Ενώ φορείς όπως η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διατυπώνουν σωρεία παρατηρήσεων και ενστάσεων στα άρθρα του νομοσχεδίου περιορισμού των διαδηλώσεων, το ΚΙΝΑΛ, σε πανηγυρικό κλίμα, εξέδωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο ενημερώνει ότι «αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να ψηφίσει θετικά επί της αρχής.
Όπως υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ, «αντί ένα “τυφλό” όχι που θα οδηγούσε απλά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, όπως το ήθελε και το κατέθεσε η κυβέρνηση, να αναλάβουμε δράση. Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μία σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ασκήσαμε πολιτική πίεση στη κυβέρνηση, και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αλλά και στη δημόσια συζήτηση.Με τις τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις μας αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Από τις θεσμικές εγγυήσεις που πετύχαμε, κερδισμένοι είναι τελικά οι πολίτες. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Γιατί, επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση.
Στην ουσία, ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Με τις βελτιώσεις που εμείς επιβάλαμε στην κυβέρνηση διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση».
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης διαφέρει καθοριστικά από την πρόταση νόμου της επιστημονικής επιτροπής που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη ως δημάρχου Αθηναίων το 2012, όπως ψευδώς επικαλείτο η κυβέρνηση.
«Με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε, το δικαίωμα στη συνάθροιση ρυθμίζεται και δεν περιορίζεται όπως υποστηρίζει ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:
«Ειδικότερα:
1. Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.
Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.
2. Ως προς τη διάλυση μίας εν εξελίξει συνάθροισης:
Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής.
Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η “σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα Πρωτοδικών”.
3. Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:
Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση.
Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.
4. Αυθόρμητη συνάθροιση:
Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση.
Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών».
Σε εκρεμμότητα παραμένει η κατάργηση της αστικής ευθύνης από όσους διοργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, για την οποία το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει τροπολογία.
«Συμπερασματικά: Οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής επέβαλαν μία δυναμική αλλά δημιουργική αντιπολίτευση. Δεν θέλαμε στείρα αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην περιστολή του δικαιώματος της συνάθροισης.
Με απλά λόγια: Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.
Την ίδια ώρα ωστόσο, ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, αποτελεί η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και της έντονες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πολιτών. Στην έκθεση, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η μη γνωστοποίηση δεν αποτελεί νόμιμο λόγο απαγόρευσης της συνάθροισης, στηλιτεύεται ο ορισμός «οργανωτή» ενώ ξεκαθαρίζεται πως η απαγόρευση δηµόσιας συνάθροισης πρέπει να αιτιολογείται βάσει σοβαρού κινδύνου, ενώ δεν είναι ανεκτή, αν οι επικείµενοι κίνδυνοι µπορούν να αποτραπούν µε άλλα, ηπιότερα, µέσα.
*Από το thepressproject
Διαβάστε επίσης:
Αντισυνταγματικότητας το ανάγνωσμα πρόσχωμεν – Συνέντευξη από την Αναστασία Τσουκαλά
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.