Όταν σε μία ποδοσφαιρική διοργάνωση, λαμβάνουν μέρος οι πρωταθλήτριες ομάδες της κάθε ηπείρου (εκτός Ανταρκτικής) δεν μπορείς παρά να την θεωρήσεις σημαντική. Για κάποιους λόγους αυτό δεν ισχύει για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που τελείωσε πριν λίγες μέρες στην Ιαπωνία.

 

Τι είναι το Club World Cup ή αλλιώς Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων;

 

Το Club World Cup είναι το σύγχρονο «Διηπειρωτικό Κύπελλο». Από το 2005 γίνεται στην Ιαπωνία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην σημερινή του μορφή, λαμβάνουν μέρος 7 ομάδες.

 

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι του αντίστοιχου Champions League της κάθε ηπείρου (Asian AFC Champions League, African CAF Champions League, North American CONCACAF Champions League, South American Copa Libertadores, Oceanian OFC Champions League εκτός βεβαίως της Ανταρκτικής). Επίσης, τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και η πρωταθλήτρια Ιαπωνίας.

 

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η διαφορά στην δυναμικότητα των ομάδων είναι μεγάλη. Τα budget είναι εντελώς διαφορετικά και κάποιος θα περίμενε ότι ο κάτοχος του ευρωπαϊκού Champions League θα έκανε έναν υγιεινό περίπατο κάθε χρόνο και θα κατακτούσε έναν ακόμη διεθνή τίτλο.

 

Από το 2005 μέχρι και σήμερα, σαφώς και οι ευρωπαϊκές ομάδες έχουν κερδίσει στις περισσότερες των περιπτώσεων τον τίτλο, αλλά δεν έχουν λείψει και οι εκπλήξεις. Πριν από λίγες μέρες η Τσέλσι έχασε 0-1 από την Κορίνθιανς, το 2005 η Σάο Πάολο νίκησε την Λίβερπουλ και το 2006 η Ιντερνασιονάλ την Μπαρτσελόνα των Ροναλντίνιο και Ντέκο.

 

Το θέμα δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κάποιες φορές οι ευρωπαϊκές ομάδες το αντιμετωπίζουν σαν αγγαρεία. Σαν αναγκαίο κακό. Το θέμα είναι, ότι ένα τόσο σημαντικό ποδοσφαιρικό γεγονός έχει τόσο μικρή προβολή από τα Μ.Μ.Ε. ειδικότερα στην Ελλάδα.

 

Απορώ πόσοι από τους ποδοσφαιρόφιλους στην Ελλάδα, γνώριζαν για την διεξαγωγή και μόνο της συγκεκριμένης διοργάνωσης τις προηγούμενες μέρες. Ακόμα λιγότεροι θα ήταν σίγουρα αυτοί, που παρακολούθησαν τον αγώνα ζωντανά.

 

Για ποιόν λόγο το Ευρωπαϊκό Super Cup (νικητής Champions League εναντίον νικητή Europa League) να θεωρείται σημαντικότερη διοργάνωση από το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων; Για ποιόν λόγο το πρώτο μεταδίδεται από ελεύθερο κανάλι ενώ το δεύτερο από συνδρομητικό;

 

Ο λόγος είναι απλός και είναι ένας. Το marketing. Το Super Cup διοργανώνεται από την UEFA, η οποία εδώ και πολλά χρόνια είναι συνώνυμο του marketing, ενώ το Club World Cup από την FIFA, η οποία πέρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο εθνικών ομάδων που δεν χρειάζεται προώθηση, αδυνατεί να προωθήσει τις υπόλοιπες διοργανώσεις της.

 

Μέχρι αυτό να αλλάξει, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα είναι… ο φτωχός συγγενής του UEFA Champions League, ακόμα και του Ευρωπαϊκού Super Cup. Στις συνειδήσεις και των οπαδών, αλλά και των ίδιων των ποδοσφαιριστών, κάτι που μόνο καλό δεν είναι για το ποδόσφαιρο γενικότερα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts

//