιδιοφυείς αλλά και ιδιαίτερους μουσικούς, η Bjork και ο frontman των Radiohead Thom Yorke, αποφασίζουν το 2000 να ενώσουν τις φωνές τους με σκοπό να ντύσουν την ταινία Dancer in the Dark. Πρωταγωνίστριά της άλλωστε είναι η ισλανδικής καταγωγής τραγουδίστρια.
Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν άλλωστε που ο Thom Yorke ανακηρύσσει την Bjork, ως μία από τις αγαπημένες του καλλιτέχνιδες, και η αλληλοεκτίμηση μεταξύ των καλλιτεχνών εξάλλου είναι κάτι παραπάνω από φανερή.
Οι στίχοι του κομματιού κάνουν λόγο για την συμφιλίωση με το γεγονός της τύφλωσης, ενώ το κομμάτι ντύνεται από 3 διαφορετικά video clip.
Without you I am nothing – Placebo & David Bowie
Είναι λίγες οι φορές που νιώθεις ότι δύο φωνές αρμονίζονται με τέλειο τρόπο, σαν να είναι φτιαγμένες κατά κάποιο τρόπο για να ακούγονται μαζί.
Κάτι τέτοιο, στα δικά μου αυτιά, συμβαίνει κάθε φορά που το συγκεκριμένο κομμάτι κολλάει στο repeat. Περιλαμβάνεται στο δεύτερο και ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος, το οποίο βρέθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων το 1999.
Παρ’ όλο που ο David Bowie, δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά κατά κάποιο τρόπο “αρκείται” στα φωνητικά, η προσφορά του αυτή είναι ικανή για να προσφέρει ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά.
Οι δύο καλλιτέχνες έχουν βρεθεί μαζί και επί σκηνής και έχουν ερμηνεύσει το συγκεκριμένο τραγούδι.
Τhis mess we’re in – PJ Harvey & Thom Yorke
Σε έναν από τους 500 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stones, περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο ντουέτο. Στα δισκοπωλεία κυκλοφορεί το 2000 και οι κριτικές που δέχεται είναι διθυραμβικές ενώ αποδεικνύεται και ο πιο εμπορικά επιτυχημένος της τραγουδίστριας.
O Thom Yorke, δεν αρκείται σε ένα ντουέτο στο δίσκο αλλά συμμετέχει σε ακόμη δύο τραγούδια είτε παίζοντας πιάνο, είτε ντύνοντας το κομμάτι με τα φωνητικά του.
Το “Τhis mess we’re in” συμπεριλαμβάνεται και σε ένα ακόμη άλμπουμ, αυτό του soundtracκ της σειράς “Queer as Folk”, καθώς αυτό είναι το κομμάτι που κλείνει το τελευταίο επεισόδιο, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο γνωστό στο ευρύ κοινό.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.