Το βινύλιο έχει παρόν και μέλλον. Αποδείχτηκε ξανά το τριήμερο που πέρασε στην τέταρτη έκθεση «Vinyl is Back» που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι και είχε μεγάλη επιτυχία. Όπως έλεγαν οι διοργανωτές ήταν η πιο μαζική σε συμμετοχή έκθεση, με τη σύνθεση του κόσμου να ποικίλλει. Είδαμε από 40αρηδες και 50αρηδες μέχρι μαθητές και από συλλέκτες, μέχρι γονείς που μετέφεραν την αγάπη τους για το βινύλιο στα πιτσιρίκια.
Στον μαγικό κόσμου του βινυλίου που στήθηκε το τριήμερο 13-15/3, μπορούσες δίχως υπερβολή να βρεις τα πάντα. Από best of μέχρι σπάνια κομμάτια. Τα εξώφυλλα των Doors, Beatles, Pink Floyd, Nick Cave, Tom Waits, ξεχώριζαν από μακριά. Παραμένουν επιβλητικά αν κι έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που κυκλοφόρησαν. Στους πάγκους και στα ράφια υπήρχαν βέβαια και οι… σύγχρονοι θρύλοι. Όπως οι Black Keys και οι Arctic Monkeys. Αλλά και οι δικοί μας: Τρύπες, Magic De Spell, Last Drive.
Υπήρχαν και πολλά ακόμα άλμπουμ από καλλιτέχνες που μας καθόρισαν και όχι μόνο από τη ροκ. Υπήρχαν ολόκληροι πάγκοι από εκατοντάδες δίσκους με λαϊκούς καλλιτέχνες, όπως θα ήταν αδύνατο να λείπουν οι τζαζ και μέταλ επιλογές.
Οι τιμές ξεκινούσαν από 1 ευρώ και αυξάνονταν ανάλογα με την παλαιότητα και σπανιότητα της έκδοσης. Πολλοί απογοητεύτηκαν που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν τα ακριβότερα βινύλια και αυτή η απογοήτευση αποτέλεσε το μοναδικό στοιχείο κριτικής στην εκδήλωση.
Παράλληλα με τις πωλήσεις των δίσκων, γίνονταν εκδηλώσεις και συναυλίες. Ξεχωριστής σημασίας εκείνη για τον Νικόλα Άσιμο. Με αφορμή την κυκλοφορία ανέκδοτου υλικού του στο δίσκο βινυλίου «Αρνήθηκα Πολλά» από την b-otherSide records, δύο καλλιτέχνες έπαιξαν κομμάτια από τον δίσκο, ενώ προβλήθηκαν 80 σπάνιες φωτογραφίες του. Σημειώνεται ότι ο δίσκος επανακυκλοφόρησε πρόσφατα σε 300 κομμάτια, καθώς τα πρώτα 500 εξαντλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού!
Στο Vinyl is Back συμμετείχαν δισκοπωλεία, συλλέκτες, αλλά και δισκογραφικές εταιρείες που παράγουν δουλειές καλλιτεχνών και σε δίσκους βινυλίου. Μπορούσες ακόμα να βρεις το βιβλίο του δημοσιογράφου και μουσικού συντάκτη, Γιάννη Αλεξίου «Βινύλιο τα καλύτερά μας χρόνια», που περιλαμβάνει βιωματικές ιστορίες και κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως μας είπε είναι μία μάχη απέναντι στο χρόνο: «Πριν μας κλέψει τις στιγμές, εγώ τι κατέγραψα. Υπήρξαν πολλές φορές που θυμόμουν πράγματα από κοινές εξόδους με φίλους και στιγμές από συναυλίες που οι φίλοι μου όμως είχαν ξεχάσει».
Στο χώρο υπήρχαν ακόμα προς πώληση πικάπ και ενισχυτές, αξεσουάρ για βινύλια, έπιπλα/βάσεις για ηχοσυστήματα, μουσικές αφίσες, μπλούζες με αγαπημένα συγκροτήματα. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το 5ο Vinyl is Back, ο στόχος των διοργανωτών παραμένει ίδιος: “Το “Vinyl is Back” «στήθηκε» για να σηματοδοτήσει την οριστική, αμετάκλητη και συστηματική επιστροφή του βινυλίου, αλλά και για να αποτελέσει μια αποτελεσματική πλατφόρμα συστηματικής καταγραφής όλων των εμπλεκομένων μερών στη διαδικασία της παραγωγής, αναπαραγωγής και πώλησης δίσκων βινυλίου (δισκογραφικές εταιρείες, μηχανήματα αναπαραγωγής και διαχείρισης, καταστήματα πώλησης, ιδιώτες συλλέκτες).
Παράλληλα, με την ανάδειξή του σε παράγοντα ενημέρωσης, δημιουργικού διαλόγου, εμπορικών επαφών και συναλλαγών, το “Vinyl is Back” λειτουργεί ως σημείο αναφοράς (τοπικό και χρονικό), όπου όλοι οι εραστές του βινυλίου μπορούν να συναντώνται μεταξύ τους, αλλά και με τα… αντικείμενα του πόθου τους. Απώτερος στόχος: αξιοποίηση και συστηματική επικοινωνία με ένα δυναμικό κοινό δυνητικών αγοραστών, αλλά και ανάπτυξη της δυναμικής του κλάδου μέσω της «μύησης» των νεότερων γενιών στη «μαγεία» του βινυλίου και του πικάπ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.