Ο Ντέιβιντ Φρανς είχε κλείσει υπερατλαντικό ταξίδι από Ουάσινγκτον για Λονδίνο, περιμένοντας η αγαπημένη του Έβερτον να περάσει στα ημιτελικά του FA Cup τη συμπολίτισσα Λίβερπουλ, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Κάρολ!

Η επίσκεψη του στην Αγγλία δεν θα πάει χαμένη όμως, αφού η βασίλισσα θα παρασημοφορήσει τον ιδρυτή της μεγαλύτερης συλλογής αντικειμένων που σχετίζονται με έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο για την προσφορά του στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του αθλήματος!

Ο 63χρονος Φρανς, πλέον ζει στα νησιά Σαν Χουάν της Ουάσινγκτον, από όπου παρακολουθεί την μεγάλη του αγάπη: Την Έβερτον! Ο Βρετανός, από τις ΗΠΑ όπου και διαμένει, σπατάλησε 25 χρόνια για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Και αυτός ο σύλλογος, δεν είναι άλλος από τα «Ζαχαρωτά»! Από σπάνια match programme, εισιτήρια, μετάλλια, φωτογραφίες, μέχρι συμβόλαια αθλητών και ό,τι άλλο σχετίζεται με το σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ κοσμούσε τη συλλογή του, η οποία φτάνει περίπου τα 10.000 αντικείμενα! Παράλληλα, έχει γράψει και 15 βιβλία.

Ο Guardian αποκαλύπτει ότι είχε κλείσει εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ, φιλοδοξώντας να δώσει το παρών σε μία μεγάλη στιγμή για την Έβερτον. Αλλά η μοίρα του χάλασε τα σχέδια. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Φρανς με τεράστιο προσωπικό κόστος, σε εποχές πριν την ευρεία διάδοση του ίντερνετ και των υπηρεσιών τύπου e-bay, κατάφερε να συλλέξει αντικείμενο-αντικείμενο την τεράστια συλλογή.

Σε αυτήν, περιλαμβάνονται και σπάνια ντοκουμέντα από βιβλία πρακτικών, τα οποία εξιστορούν μέρος της ιστορίας του συλλόγου και όχι μόνο… Όπως το 1892, όταν οι ιδιοκτήτες του Άνφιλντ αύξησαν το νοίκι και εξόρισαν την Έβερτον, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία της Λίβερπουλ. Έχει στη διάθεσή του και το πρώτο, ιστορικό match programme που περιελάμβανε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν αντιμετώπισε την Έβερτον τον Απρίλιο του 1989, με την ονομασία της να είναι ακόμα Νιούτον Χιθ.

Αρκετοί ιδιώτες, τρελαμένοι συλλέκτες ή οπαδοί προσέφεραν τεράστια ποσά στον Φρανς για ένα αντικείμενο. Κάποτε, του έδιναν 60.000 λίρες μόνο για το πρόγραμμα της Νιούτον Χιθ! Εκείνος αρνούταν πεισματικά. Τελικά και για λόγους υγείας, αποφάσισε το 2002 να φέρει εις πέρας την αποστολή του και να παραχωρήσει τη συλλογή στην οικογένεια της Έβερτον, κάτι που αποτελούσε πάντα το όνειρό του. Έτσι, έδωσε τα αντικείμενα σε ένα ανεξάρτητο φιλανθρωπικό τραστ, με χρήματα πολύ λιγότερα από ότι η πραγματική τους αξία. Το 2007 το Everton Charitable Trust ανακοίνωσε ότι με την εξασφάλιση δωρεάς, κατάφερε να αποκτήσει τη συλλογή. Σε συνδυασμό με αντικείμενα που προσφέρθηκαν από το σύλλογο, η Everton Collection ήταν πια πραγματικότητα, διαθέσιμη για κάθε οπαδό της ομάδας!

Everton memorabilia

 Η προσφορά του Φρανς ωστόσο δεν σταματά στην συλλογή. Καθιέρωσε το Hall of Fame της Έβερτον, για να τιμήσει τους μεγάλους παλαίμαχους παίκτες του συλλόγου και να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ένας από αυτούς, ήταν η αρωγή ανθρώπων που στο παρελθόν είχαν φορέσει τη φανέλα της ομάδας και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είτε υγείας, είτε οικονομικής φύσης. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες έχει διατεθεί για επεμβάσεις σε περισσότερους από 120 παλαίμαχους της ομάδας, κυρίως από προβλήματα που τους έχει αφήσει η μπάλα.

Η UEFA έχει προτείνει τις μεθόδους του Φρανς ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συλλόγους και από την ίδρυση του Ιδρύματος της Έβερτον το 1999, αρκετές ομάδες που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βετεράνων Ποδοσφαιριστών (EFPA) , έχουν χρησιμοποιήσει τις μεθόδους του. Ανάμεσα τους η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, αλλά και ο Ολυμπιακός! Ειδικά για τους Καταλανούς, ο Φρανς έχει τονίσει ότι: «Η Μπαρτσελόνα πρωτοτυπεί, όπως κάνει και σε άλλους τομείς, πηγαίνοντας το μοντέλο ένα βήμα μπροστά. Φορολογεί με 1% κάθε παίκτη και από τα χρήματα αυτά, τα μισά πηγαίνουν στις Ενώσεις Παλαιμάχων και τα υπόλοιπα σε φιλανθρωπίες. Καταλαβαίνουν ότι χωρίς τις θυσίες των πρώην παικτών, ο σύλλογος δεν θα ήταν εδώ που είναι τώρα».

Αυτός λοιπόν είναι ο Ντέιβιντ Φρανς, από τους πρώτους που κατανόησαν την πολιτιστική σημασία του ποδοσφαίρου και την συνεισφορά της περιοχής του Μέρσεϊσαϊντ σε αυτό, «αναγκάζοντας» τη βασίλισσα να τον παρασημοφορήσει. Στον τελικό ανάμεσα στην Τσέλσι και την Λίβερπουλ, έχει πρόσκληση για τα επίσημα. Ο ίδιος ωστόσο προτιμά να βρεθεί στις αγαπημένες του γειτονιές του Λίβερπουλ και να δει την αναμέτρηση ανάμεσα σε φίλους.

Αναδημοσίευση από : othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Related Posts

//