Φωτογραφίες: Αγγελική Σταματάκη
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας πορεία ενάντια στη σεξιστική βία.
Τύμπανα, τρομπέτες και συνθήματα ενάντια στο σεξισμό, το μισογυνισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και την πατριαρχία ακούστηκαν ηχηρά για περίπου τρεις ώρες από την Πλατεία Καπνικαρέας, στο Μοναστηράκι, στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο μέχρι και στην Πλατεία Εξαρχείων.
Η πορεία οργανώθηκε από την κίνηση Καμία Ανοχή, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με αφορμή το συστηματικό βιασμό και την κακοποίηση 14χρονου κοριτσιού στη Λάρισα.
“Βία είναι…να απειλούν τη ζωή σου, το ΟΧΙ σου να μεταφράζεται σε ΝΑΙ, να σε χτυπάνε, να σε ρωτάνε τι φόραγες όταν βιάστηκες ή παρενοχλήθηκες, να φοβάσαι μόνη στο δρόμο το βράδυ…”
“Πολλές φορές φορές ο βιασμός βρίσκεται σε μία γκρίζα ζώνη. Μπορεί να βιαστείς από το σύντροφο σου, αλλά να μην είσαι σίγουρη ότι αυτό είναι βιασμός. Νιώθεις ενοχές. Αναρωτιέσαι. Φταίω εγώ; Ο Βιασμός ως προέκταση τη βίας, έχει πολλά χαρακτηριστικά. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι η ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματά τους κι η διάδοση και ανάδειξη των περιστατικών βίας κατά των γυναικών για να καταλάβουμε ότι πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο, με καθημερινά πρόσωπα”. Λέει η Χριστίνα, μέλος της πρωτοβουλίας Καμία Ανοχή.
Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ το 1999 ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αυτή τη μέρα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στη βία και την κακοποίηση των γυναικών σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το κίνημα του Take Back the Night βρίσκει τις καταβολές του στα μέσα τις δεκαετίας του ’70 στις Η.Π.Α. στη Φιλαδέλφεια της Πολιτείας της Πενσυλβάνια όταν τον Οκτώβριο του 1975 η τοπική κοινωνία διαδήλωσε διαμαρτυρόμενη για το θάνατο της νεαρής μικροβιολόγου Susan Alexander Speeth, η οποία μαχαιρώθηκε μόλις ένα τετράγωνο μακριά από το σπίτι της.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) μέσα σ’ ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που επικαλείται η ΕΙΕ, φαίνεται πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (14% από το σύντροφό του και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από το σύντροφό του και 1% από άλλο άτομο).
Συνολικά 25 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπισε το νεοϊδρυθέν Ιατροδικαστικό Ιατρείο του Νοσοκομείου “Ασκληπιείο Βούλας” στον πρώτο μήνα λειτουργίας του. Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στην Ελλάδα σε 5000 ετησίως, παρά ταύτα, μόλις 150 από αυτά πιστοποιούνται κι ακολουθούν τη νομική οδό. Όπως σημειώνει η ΕΙΕ το γεγονός αυτό έγκειται στη μεγάλη έλλειψη ιατροδικαστικών δομών, δεδομένου ότι οι μισοί τουλάχιστον νομοί ανά την επικράτεια δε διαθέτουν ούτε έναν ιατροδικαστή.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.