Ο Παναθηναϊκός φέτος επιδιώκει την επιστροφή του στην ευρωπαϊκή ελίτ, με τις τρεις πρώτες μεταγραφές της ομάδας (Καλάθης, Ραντούλιτσα, Πάβλοβιτς) να έχουν σκορπίσει ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών της ομάδας, που αρχίζουν να θυμούνται τη χρυσή εποχή με το Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο «πράσινο τιμόνι».

Οι Χρήστος Κάβουρας και Μιχάλης Κωνσταντόπουλος κάνουν για το 3pointmagazine μία αναδρομή στο παρελθόν και κατατάσσουν σε κατηγορίες όλους τους παίκτες που ήρθαν στον Παναθηναϊκό από το 2000 και έπειτα, με βάση την προσφορά τους στο τριφύλλι.

*Προσοχή: παρακάτω αναγράφονται παίκτες που ήρθαν από το 2000 και μετά, οπότε μην παραξενευτείτε όταν παρατηρήσετε ότι λείπουν γνωστά ονόματα όπως οι Αλβέρτης, Μποντιρόγκα, Κάτας, Ρέμπρατσα κ.ά.

Καλύτεροι Έλληνες

Βασικός Πλεϊμέικερ: Δημήτρης Διαμαντίδης
Το καλοκαίρι του 2004 έμεινε ελεύθερος μετά από μία εξαιρετική τετραετία στον Ηρακλή και οι μεγάλοι του ελληνικού μπάσκετ σφάζονται στα πόδια του. Ο Παναθηναϊκός τον φέρνει τελικά στην Αθήνα και σιγά-σιγά χτίζει το μύθο του στους πράσινους. Ο «Έλληνας Τζόρνταν» είναι η σημαία του τριφυλλιού την τελευταία 12ετία, και έχει πανηγυρίσει μέχρι στιγμής εννέα Πρωταθλήματα Ελλάδος, οχτώ Κύπελλα, τρεις Ευρωλίγκες και συνεχίζει…

*Βίντεο: Η τάπα του Διαμαντίδη στον Άκερ

 

Από κοντά σε αξία μεταγραφή: Βασίλης Σπανούλης
Ένα καλοκαίρι μετά την απόκτηση του Διαμαντίδη, το νέο μήλον της Έριδος ανάμεσα στους δύο αιώνιους αποτελεί ο 22χρονος τότε γκαρντ του Αμαρουσίου, Βασίλης Σπανούλης. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει και εκείνη τη μάχη, ντύνοντάς τον στα «πράσινα». Υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα η επόμενη σεζόν να τον βρει στο ΝΒΑ και τους Houston Rockets. Στο Houston ο Σπανούλης δεν κατάφερε να βρει ρυθμό, κι έτσι το καλοκαίρι του 2008 (και με λίγη βοήθεια από τους San Antonio Spurs), ο Λαρισαίος guard επέστρεψε μετά από ένα χρόνο απουσίας στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Η συνέχεια της καριέρας του είναι γνωστή, όπου μετά από τρία χρόνια στο «τριφύλλι» μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό στον οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

 

Βασικός Σούτινγκ Γκαρντ: Νικ Καλάθης

calathes

Προφανώς και δεν είναι σούτινγκ γκαρντ το παιδί, απλώς τόσες φορές έχει παίξει πλάι στον «3D», κάτι που μας δίνει το ελεύθερο να τον τοποθετήσουμε σε αυτή τη θέση. Ο Νικ επέστρεψε φέτος στον Παναθηναϊκό για να αποτελέσει τον ηγέτη στην αρμάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Μόνο και μόνο ότι μέχρι στιγμής αποτελεί την καλύτερη μεταγραφή στην Ευρώπη αποδεικνύει την αξία του.

Από κοντά: Μάικ Μπράμος
Αποτέλεσε επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη, και ο Ελληνοαμερικανός τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Το θανατηφόρο τρίποντό του, καθώς και η ψυχραιμία του στις κρίσιμες φάσεις σε συνδυασμό με το αθλητικό του παιχνίδι τον έκαναν πολύτιμο, τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για την Εθνική. Στη διετία που έπαιξε στους πράσινους κατέκτησε δύο νταμπλ.

*Βίντεο: 7 τρίποντα με αντίπαλο την Καντού

 

Βασικός Σμολ Φόργουορντ: Νίκος Χατζηβρέττας

ÖÉÅÓÔÁ ÔÇÓ ÏÌÁÄÁÓ ÔÏÕ ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÊÁÔÁÊÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁÔÏÓ

Το 2003 οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι φέρνουν στον Παναθηναϊκό τον Έλληνα «μπόμπερ» ο οποίος είχε ήδη δείξει τα διαπιστευτήριά του σε Ηρακλή και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Ομπράντοβιτς τον μετέτρεψε με την πάροδο των χρόνων σε αμυντικό πολυεργαλείο, χωρίς ωστόσο να ξεχάσει το φονικό του ένστικτο. Στα πέντε χρόνια που έπαιξε στο ΟΑΚΑ κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και δύο Ευρωλίγκες. Αλησμόνητη παραμένει η εμφάνισή του στον τελευταίο τελικό εναντίον του Ολυμπιακού όπου με κρίσιμα τρίποντα σκότωσε τον αιώνιο αντίπαλο.

Από κοντά: Στράτος Περπέρογλου
Αποκτήθηκε πακέτο με τον Κένεντι Γουίνστον το καλοκαίρι του 2008 από τον Πανιώνιο, και μαζί με τον Αμερικανό αποτέλεσαν τους αντικαταστάτες του Ραμούνας Σισκάουσκας. Ο Περπέρογλου έκανε μεγάλες εμφανίσεις στην περίοδο ηγεμονίας του Παναθηναϊκού, κατακτώντας δύο Ευρωλίγκες, τέσσερα Πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2012 έμεινε ελεύθερος από τους πράσινους με τον Ολυμπιακό να τον ντύνει στα κόκκινα για την επόμενη διετία. Πέρσι αγωνίστηκε στην Εφές Ανατολού, ενώ από φέτος θα αγωνίζεται στη Μπαρτσελόνα.

 

Βασικός Πάουερ Φόργουορντ: Αντώνης Φώτσης
Ο «Μπάτμαν» κάνει ακόμα μεγάλες πτήσεις στους πράσινους. Ο Έλληνας φόργουορντ ξεκίνησε την καριέρα του ως 3άρι ωστόσο όταν πήγε στη Ντιναμό Μόσχας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον πέρασε στο «4», με τα αποτελέσματα να είναι άκρως θετικά. Είναι ακόμα και σήμερα βασικός στους πράσινους, με το αθλητικό παιχνίδι και το δολοφονικό του σουτ να είναι σήμα κατατεθέν του.

*Βίντεο: Μπάτμαν 6/6 τρίποντα με Ολυμπιακό

 

Από κοντά: Κώστας Καϊμακόγλου
Τα λόγια είναι περιττά για τον Έλληνα φόργουορντ. Παίκτης με «ταβάνι» ο οποίος διεύρυνε συνεχώς τα όρια του, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό αποτελώντας τον παίκτη-κλειδί στα πλάνα του Ομπράντοβιτς. Τη φυγή του Σέρβου τεχνικού ακολούθησε και ο Καϊμακόγλου ο οποίος αποδέχτηκε το σπουδαίο συμβόλαιο που του πρότεινε η Ούνιξ Καζάν. Αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής Ελλάδος, ενώ με την πράσινη φανέλα κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος, ένα Κύπελλο και μία Ευρωλίγκα.

 

Βασικός Σέντερ: Κώστας Τσαρτσαρής

tsartsaris

Σπουδαίος παίκτης με σημαντική συνεισφορά στον Παναθηναϊκό. Ο «Ισλανδός» έμεινε στην ιστορία ως πάουερ φόργουορντ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε και στη θέση του σέντερ. Φόρεσε για δέκα συναπτά έτη τα πράσινα κατακτώντας τα πάντα, δημιουργώντας μαζί με τον Μάικ Μπατίστ ένα αχτύπητο δίδυμο στην πράσινη ρακέτα. Κατέκτησε δέκα Πρωταθλήματα Ελλάδος, έξι Κύπελλα και τρεις Ευρωλίγκες. Στα αξιοσημείωτα της καριέρας του αποτελεί το γεγονός ότι επί τρεις συνεχόμενες χρονιές έβγαινε MVP των τελικών Κυπέλλου (2006, 2007, 2008)!

Από κοντά: Λάζαρος Παπαδόπουλος
Με την απόκτησή του το 2001 ο Παναθηναϊκός φάνηκε να αποκτά τον σέντερ του για την επόμενη δεκαετία. Τελικά δεν έφτασε στο επίπεδο που όλοι περίμεναν και μετά από μια διετία γύρισε στην προηγούμενη ομάδα του, τον Ηρακλή. Παρ΄ όλα αυτά έδωσε σημαντικές παραστάσεις με την πράσινη φανέλα, με πιο αλησμόνητη εκείνη στον τελικό της Μπολόνια το 2002. Κατέκτησε συνολικά από ένα Πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο και μία Ευρωλίγκα. Στη συνέχεια της καριέρας του αγωνίστηκε σε Ντιναμό Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

 

Καλύτεροι Ξένοι

Βασικός Πλεϊμέικερ: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

saras

Ο Λιθουανός πλεϊμέικερ ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2007 από το ΝΒΑ έναντι του μυθικού ποσού των 4,2 εκατομμυρίων ετησίως, και για τα επόμενα τρία χρόνια κατακτά τρία Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό, όντας βασικό μέλος της μεγάλης ομάδας της σεζόν 2008-09 που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της. Ο Σάρας λατρεύτηκε όσο λίγοι στο ΟΑΚΑ δημιουργώντας ένα εξαιρετικό δίδυμο κοντού-ψηλού με τον Μάικ Μπατίστ. Με διάλειμμα ενός έτους επιστρέφει το 2011 στους «πράσινους» για να προσθέσει ένα ακόμα Κύπελλο Ελλάδος στη συλλογή του όντας μάλιστα ο MVP του αγώνα.

Από κοντά: Γιάκα Λάκοβιτς
Ο Σλοβένος γκαρντ ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2002 όντας μαζί με τον Τσαρτσαρή η πιο επιτυχημένη μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού. Φόρεσε την πράσινη φανέλα για τέσσερα χρόνια κατακτώντας ισάριθμα Πρωταθλήματα Ελλάδας, τρία Κύπελλα ενώ είχε συμμετοχή στο Final 4 της Μόσχας το 2005. Η απόφασή του να αφήσει στα κρύα του λουτρού την ομάδα το καλοκαίρι του 2006 ψύχρανε τη σχέση του με την πράσινη κερκίδα η οποία έκτοτε τον αποδοκίμαζε σε κάθε του επίσκεψη στο ΟΑΚΑ.

 

Βασικός Σούτινγκ Γκαρντ: Ντρου Νίκολας
Το καλοκαίρι του 2008 ο Παύλος Γιαννακόπουλος φέρνει στο ΟΑΚΑ τον παίκτη ο οποίος την περασμένη σεζόν τον έκανε να δακρύσει λόγω της εξαιρετικής του απόδοσης σε ματς Εφές Πίλσεν – Παναθηναϊκού, τον Ντρου Νίκολας. Ο Αμερικανός είχε περγαμηνές δεινού σουτέρ και σκόρερ, ωστόσο υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς έδειξε και άλλες πτυχές, όπως εκείνες του σπουδαίου αμυντικού ακόμα και του οργανωτή του παιχνιδιού. Η προσφορά του ήταν ανεκτίμητη, καθώς στην τριετία που αγωνίστηκε στο «τριφύλλι» κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και δύο ευρωπαϊκά τρόπαια. Από την αποχώρηση του Νίκολας έχουν να δουν οι φίλαθλοι killer-σουτέρ στην ομάδα.

Από κοντά: Ιμπραΐμ Κουτλουάι

ÊÏÕÔËÏÕÁÉ ÌÐÏÍÔÉÑÏÃÊÁ / ÊÉÍÔÅÑ ÌÐÏËÏÍÉÁ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (ÔÅËÉÊÏÓ ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ ÅÕÑÙËÉÃÊÁ 2001)

Δεν γινόταν να λείπει ο αγαπημένος «Ίμπο» της πράσινης εξέδρας από τη συγκεκριμένη λίστα. Ο Τούρκος γκαρντ θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις καρδιές των φιλάθλων κυρίως για την εκπληκτική του εμφάνιση και το καθοριστικό τρίποντο που έκρινε τον τελικό της Ευρωλίγκα απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια το 2002. Αγωνίστηκε συνολικά 2μισι περιόδους με την πράσινη φανέλα, καθώς αποχώρησε το 2003 για την Ούλκερ, ενώ επέστρεψε στα μέσα της σεζόν 2005 μετά το σύντομο πέρασμά του από το ΝΒΑ και τους Supersonics. Ο απολογισμός του ήταν δύο Πρωταθλήματα Ελλάδος, δύο Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό.

 

Βασικός Σμολ Φόργουορντ: Ραμούνας Σισκάουσκας
Το καλοκαίρι του 2006 ο Παναθηναϊκός ενισχύεται με παίκτες κλάσης, με τον κόσμο να δίνει έμφαση στον πολυδιαφημισμένο NBAer Τόνι Ντελκ, η μεταγραφή του Λιθουανού φόργουορντ πέρασε κάπως στα… ψιλά. Ο «Σίσκα» ήταν πραγματικά πολύ μεγάλος παίκτης, με το αρχοντικό του στυλ πολλές φορές να θυμίζει εκείνο του Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Λιθουανός εξελίχτηκε μαζί με τον Διαμαντίδη σε απόλυτο πρωταγωνιστή του Παναθηναϊκού και στη μόλις μία σεζόν που αγωνίστηκε στο ΟΑΚΑ, κατέκτησε όλους τους τίτλους, όντας μάλιστα καθοριστικός στον τελικό της Ευρωλίγκα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και στον τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό. Η απόφασή του να αφήσει την ομάδα για την ΤΣΣΚΑ το επόμενο καλοκαίρι σόκαρε τους πάντες στο πράσινο στρατόπεδο.

*Βίντεο: Σισκάουσκας buzzer beater

Από κοντά: Γιόνας Μασιούλις
Λίγα χρόνια μετά τον Σισκάουσκας, ήρθε η στιγμή για έναν άλλο Λιθουανό να λάμψει στη θέση του σμολ φόργουορντ. Ο Γιόνας Μασιούλις ήταν η τρίτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού επί θητείας Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην προεδρία του συλλόγου, με τον πρώην τότε παίκτη της Αρμάνι Μιλάνο να πραγματοποιεί εμφανίσεις πολύ ανώτερες του αναμενομένου. Με το τριφύλλι στο στήθος αγωνίστηκε δύο σεζόν, κατέκτησε ισάριθμα νταμπλ Ελλάδος συμμετέχοντας παράλληλα δύο φορές στους προημιτελικούς της Ευρωλίγκας. Ο Λιθουανός ξεχώρισε για το πάθος και την ενέργεια που έβγαζε στο παρκέ όντας ταυτόχρονα ο πιο σταθερός παίκτης του Παναθηναϊκού τη διετία 2012-14, με τους φιλάθλους ακόμα να αναρωτιούνται γιατί η διοίκηση τον άφησε ελεύθερο το περασμένο καλοκαίρι.

 

Βασικός πάουερ φόργουορντ: Ντάριλ Μίντλετον

daril

Μπορεί να μην είναι 4άρι, ωστόσο δεν γινόταν να μην χωρέσει ο αειθαλής Αμερικανός σέντερ στην κορυφαία 5άδα. Μεταγράφτηκε στον Παναθηναϊκό το 2000 (όντας 34 ετών) και στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος χωρίς ωστόσο να έχει ιδιαίτερη παρουσία. Την επόμενη σεζόν ωστόσο εξελίχτηκε σε βασικό και αναντικατάστατο παίκτη της ομάδας, αποτελώντας την «κολόνα» της πράσινης ρακέτας. Παρά το ότι είχε ύψος μόλις 2,02 μ. δεν δυσκολεύτηκε ποτέ να μαρκάρει υψηλότερους αντιπάλους, πόσο μάλλον να τους κερδίζει κατά κράτος κάθε βράδυ. Υπόδειγμα επαγγελματία και συμπαίκτη, αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό μέχρι τις αρχές του 2005 όταν λόγω σοβαρής ασθένειας κόντεψε να χάσει την ίδια του τη ζωή. Ο ίδιος όμως απέδειξε ότι είχε πολύ μπάσκετ ακόμα μέσα του βγαίνοντας στη σύνταξη το 2014! Η παρακαταθήκη του ήταν τέσσερα Πρωταθλήματα Ελλάδος, δύο Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό. Ο Μίντλετον αποτέλεσε ουσιαστικά τον προάγγελο του Μάικ Μπατίστ.

Από κοντά: Στεφάν Λάσμε
Πολύ κοντά στην επιστροφή του βρέθηκε φέτος ο Γκαμπονέζος φόργουορντ-σέντερ, ωστόσο ο νέος προπονητής των πράσινων, Σάσα Τζόρτζεβιτς προτίμησε παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Λάσμε ήρθε έπειτα στον Παναθηναϊκό από την Ομπραντόιρο το καλοκαίρι του 2012, και υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο μέλος του τριφυλλιού στα δύο διαδοχικά νταμπλ που ακολούθησαν. Μαζί με τον Τζέιμς Γκιστ δημιούργησαν ένα απίστευτα αθλητικό δίδυμο κάτω από τα καλάθια, με την απουσία του φέτος να είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

 

Βασικός σέντερ: Μάικ Μπατίστ
Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η επιλογή του κορυφαίου ξένου σέντερ, με τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς μάλιστα να μένει εκτός τελικής δυάδας. Δεν γινόταν ωστόσο να μην γίνει αναφορά στην απίστευτη περίπτωση του Μάικ Μπατίστ, ο οποίος ήρθε ως ένα αποτυχημένο τριάρι από το ΝΒΑ, και υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς γιγαντώθηκε και ταυτόχρονα μαζί του ολόκληρος ο Παναθηναϊκός. Ο «μπουλντόζας» όπως τον αποκαλούσαν μετατράπηκε από τριάρι σε πεντάρι, όντας βασικός παράγοντας της χρυσής πενταετίας 2006-2011 όταν οι πράσινοι κατέκτησαν τρεις Ευρωλίγκες. Αγωνίστηκε για δέκα συναπτά έτη με το τριφύλλι στο στήθος (2003-2012), αποχώρησε το 2012 με προορισμό την Τουρκία ωστόσο επέστρεψε την επόμενη σεζόν στην Αθήνα για να κλείσει την καριέρα του με την αγαπημένη του ομάδα.

*Βίντεο: Μεγάλο κάρφωμα του Μπατίστ με Ολυμπιακό

 

Από (πολύ) κοντά: Νίκολα Πέκοβιτς
Σας είπαμε η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη. Πολλοί είχαν σίγουρο τον Μαυροβούνιο «οδοστρωτήρα» στην κορυφή της λίστας και όχι άδικα. Ο Πέκοβιτς αγωνίστηκε για μία διετία μόνο στον Παναθηναϊκό, ωστόσο ακόμα και σήμερα οι παραστάσεις που έδινε μέσα στα παρκέ είναι αδύνατο να ξεχαστούν. Ο «Πέκο» αποτελούσε τη σίγουρη λύση όταν κολλούσε η επίθεση, καθώς δεν είχε αντίπαλο στην Ευρώπη. Ένας τέτοιος συνδυασμός φυσικής δύναμης ταυτόχρονα με την εκπληκτική τεχνική και ευελιξία σπάνια εμφανίζονται. Μετά τον Παναθηναϊκό μετακόμισε στο ΝΒΑ, όπου είναι βέβαιο πως αν δεν τον χτυπούσαν οι τραυματισμοί θα έκανε πολύ μεγάλη καριέρα. Με τους πράσινους κατέκτησε συνολικά δύο Πρωταθλήματα Ελλάδος, ένα Κύπελλο και μία Ευρωλίγκα. Είναι ίσως ο κορυφαίος βαρύς σέντερ που φόρεσε ποτέ την πράσινη φανέλα.

 

Περιμέναμε πολλά παραπάνω

Βασικός Πλεϊμέικερ: Τόνι Ντελκ

ntelk

Άλλος ένας NBAer με το ψευδώνυμο «MrBasketball» που χαρακτηρίστηκε ακόμα και νέος Wilkins, αλλά δεν κατάφερε να κάνει αυτά για τα οποία ήρθε. Έπαιξε τη χρονιά του τρεμπλ (2007) χωρίς να έχει σημαντική συμβολή, βγαίνοντας μάλιστα από τη λίστα της Α1 και μένοντας ως βοηθητικός πια στην Ευρωλίγκα.

Από κοντά: Δημήτρης Βεργίνης
Θεωρείτο το next big thing του ελληνικού μπάσκετ, όμως δεν είχε την εξέλιξη που αναμενόταν στο τριφύλλι. Η αλήθεια είναι ότι και ο Ζελικό Ομπράντοβιτς δεν του έδωσε τις ευκαιρίες που θα έπρεπε… Πέρυσι αγωνίστηκε στον Πανιώνιο.

 

Βασικός Σούτινγκ γκαρντ: Ντέιβιντ Λόγκαν
Ο Αμερικανοπολωνός σουτέρ ήρθε το 2011 από την Κάχα Λαμποράλ με καλές συστάσεις και την ελπίδα ότι θα είναι επάξιος αντικαταστάτης του τριποντάκια Ντρου Νίκολας. Δεν έκανε καθόλου καλή χρονιά και σύντομα αποτέλεσε παρελθόν. Φέτος πήρε πρωτάθλημα στην Ιταλία με τη Σάσαρι που έκανε την έκπληξη.

Από κοντά: Ντούσαν Κέτσμαν
Ήρθε το 2008 από την Παρτιζάν για να αποτελέσει ένα ακόμα πολυεργαλείο στην φαρέτρα του Ομπράντοβιτς. Δεν έπεισε και ήταν μία αποτυχημένη μεταγραφή σε μία από τις πιο επιτυχημένες χρονιές στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

 

Βασικός Σμολ φόργουαρντ: Κένεντι Ουίνστον
Ήρθε από τον Πανιώνιο μαζί με τον Περπέρογλου. Πολλά υποσχόμενος χωρίς να καταφέρει να στεριώσει στον ΠΑΟ. Highlight οι τρίποντες βόμβες του σε ντέρμπι που πήρε η ομάδα στο ΣΕΦ τη regular season 2007-2008. Έκανε καριέρα σε αρκετές ομάδες και τώρα αγωνίζεται στην Ουρουγουάη…

*Βίντεο εναντίον Ολυμπιακού:

Από κοντά: Τζέησον Καπόνο
Αποκτήθηκε το 2012 από τον Αργύρη Πεδουλάκη για να βελτιώσει το περιφερειακό παιχνίδι της ομάδας. Είχε δύο χρόνιες το καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα στο ΝΒΑ, όπου είχε κερδίσει και σε σχετικό διαγωνισμό στο allstargame. Ξεκίνησε καλά με μία φοβερή εμφάνιση απέναντι στη Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά στη συνέχεια η απόδοση έπεσε, το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν του ταίριαζε και η γκρίνια για το χρόνο συμμετοχής τον οδήγησε τελικά εκτός ομάδας….

*Βίντεο εναντίον Ζαλγκίρις:

 

Πάουερ φόργουαρντ: Γιώργος Μπόγρης
Με τη δόξα του χρυσού στο Ευρωμπάσκετ εφήβων το 2009 θεωρήθηκε επένδυση για το μέλλον. Τελικά διάφοροι παράγοντες δεν του επέτρεψαν να στεριώσει στο τριφύλλι και συνέχισε την καριέρα του στον Άρη, τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ. Φέτος θα έχει μία νέα μεγάλη ευκαιρία στην ισπανική Μπιλμπάο.

Από κοντά: Αντρέα Ζίζιτς
Μόνο και μόνο το ότι πριν φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού ανέβασε τις απαιτήσεις προς το πρόσωπό του. Νωρίτερα είχε αγωνιστεί και στη Μπαρτσελόνα. Τελικά έκανε μόνο μία χρονιά ναυάγιο με το τριφύλλι και κατέκτησε νταμπλ το 2008 χωρίς να παίξει.

 

Βασικός Σέντερ: Άλεξ Μάριτς
O Σερβοαυστραλός διακρίθηκε με την Παρτιζάν το 2010 φτάνοντάς τη στο final four της Ευρωλίγκας. Στον Παναθηναϊκό λόγω τραυματισμών και του ότι δεν ταίριαζε στην ομάδα, δεν κατάφερε ποτέ να αντικαταστήσει τον Πέκοβιτς.

Από κοντά: Σοφοκλής Σχορτσιανίτης
Ο «Μπιγκ Σόφο» που ήταν σημαία του Ολυμπιακού έφτασε στον Παναθηναϊκό μετά από δύο χρόνια στη Μακάμπι. Παρά τους φόβους για τη σχέση του με τους οπαδούς από τους οποίους τα είχε ακούσει για τα καλά όντας κόκκινος, αγαπήθηκε αρκετά από τον κόσμο του ΠΑΟ. Οι προσδοκίες ήταν πολλές, αλλά η χρονιά του Σοφοκλή δεν ήταν και η καλύτερη. Πήρε το μόνο του ελληνικό πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Πεδουλάκη και επέστρεψε στη Μακάμπι, στην οποία αγωνίζεται ακόμα, κατακτώντας την Ευρωλίγκα του 2014.

 

Οι Αποτυχίες

Βασικός Πλεϊμέικερ: Μιλένκο Τέπιτς

No 480085

Το χρυσό παιδί της Παρτιζάν δεν έπιασε ποτέ στο τριφύλλι, παρά την απλόχερη στήριξη που δεν συνηθίζει να δίνει ο Ομπράντοβιτς. Κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσει εξαιρετικά υπερβολικά ακόμη και ως νέο Μποντιρόγκα…(!) Τουλάχιστον τελειοποίησε την προφορά του στα ελληνικά. Σήμερα αγωνίζεται στην Παρτιζάν.

Από κοντά: Pepe Sanchez
Ο Αργεντίνος δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2001-2, αλλά πήρε χρυσό στους Ολυμπιακούς του 2004 με την Αργεντινή και έπαιξε σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Παρεμπιπτόντως έχει δύο θητείες στο ΝΒΑ!

 

Βασικός Σούτινγκ γκαρντ: Ντέργουιν Κίτσεν
Ήρθε για να βοηθήσει στην αρχή της περιόδου Πεδουλάκη, αλλά κυριολεκτικά πέρασε και δεν ακούμπησε. Δυσκολευτήκαμε να τον θυμηθούμε παρά το αξιοπερίεργο όνομά του. Σήμερα παίζει κάπου στο Ισραήλ.

Από κοντά: Ζακ Ράιτ
Ήρθε για να αντικαταστήσει τον τραυματία Ούκιτς. Πιο πριν είχε μια καλή χρονιά στο Ρέθυμνο μαζί με τον Πέτγουέι και τον Κρίσμας. Ουδέποτε έδειξε σοβαρά δείγματα γραφής και αποχαιρέτισε λίγους μήνες αργότερα.

 

Βασικός Σμολ φόργουρντ: Γιάνις Μπλουμς
Ο Λετονός είχε καριέρα σε διάφορες ομάδες. Στην αρχή υπέγραψε για ένα μήνα και ξεκίνησε καλά, ωστόσο μετά που έπεσαν οι σοβαρές υπογραφές για 1+1 χρόνο η απόδοση ήταν αντιστρόφως ανάλογη του εισοδήματος. Ψάχνει ομάδα και πιθανόν να επαναπατριστεί στη Ρίγα.

Από κοντά: Χάρης Γιαννόπουλος
Όταν ο Πεδουλάκης ήρθε στον Παναθηναϊκό έφερε μαζί του από το Περιστέρι των αρχηγό της Εθνικής Εφήβων και Νέων που κατέκτησε τα πάντα το 2009, πλάι στους Νίκο Παππά, Κώστα Σλούκα, Κώστα Παπανικολάου, Βαγγέλη Μάντζαρη, Γιώργο Μπόγρη και Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς. Θα γινόταν το 3άρι της νέας εποχής του Παναθηναϊκού, ωστόσο με εξαίρεση κάποια παιχνίδια στην Α1 με υποδεέστερους αντιπάλους δεν τον είδαμε ιδιαίτερα στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Μετά τον Παναθηναϊκό μετακόμισε στην Ισπανία.

 

Πάουερ φόργουαρντ: Μάρκους Χέϊσλιπ
Έχοντας παίξει στο ΝΒΑ και τη Μάλαγα ήρθε ως αντικαταστάτης του τραυματία Τσαρτσαρή με καλές περγαμηνές. Έφυγε μέσα στην ίδια χρονιά (2010) παίζοντας 6 αγώνες στην Ευρωλίγκα χωρίς σπουδαίο απολογισμό.

*Βίντεο: Εντυπωσιακό κάρφωμα που δεν μέτρησε

Από (πολύ) κοντά: Σανγκ Πινγκ

sang_ping

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί ήρθε. Ίσως το άνοιγμα στην Κίνα να ήταν ο σκοπός που επίσης δεν συντελέστηκε. Αποτελούσε ανέκδοτο για τους φίλους της ομάδας και ακόμα και η βολή που θα έβαζε μπορεί να πανηγυριζόταν ως γκολ. Αγνοείται η τύχη του, ελπίζουμε να ’ναι καλά το παιδί.

*Βίντεο: Το ντεμπούτο του Σανγκ Πινγκ

 

Βασικός Σέντερ: Ρομπέρτας Γιαβτόκας

yavtokas

Και που πήρε τρεμπλ πολύ ήταν. Ο Λιθουανός γίγαντας θεωρείτο κάποτε σπουδαίο ταλέντο, και το καλοκαίρι του 2006 ο Παναθηναϊκός έδωσε μάχη με τους Σπερς για το ποιος θα υπογράψει μαζί του. Δέκα χρόνια σχεδόν αργότερα όλοι εύχονται εκείνη η μάχη να είχε χαθεί.

Από (πάρα πολύ) κοντά: Χίλτον Άρμστρονγκ
Και αυτός επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη για τη θέση «5». Παίκτης με περγαμηνές από το ΝΒΑ, που ωστόσο προκαλούσε γέλιο και λύπηση όποτε πατούσε το παρκέ του ΟΑΚΑ. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό αποχώρησε γρήγορα και τη θέση του πήρε ο Τζέιμς Γκιστ.

 

And the winners are…

winners pao

1. Δημήτρης Διαμαντίδης – (Γιάκα Λάκοβιτς)
2. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους – (Ντρου Νίκολας)
3. Ραμούνας Σισκάουσκας – (Νίκος Χατζηβρέττας)
4. Κώστας Τσαρτσαρής – (Ντάριλ Μίντλετον)
5. Μάικ Μπατίστ – (Νίκολα Πέκοβιτς)

 

Χρήστος Κάβουρας (αθλητικός ρεπόρτερ – ρεπορτάζ ΝΒΑ)
Μιχάλης Κωνσταντόπουλος (δημοσιογράφος)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//